ההסכם נחשף: הערב (ה') הותר לפרסום כי אוגנדה היא "המדינה השלישית" שתקלוט את המסתננים מאפריקה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
היועץ המשפטי לממשלה וינשטיין הודיע כי בחן את מתווה ההסכמות שאליו הגיע השליח הישראלי חגי הדס עם המדינה השלישית, אוגנדה, ולדבריו השתכנע כי אין מניעה משפטית שהממשלה תפעל בהתאם למתווה שהושג. זאת לאחר שווידא, בין היתר, כי המדינה השלישית היא צד לאמנת הפליטים, קיימת בה מערכת מקלט המספקת הגנה לאוכלוסיות הרלוונטיות והיא עומדת בסטנדרטים של נציבות האו"ם לפליטים.
עוד נמסר מלשכת היועץ המשפטי לממשלה כי "לעת הזו, מדינת ישראל אינה מרחיקה את נתיני צפון סודן ואריתריאה. יציאתם למדינותיהם נעשית מרצון בלבד, וכשהיא נעשית ממשמורת היא נעשית בהתאם לנוהל שאישר היועץ המשפטי לממשלה".
הנוהל, אומרים בלשכת היועץ, נועד לתת מענה לכך שאף שזכותו החוקתית של כל אדם לצאת מישראל, הרי כשאדם מוחזק במשמורת - יש לברר האם רצונו לצאת מהארץ ולשוב למדינת מוצאו הוא אכן רצון חופשי. לשם כך קובע הנוהל הליך שבמסגרתו נבחנת בקפדנות חופשיות הרצון לצאת מישראל, ובכל אחד משלביו יכול המסתנן לחזור בו מבקשתו לצאת מישראל.
ההסכם בין אוגנדה לישראל סוכם בחודש יוני. הדבר נודע בתשובת נציגי המדינה לבג"ץ במהלך דיון בעתירת ארגוני זכויות אדם נגד התיקון לחוק המסתננים המאפשר את כליאתם ללא משפט.
עיקר הדיון שהתנהל נסב סביב דרישת ארגוני זכויות האדם לבטל את התיקון שאושר ונכנס לתוקף לפני כשנה, שבהתאם אליו מוחזקים בישראל קרוב ל-2,000 מסתננים ממדינות אפריקה, השוהים מזה חודשים במתקני כליאה ללא משפט. על פי החוק, ניתן להחזיקם במתקנים אלה לתקופה של עד שלוש שנים.
במרכז למדיניות הגירה ישראלית ברכו על הפרסום. "מדברים על הסכמים כאלו ואחרים עם מדינות צד ג' עוד משנת 2007 ויש לקוות שהפעם מדובר בהתפתחות אמתית ובמספרים משמעותיים, שיסיעו להפחית את מספר המסתננים השוהים באופן לא חוקי בישראל ובדרום תל אביב בפרט. בו זמנית, אסור לממשלה להיכנס לשאננות ולהטיל את כל יהבה על ההסכם, ויש להגביר את המהלכים ליציאה מרצון, תוך בדיקת בקשות מקלט לחפצים בכך", אמר יונתן יעקובוביץ.