"הם אנשים מאוד ישרים, ממה שאני מכיר אותם ומה שבטוח זה שהדבר האחרון שהם רצו זה לעשות רע למישהו אחר". אביחי ויינשטיין ואלי כהן, שנעצרו בחשד לסחר של חלקי מטוסי קרב עם אירן, משתייכים לחסידות פרמישלאן בבני ברק - שם הופתעו היום מעצם מעצרם וחקירתם בישראל.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"הם בחיים לא אמרו משהו נגד ישראל - אבל גם אם זה נכון, לא כל דבר חייב להיות נגד מדינת ישראל. כנראה כסף, כסף גובר על הכל", אמר לחדשות 2 Online חבר הנהלת חסידות פרמישלאן, שביקש להישאר בעילום שם. "הם תמיד היו טסים לחו"ל, ולדעתי גם עכשיו הם לא בארץ. אחד מהם נסע לשמחה משפחתית". הפעם האחרונה שראה אותם לאחרונה הייתה לטענתו לפני כחודש.
לפי חבר ההנהלה, ויינשטיין וכהן לא היו עוד חברי קהילה, אלא נחשבו למיוחדים מאוד: "הם אנשים שכל כולם, חוץ מהעבודה שלהם, זה עזרה לאנשים. ידוע פה בכל הקהילה שהם הכתובת לכל דבר מבחינת עזרה כספית, הם היו אמידים מאוד". חבר ההנהלה לא ידע לספר במה עסקו שני החשודים בתקופה האחרונה.
"סחר קטן בלי השפעה על הצבא"
חבר ההנהלה ציין כי הדבר החשוב ביותר הוא שהחשדות נגדם לא נוגעים בריגול. "בסך הכל היו עסקאות לא עם מדינה אירנית אלא עם אנשים שגרים באירן", אמר. "לא אמרתי שזה לא חמור אבל עד להגיד שהם נגד מדינת ישראל או נגד הביטחון שלנו זה משהו אחר לגמרי. זה דברים קטנים שאין להם השפעה על הצבא של אירן לכאן או לכאן".
בינתיים הוא לא מתרגש מהחשדות נגדם. "גם אם עצרו אותם, ייקח עוד הרבה זמן לקבל החלטה כי פעם בשעברה שנעצרו הם גם יצאו זכאים אם אני לא טועה", אמר.
ניסה למכור נשק דרך מספר מדינות
על פי מה שהותר לפרסום, השניים נעצרו ונחקרים כעת בישראל, בין היתר גם על ידי על ידי היחב"ל והממונה על הביטחון במשרד הביטחון. מדובר בפעם השישית שכהן נחקר ב-12 השנים האחרונות בחשד לסחר עם אירן.
מוקדם יותר השבוע דיווח כלי תקשורת ביוון כי סוחרי נשק ישראלים ניסו לשלוח לאירן חלקי חילוף של מטוסי קרב מסוג פנטום F-4 דרך יוון, וכך ניסו להפר את אמברגו הנשק על הרפובליקה האסלאמית.
בפעמים הקודמות ניסה כהן על פי החשד למכור חלקי נשק דרך מדינות כמו ארה"ב, גרמניה, תאילנד ופורטוגל. החלקים שאותם ניסה אז על פי החשד למכור הם מנועים לנגמ"שים עבור הצבא האירני, חלקי חילוף למטוסי קרב מסוג פנטום שברשות חיל האוויר האירני וכן מערכות הנחייה לטילי נ"מ מסוג הוק שברשות הרפובליקה האסלאמית.
כהן היה נתון במעצר בית בארה"ב ושילם מאות אלפי דולרים על קנסות, אבל הרשויות בישראל לא הצליחו להוכיח כי אירן הייתה היעד הסופי של המשלוחים ולכן פעם אחר פעם הוא שוחרר ורשיונו לסחור בנשק הוחזר לו. החקירה בעניינו עדיין נמשכת.