בשבוע שעבר יצא ציר ישראל במצרים לביקור בכלא "לימן טורה" בקהיר. זה כבר כמה שנים שנציגי ישראל הזוטרים במצרים פוקדים את בית הכלא הזה, מביאים עימם חפצים אישיים וחומרי קריאה לאזרח ישראלי - שמתחת לאפה של התודעה הציבורית נמק בתאו כבר כמעט תשע שנים.
עודה סלימאן תראבין הגיע לישראל ממדבר סיני כילד בן 10, בשנות ה-90 המוקדמות. מאז התגורר עם משפחתו סמוך לעיר רהט. עם המעבר החוקי, יש לציין, נותרה אחותו של עודה עם בעלה באל-עריש. בסוף שנת 1999 יצא עודה יחד עם אימו לבקר את אחותו הבוגרת. כשסיים את ביקורו, בשובו למדינת ישראל, הזהיר אותו קצין הגבולות שלא יבקר שוב במצרים.
למרות אזהרתו הברורה של הקצין, עודה לא שעה להוראות וחצה את הגבול בשנית, ללא דרכונו הישראלי. בעודו יושב בביתה של אחותו, מתרווח עם תה ועוגיות, נעצר על ידי השלטונות המצריים והתבשר כי בהיעדרו, נשפט על ידי בית דין צבאי בסיני ל-15 שנות מאסר. על אביו נגזרו 25 שנות מאסר באשמת חשיפת ידיעות וגילוי סודות צבאיים.
לא פחות מארבע שנים לקח לשלטונות המצרים להודיע למדינת ישראל כי עצרו את עודה והוא נמצא בשטחם. במשך ארבע השנים שעברו מאז היעלמותו פנו בני המשפחה המודאגים למשטרה, אך הטיפול בסיפור נתקע.
בצערם ובתסכולם הרב, פנו בני המשפחה אל עורך הדין מחמוד אל-סעאנא, שניסה ליצור קשר עם
עורכי דין מצריים שייצגו את עודה. אולם כל עו"ד מצרי שנחשף לפרטי הפרשה סירב לטפל בה, הן משום שבעיני המצרים מדובר בפרשת ריגול - והן משום היותו של עודה אזרח ישראלי.
מה הוא עשה שם?
מדינת ישראל לעולם לא יצאה עם הודעה רשמית לגבי מעשיו של עודה במצרים, אך גורמים רשמיים מאשרים שעודה לא היה מעורב במעשים פליליים. למעשה, עודה נהג לפקוד את בית הספר באופן סדיר והוא חף מכל רישום פלילי במשטרה.
סימן שאלה גדול עוטף את המקרה של עודה תראבין. משיחות שערך עודה עם גורמים מישראל שהגיעו לבקרו, הכחיש מכל וכל כי הוא אכן ריגל לטובת המדינה. גם ההיסטוריה של משפחת תראבין לוטה בערפל, אך ניתן לספר כי משפחתו הגיעה לישראל מהכפר דהנייה, "כפר המשת"פים" בשמו השני.
קם למענו
עו"ד יצחק מלצר עובד למען עודה כבר שלוש שנים ומנסה לעזור להוריו, שהעברית הרצוצה שבפיהם אינה מצליחה לפלס את דרכם בנבכי הביורוקרטיה הישראלית. הוא נטול אינטרס במאבקו: סיפורו של הבדואי שנרקב בכלא המצרי נגע ללבו והוא החליט להילחם למענו, בתחומי ישראל ובצינורות בינלאומיים.
"נציגי מדינת ישראל נפגשו מספר פעמים עם נציגים מצריים במסגרת ועדה צבאית משותפת לשתי המדינות, ודרשו לא אחת שיוצג תיק החקירה של עודה", מספר מלצר. "כל הדרישות שהועלו נענו בתשובות סתמיות, שמהן ניתן להסיק שלא קיים כלל תיק חקירה בעניינו של עודה".
מאז פרשת כליאתו של עודה, מלצר חצה את הגבול הדרומי פעמיים ואף ביקר את עודה בתאו. מתיאוריו של עורך הדין ניתן להבין כי הישראלי בהחלט לא נמצא במלון בוטיק עם נוף הצופה לפירמידות. "הוא נמצא באגף המרגלים בכלא המצרי, בבידוד של 22 שעות ביממה, אך בתאו יש טלוויזיה ורדיו", סיפר. "יחסית למצבו, הוא נראה בסדר וזוכה לביקורים של הקונסוליה פעם בכמה זמן".
מרקם היחסים העדין בין ישראל ומצרים אינו מאפשר לשגריר שלום כהן לבקר את עודה בתאו. ישראל הרשמית מפחדת שביקור השגריר יהווה כמעין הודאה בהאשמות שהמצרים מייחסים לו, למרות שהבהירה למצרים כי לא כך הדבר.
מקרה "עזאם עזאם" נוסף?
עודה תראבין אינו הישראלי דובר הערבית הראשון שנכלא במצרים. כולם זוכרים את עזאם עזאם, ששמו לא ירד מכותרות העיתונים ושישראל נלחמה להשבתו. כאחד שעבר את אותה חוויה בדיוק, מביע עזאם הזדהות: "אחרי זמן מסויים בשבי המצרי, אדם מתחיל לחשוב שהוא לא שווה ורוצה לשים קץ לחייו. בהתחלה סופרים ימים, אחר כך חודשים ואחר כך שנים. אני מאמין שלכל דבר אפשר להתרגל, אבל עם הכלא המצרי זה כמעט בלתי אפשרי".
עזאם עזאם מכיר היטב את הכלא בו עודה כלוא. יותר מכך, עודה שוהה בתא בו שהה עזאם במשך שמונה שנים. עזאם מזדהה עם עודה וחושש לגורלו. עזאם גם חושף פרטים המעלים ספק בעניין הקשר בין שחרורו לעניינו של תראבין. "נאמר לי על ידי גורם בשגרירות", מספר עזאם, "שישראל לא רצתה לפרסם את כליאתו של עודה רק כדי לא לפקשש את השחרור שלי".
"כמו עודה, גם אני הייתי בבידוד", אומר עזאם וממליץ: "שייצור קשר טוב עם הסוהרים כדי שיהיה לו מעט קשר עם העולם החיצון ושיוכל להיות בחברת אנשים אחרים".
"אף אחד לא מתקשר, אף אחד לא עוזר", סיפר לחדשות 2 באינטרנט עיד תראבין, אחיו הצעיר של עודה. "כבר תשע שנים מבטיחים שיעזרו לנו לשחרר אותו, אבל בינתיים אף אחד לא בא לדבר איתנו. "לא ראיתי אותו מאז שהוא נשבה. אני מתגעגע אליו מאוד. מי לא מתגעגע לאח שלו?"
ממשרד החוץ נמסר בתגובה: "עניינו של עודה תראבין עומד בראש סדר העדיפויות של כל הגורמים הרשמיים הישראליים ביחסים מול מצרים. הנושא עלה בכל פגישה בין הצדדים, מהדרגים הכי גבוהים ועד דרכי העבודה.
"שגרירות ישראל עומדת בקשר רציף עם עודה תראבין, נציגי השגרירות מבקרים אותו בכלאו ומעבירים לו חפצים ומסרים ממשפחתו. בנוסף, בעקבות פעילותנו, הוא הועבר מבית הסוהר בסיני לבית מעצר בקהיר בו התנאים טובים יותר".