את דמותו של הרב עובדיה, הרב הזקן עם הגלימה הרקומה והמשקפיים הכהים, אנחנו מכירים כל חיינו. מה המורשת שהוא משאיר אחריו? האם פסיקותיו ההלכתיות, האם התנועה הפוליטית שהקים, והאם מוסדות החינוך שמייצרים עוד ועוד חרדים מזרחים? האם באמת היה מנהיג או שהונהג על ידי חברי הכנסת של ש"ס?
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
את ההערצה העממית רכש הרב עובדיה באלפי דרשות שנשא בשפה פשוטה במשך עשרות שנים. במקביל, הוציא חיבורים הלכתיים שנחשבו פורצי דרך, והתבלט בפסיקה עצמאית, מתונה והומנית - הוא התיר את העגונות של מלחמת יום כיפור והכיר ביהדות הפלאשים מאתיופיה.
מעולם לפניו לא היה רב שהחזיק עוצמה פוליטית כזו - מצביעים מזרחים מסורתיים הפכו את ש"ס למפלגה הדתית הגדולה, והרב עובדיה נהנה מתפקיד ממליך המלכים ומצ'פח הפוליטיקאים החנפנים שבאו לקבל את ברכתו. "הרב עובדיה ליווה מפלגה, שבמשך שנים הייתה סמל לשחיתות וסחיטת הקופה הציבורית. אין מה לעשות - הוא ייזכר גם על הדברים האלה" אומר הביוגרף של הרב עובדיה, העיתונאי ניצן חן.
"במונחים חילונים הרב עובדיה הוא מולטי-טאלנט, מותג מלפני 50 ו-60 שנה, עוד לפני שקמה ש"ס" אומר חן, שחיבר ביוגרפיה על חייו של הרב. "לפני הקמת ש"ס הוא היה גדול בתורה, מאז שקמה לפני 30 שנה חכם עובדיה הפך לגדול הדור".
"תצא בחוץ, עוין"
בעבר זכה חן לככב באירוע זכור במיוחד - בשנת 1999 צעק לעברו הרב עובדיה "תצא בחוץ", במסיבת עיתונאים לאחר הרשעתו של דרעי בפרשת שוחד. "בבוקר השופט גזר על דרעי 4 שנות מאסר, ומקורביו של דרעי סידרו לו תפאורה של ממש - הרב עם בגדי המלוכה של הראשון לציון מימינו, צמרת ש"ס משמאלו, ודרעי רצה לקבל את הגושפנקא שהוא זכאי", מסביר חן, ששימש אז ככתב הערוץ הראשון.
"זה עוין, אל תענה לו. אני גוזר עליך שלא תענה לו" אמר הרב לדרעי, לאחר שחן ניסה להפנות שאלה לדרעי. מסיבת העיתונאים התפוצצה, וחן מדווח כי תומכי ש"ס הטרידו אותו בביתו והשאירו במשיבון הודעות מתלהמות. "הייתי בסערת רגשות - זה לא פשוט לאדם דתי, ששמע את דרשות הרב עובדיה יוסף מילדותו", מעיד חן.
הכתבים החרדים נמצאים ימים ארוכים בבית החולים, ומנסים למצוא סימנים לאופטימיות ולתקווה - "יש סיכוי? אפשר לדבר על אופטימיות", וגם מדווחים לציבור על יוזמות למען הרב עובדיה, כגון "עשרת אלפים אייפונים שבורים למען עובדיה, כדי להוסיף זכויות למרן, שדיבר רבות נגד אייפונים".
שלא למיקרופון, הכתבים החרדים מרשים לעצמם להרהר בקול - אם יילך לעולמו בחג הרב עובדיה יוסף, יגידו כמה סמלי שהגאון שכונה ספר תורה מהלך החזיר נשמתו לבורא בשמחת תורה. אם זה יקרה אחר כך, יתפעמו מגדולתו שדחה את לכתו כדי לא להשבית את שמחת החג.
אם יתעורר פתאום? אז בוודאי שהתפילות ההמוניות לשלומו נענו.
