לראשונה בישראל מכשיר הינשוף המשטרתי המשמש להרשעת נהגים בעבירת נהיגה בשכרות, נבדק וזיהה משקאות קלים כמו: מיץ ענבים ולימונענע, כמשקאות ה"מכילים" אלכוהול. אלפי נהגים הורשעו בעקבות הבדיקה ב"ינשוף", עכשיו, ייתכן והמשטרה תהייה חשופה לאלפי תביעות.
"מכשיר זה מעולם לא נבדק על ידי אף גורם מוסמך, ולמרות זאת משטרת ישראל הסתמכה בלעדית על המכשיר לשם הרשעת נהגים בעבירת נהיגה בשכרות", טוען עו"ד ערן בן עמי. "המטרה שלנו היא לא להימנע מבדיקות שכרות, אלא להביא למצב שנהגים שהורשעו על נהיגה בשכרות - אכן היו שיכורים".
עו"ד בן עמי החליט לבדוק את אמינות המכשיר. "הלכתי, בדקתי ומצאתי שמשטרת ישראל הכניסה את המכשיר לשימוש ללא בדיקה מקדימה, והחלטתי לבדוק", הוא מספר. "הבנתי שיש כאן קשר שתיקה סביב המכשיר. אי אפשר לרכוש אותו באופן רגיל על מנת לבדוק אותו, מאחר ומחירו הוא 127 אלף שקלים, כדי להוכיח מצב שהוא אבסורדי מלכתחילה".
המשטרה: נמשיף לאכוף באמצעות המכשיר
רפ"ק בני סמו מאגף התנועה של המשטרה אומר מנגד כי המכשיר, מתוצרת גרמניה, נרכש על ידי המשטרה לאחר שנבדק ועמד בדרישות. "במסגרת הליכים, משטרת ישראל נדרשה להעביר את המכשיר לבדיקה מטעם ההגנה", סיפר רפ"ק חמו.
"העברנו את המכשיר ושיתפנו פעולה. המכשיר צריך לבדוק רמת אלכוהול בעזרת נשיפה, אבל עשו על זה כל מיני מניפולציות. באנו והזהרנו שהבדיקות נערכות לא לפי הוראות ההפעלה והיצרן. הממצאים שנמצאו המומחה, כלל לא הובאו עדיין לבית המשפט".
רפ"ק חמו אומר כי המשטרה תמשיך להשתמש ב"ינשוף", למרות המחקר החדש. "אנחנו כמשטרה מאמינים במכשיר", הוא אומר. "מדובר במכשיר מצויין, נמשיך לאכוף באמצעותו נהיגה בשכרות ונשמור על האינטרס הציבור של מדינת ישראל. עדיין לא א הוכח ולא נדון בבית המשפט עניין האמינות".
עו"ד בן עמי מסכם: "ברגע שבית המשפט יחליט שהמכשיר לא אמין המשטרה תעמוד בפני גל תביעות, כי המכשיר לא נבדק מראש".