מבקר המדינה יוסף שפירא הגיש הבוקר (ב') ליושב ראש הכנסת יולי אדלשטיין את הדוח על השלטון המקומי לשנת 2013. בדוח מותח שפירא ביקורת חריפה על הרשויות המקומיות, והוא מצביע בו על שורה של ליקויים, חריגות ומחדלים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
פרק שלם מקדיש המבקר לחגיגות ואירועים מיוחדים ברשויות המקומיות. במסגרת הביקורת נבדקה ההתנהלות בארגון אירועי יום הזיכרון ויום העצמאות האחרונים בעיריית אשדוד, פסטיבל המחולות בכרמיאל, והאירועים לציון 130 שנה להקמת ראשון לציון ו-60 שנה להיווסדה של המועצה המקומית שדות נגב.
על פי הדוח, תקצוב האירועים באשדוד נעשה על בסיס הערכה כללית בלבד וחרג במידה ניכרת - 2.6 מיליון שקלים במקום 1.73 שאושרו. עוד מעיר המבקר כי באירועים הוצבו עשרות דוכנים ללא קול קורא למתן זכיונות ובלי פיקוח כלשהו על הסחורה שנמכרת בהם.
כרטיסים בחינם לעובדי עירייה
עוד נמצא כי בראשון לציון ובכרמיאל חילקו כרטיסי מופעים לעובדי עירייה ולבעלי תפקידים ברשות: עובדי עיריית ראשון לציון ועובדי תאגידים עירוניים זכו לכרטיסים להופעה של מירי מסיקה ולמופע מחווה לחיים חפר. עיריית כרמיאל חילקה למעלה מ-4,000 כרטיסים בחינם לפסטיבל המחולות, והמבקר העריך כי אם היה נגבה מחיר עבורם - הדבר היה אולי מסייע לסגור את הגירעון שלו הפסטיבל - 1.1 מיליון שקלים.
"רוב מקבלי הכרטיסים לא מילאו תפקידים שחייבו אותם להשתתף באירועים שאליהם הוזמנו. כמו כן, לכל אחד מהם ניתן יותר מכרטיס אחד ואין ספק שניתנו להם כטובת הנאה", נכתב בדוח. עוד מעיר המבקר על כך שבאשדוד, בכרמיאל ובראשון לציון לא התקיימה ישיבת הפקת לקחים בעקבות הליקויים והחריגות באירועים.
גם בשדות נגב מצא המבקר ליקויים. על פי הדוח, חל במקרה או שלא במקרה עיכוב קל בחגיגות ה-60 למועצה, שנוסדה בינואר 1951. במקום לחגוג בינואר 2011 - ציינו שם את התאריך החשוב באמצע שנת 2012, שנת בחירות.
ראש המועצה לשעבר מאיר יפרח, שהוחלף מאז, מסר למבקר כי החגיגות נועדו לציין את עליית היישובים על הקרקע. אלא שרק אחד מתוך 16 היישובים אכן עלה בשנת 1952 על קרקע, השאר הוקמו מוקדם יותר או מאוחר יותר. "בתיקי המועצה לא נמצאו נימוקים להחלטה לקיים את האירוע המרכזי של חגיגות ה-60, שהיה כרוך בעלות לא מבוטלת דווקא ב-2012, שנת בחירות", העיר המבקר.
"הביקורת העלתה כשל רב מערכתי"
"הביקורת העלתה כשל רב מערכתי בנושאים שנבדקו, נמצאו ליקויים כבדי משקל, בין השאר בהתקשרויות הכספיות ובאופן ניהול האירועים עצמם", קבע המבקר. "על הרשויות המקומיות והתאגידים העירוניים לאמץ דרכי פעולה לניהול יעיל, חסכוני ואפקטיבי יותר של האירועים המופקים בתחומיהם ושל כספי הציבור המוצאים בגינם".
המבקר בדק גם את תופעת נטילת ההלוואות של הרשויות, ומצא כי פעמים רבות עיריות לקחו הלוואות לא מבוקרות ללא התחשבות במצבן הכלכלי וביכולתן להחזיר את הכסף. "הרשויות משכנו את עתידן למען ההווה והפכו לתלויות בהלוואות", כתב המבקר.