"ש"ס נגררה לעמדות קנאיות"
לאורך השנים, ככל שהתחזק פוליטית הרב עובדיה בעקבות הקמת ש"ס, נחלש כפוסק הלכה עצמאי. "הוא מפחד מהצל שלו", אומר חן. "אם הייתה ציפייה לאור פסיקותיו, שש"ס תהיה מפלגה חרדית מתונה, זה לא קרה", אומר שחר אילן מעמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון, "ש"ס נגררה אחרי האשכנזים". "ש"ס למשל נגררה לעמדה קנאית בנושא גיור, וכשהרב חיים אמסלם ניסה לשמור על עמדת הרב עובדיה זרקו אותו מהמפלגה", מעיד אילן.
"הוא רשע וכופר, אין לו אמונה בתורה" - כך אמר הרב עובדיה על אמסלם, בהמשך לשאלה של תלמיד חכם. "בגלל שהרב עובדיה עסק בעיקר בתורה והקדיש זמן מועט לפוליטיקה, הוא ניזון בנושאים האלה בעיקר ממי שהיה ליד האוזן - דרעי או ישי. הם הובילו את הרב לאיפה שהם רצו להוביל אותו", מספר הרב חיים אמסלם, לשעבר ח"כ מטעם ש"ס. "אני חושב שבראייה היסטורית, הקטע הפוליטי בש"ס, שנראה כמדהים, רק עשה לו נזק".
ההשפעה הגדולה של הרב עובדיה על החברה הישראלית הייתה בהקמת מוסדות החינוך של ש"ס - הוא רצה להחזיר עטר ליושנה, ואכן הפך רבבות ילדים מזרחים לבני תורה, אבל תורה בלבד. "זה בעצם העתק-הדבק מהמודל החרדי-אשכנזי, כשמבחינה היסטורית לא היה דבר כזה חרדיות ספרדית", אומר אמסלם.
"אני חושב שזו לא הייתה הדרך הנכונה - ציבור ספרדי גדול הוצא ממעגל העבודה, עשרות אלפים דורדרו לנזקקות ולתלות . תורה צריכה להיות משולבת עם פרנסה אני חושב שזו הייתה טעות", מסביר הרב אמסלם.
הרב עובדיה ייזכר בעיני רבים גם בשל הדברים החריפים שלו נגד יוסי שריד ("שטן"), הפלסטינאים ("יכה בהם הקב"ה מכת הדבר") והחילונים - "זה פלא אם חס ושלום נהרגים חיילים במלחמה, כשהם לא שומרים שבת, לא שומרים תורה,לא מתפללים כל יום, לא מניחים תפילין - לא פלא שהם נהרגים", אמר הרב באחת מדרשותיו.
"מלחמת כל בכל בש"ס"
ואיך תיראה ש"ס ביום שאחרי הרב? "כל דבר שיקרה בש"ס אחרי הרב עובדיה, שלא יהיה מלחמת כל בכל, יהיה הפתעה. הייתה אימפריה עם שליט אחד חזק, שאין מסביבו אף אדם שמתקרב לרמתו. יש המון אנשים שמשוכנעים שהם צריכים להיות בראש". חן מעריך שמועצת החכמים תתפוס בהדרגה את מקומו של הרב יוסף: "עד היום זה היה מיצג שווא שדרעי המציא - מועצה פיקטיבית שאמרה הן לרב עובדיה. היום אולי ייצקו בה תוכן ויביאו אליה מנהיגים טובים, אולי גם מעדות מרוקו ותימן, שהרב עובדיה לא ספר אותם".
לעומתם, הרב אמסלם מעריך שישי ודרעי יילחמו על הבכורה, לצד "חצרות שונות שיירצו ייצוג ואולי בכלל תהיה אלטרנטיבה". עם זאת, לדבריו, לא תיווצר "קונפדרציה של חצרות", ו"לכן להערכתי תקרה התפרקות ובסופו של דבר החרדיות הספרדית במתכונת שש"ס המציאה, תחזור למימדים טבעיים ולמספר מנדטים נמוך יותר".
שחר אילן טוען כי שינוי מהותי יהיה גם בתחום הכשרות ובהיבט הכלכלי: "למשפחת יוסף יש אימפריה כלכלית פרטית - בד"ץ בית יוסף, שמגלגלת עשרות מיליוני שקלים. כל זמן שהרב יוסף בשטח - לא יקום הכשר מתחרה גדול ומשמעותי. ברגע שהוא לא בשטח, הכל פרוץ".