עלייתו ונפילתו: במרס 2006 אהוד אולמרט כבש את ראשות הממשלה לאחר שהמפלגה בראשותו, קדימה, ביצעה מהפך היסטורי והוא היה ראש הממשלה הראשון שנבחר שלא מטעם העבודה או הליכוד. "היום אמרה הדמוקרטיה הישראלית את דברה", חגג אז אולמרט, שנראה כי דרכו לספרי ההיסטוריה הייתה סלולה. אולמרט אכן ייכנס להיסטוריה, אבל בנסיבות אחרות לחלוטין: רק שמונה שנים אחרי שנבחר לראשות הממשלה בראשות מפלגת קדימה, שלח אותו בית המשפט המחוזי בתל אביב לשש שנות מאסר בפועל אחרי שהורשע בעבירות שוחד.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

אולמרט נולד בבנימינה בשנת 1945, שירת בגולני ולאחר מכן עבר לעיתון הצבאי "במחנה" בשל פציעה. בשנת 1973, לאחר שסיים את לימודי המשפטים, נבחר לראשונה לכנסת, בגיל 28 - אחד מהח"כים הצעירים בתולדות המשכן. במהלך השנים התקדם אולמרט בסולם הדרגות הפוליטי, ומונה לשר לענייני מיעוטים ולאחר מכן לשר הבריאות תחת יצחק שמיר. בשנות כהונתו הראשונות בכנסת נחשב ללוחם בשחיתות ובפשע המאורגן, ואיש לא שיער אז שיכהן כראש הממשלה וייאלץ להתפטר בגלל האשמות בשוחד ובהפרת אמונים.

עלייתו ונפילתו של אהוד אולמרט
הקריירה המזהירה נקטעה | צילום:

בשנת 1992 הליכוד הפסיד את השלטון ואולמרט החליט לעבור לזירה המקומית, כשהתמודד על ראשות עיריית ירושלים בשנה העוקבת. אולמרט הצליח בתמיכת החרדים לגבור על ראש העירייה המיתולוגי והבלתי מנוצח, עד אז, טדי קולק, שכיהן בתפקיד עוד לפני שמלחמת ששת הימים פרצה. 

במשך חמש שנים כיהן במקביל כחבר כנסת וראש עיר, אך התפטר מהכנסת בשנת 1998 בשל חוק שאסר על כפל התפקידים. במשפט "הולילנד" קבע השופט כי בזמן כהונתו כראש עיר לקח אולמרט שוחד על מנת לקדם את פרוייקט הבנייה.

פרשות אולמרט - הרשימה המלאה
הפרשות שסיבכו את רה"מ לשעבר | צילום:

בשנת 2003 שב אולמרט לפוליטיקה הארצית, בעידודו של ראש הממשלה שרון, ונכנס בקושי לכנסת מטעם הליכוד. לאחר הבחירות החל לכהן כממלא מקום ראש הממשלה וכשר התעשייה, המסחר, התעסוקה ולאחר מכן כשר התקשורת. בשנת 2005 התמנה אולמרט כממלא מקום שר האוצר. בשנים אלו אולמרט מיצב את עצמו כ'מספר שתיים' של שרון, ויחד איתו פרש ממפלגת הליכוד ב-2006 ועבר  לקדימה. בינואר 2006 , כשאושפז ראש הממשלה שרון ונפל לתרדמת, אולמרט קיבל לידיו את סמכויות ראש הממשלה וכיהן כממלא מקומו. לאחר מכן סחפה מפלגת קדימה בראשותו את הבוחר, זכתה 29 מנדטים ואולמרט נבחר לראש הממשלה - בזכות עצמו.

מעטים זכרו והזכירו בימי כהונתו, בשיא הצלחתו, את הפרשיות שנקשרו בשמו: פרשת החשבוניות הפיקטיביות - בה זוכה אך ספג ביקורת מהשופט, ופרשת האי היווני, שנסגרה מחוסר ראיות. באמצע שנת 2006 זכה אולמרט לתמיכה ציבורית גדולה, וניסה לבנות תדמית של אדם צנוע שהשררה לא עלתה לו לראש. אבל חטא הגאווה תמיד היה שם, כבר במינוייים ההזויים - אברהם הירשזון לאוצר ועמיר פרץ לביטחון - ולאחר מכן במלחמת לבנון השנייה שנחשבת בעיני רבים לכישלון הגדול של כהונת אולמרט בראשות הממשלה. 

פרויקט הבנייה מעורר המחלוקת (צילום: AP)
הפרוייקט שהוביל לסוף הקריירה | צילום: AP

אחרי המלחמה, אולמרט הפך לראש ממשלה צולע, לא פופולארי, שזכה לאחוזי תמיכה חד ספרתיים. בינואר 2007 הגיעה הידיעה על החשדות נגד אולמרט בחשד להטיית המרכז להפרטת בנק לאומי. חוקרי המשטרה החלו לבקר בביתו לעיתים תכופות, ואז נולדו גם פרשות נוספות - הבית ברחוב כרמייה והמינויים הפוליטיים.

בתחילה נדמה שהוא נחלץ מכל הפרשיות והתיקים נסגרו, אבל אז הגיעה פרשת טלנסקי, שהתפוצצה ערב יום העצמאות ה-60, באביב 2008. אולמרט נאלץ להתפטר והודח בגלל פרשות טלנסקי וראשונטורס, בהן זוכה. הוא החליט לוותר על בחירות 2013, הבטיח לחזור אחרי פרשת הולינד, אבל זה כבר לא יקרה. רק שמונה שנים עברו מאז השבעת הממשלה, בה צולם ראש הממשלה אולמרט ליד הנשיא קצב - על שניהם נגזר עונש מאסר בפועל.

 

גזר הדין לאהוד אולמרט - הסיקור המלא:

אולמרט נשלח לשש שנות מאסר בפועל

גזר הדין בפרשת הולילנד: כל העונשים

לא רק אולמרט: הפוליטיקאים הבכירים שנשלחו למאסר

תגובות במערכת הפוליטית: "שיעור חשוב לנבחרים מושחתים"

שב"ס מקים צוות מיוחד ל"אסיר אולמרט"