ענבל סינגר מגבעתיים נוהגת לנסוע בקו 52 של חברת דן מדי יום למקום עבודתה. הבוקר הגיעה לתחנה הסמוכה לביתה, ושם הבחינה בשלט קטן שנעטף בניילון, ובו נכתב: "החל מתאריך 16.3 קו 52 לא יעבור בתחנה זו".
החל ממחר יבצעו משרד התחבורה, משרד התשתיות הלאומיות והאגף לבטיחות בדרכים שינויים והתאמות ב-22 קווי אוטובוס הפועלים בגוש דן, כצעד משלים לרפורמה הגדולה התחבורה הציבורית, שהחלה ביולי 2011. על פי התכנון, השינויים העיקריים יבוצעו בקווים באזור רמת גן, גבעתיים, בת ים, חולון ותל אביב.
למידע מלא אודות השינויים בקווי האוטובוסים הקליקו כאן
במהלך השבועות האחרונים לא הבחינה ענבל בשום פרסום אודות השינויים החדשים בקווי האוטובוס. בשיחה עם חדשות 2 באינטרנט היא מדגישה: "הדף שנתלה בתחנה לא בלט במיוחד ואני מאמינה שהחל ממחר נוסעים רבים יחושו בלבול רב". היא ציינה כי "בקווים מסוימים נעשה שינוי בזמני תדירות ההגעה בשעות הבוקר מבלי שהתקבלה הודעה, וסביר להניח שאנשים שימתינו מחר לקו האוטובוס שלא עובר בתחנה, כלל לא יבינו מה מתרחש".
"לא מאמינה שעליי ללמוד את כל הקווים מחדש"
"חטפתי חום מהעובדה שעכשיו עליי ללמוד מחדש את כל הקווים אחרי הרפורמה שנעשתה בקיץ האחרון, הם פשוט שינו הכול עוד פעם - מסלולים ותדירויות", אמרה והוסיפה: "בעקבות הרפורמה בקיץ, לוקח לי להגיע לעבודה כמעט שעה, במקום 20 דקות שלקחו לי לפני, עכשיו אני לא יודעת כיצד השינוי החדש ישפיע עליי".
לטענתה של ענבל היא נוהגת לנסוע לעתים תכופות בתחבורה ציבורית, אך לא הבחינה ב"פרסום הנרחב", כפי שמכנים אותו במשרד התחבורה וב"דן". "לא ראיתי שילוטים על אוטובוסים ולא שלטי ענק, לא הבחנתי בשום הודעות שיצאו לתקשורת, ולא נמסר כל מידע באוניברסיטאות או בתחנות מרכזיות".
דני קומיסר, סמנכ"ל מחקר ופעילויות בארגון נוסעי התחבורה הציבורית בישראל, ציין בשיחה עם חדשות 2 באינטרנט כי "לא ראיתי הרבה פרסום בעניין הרפורמה, אני מודע לכך שהחל ממחר יתקבלו שינויים בקווים, נתקלתי בעלון מידע אודות השינויים, אך אני לא יודע להגיד כמה הוא מקיף". קומיסר הוסיף כי "משרד התחבורה בנה אתר סביר, אך לא חף מבעיות. עד אתמול אני יכול להעיד שבאתר עדיין הופיעו מפות ישנות ולא מעודכנות, דבר שעשוי לבלבל. בארגון אנו מפיצים דפי מידע, ובשעות הקרובות תעלנה מצגות הכוונה ומפות מעודכנות".
"ערכנו מסע הסברה מקיף שהסביר את השינויים בקווים"
באתר משרד התחבורה הדגישו כי השינויים ילוו במערך הסברתי נרחב, שיכלול מחר מאות נציגי שירות שיוצבו בקווים ובתחנות האוטובוס באזורי השינויים לפני ובמהלך ביצוע השינויים, שילוט חדש וברור בתחנות ובאוטובוסים עצמם, עלוני מידע מפורטים, אתר אינטרנט מיוחד (busline.gov.il) ובו תוכנת "המסלולן" המתקדמת שתסייע בתכנון מסלול הנסיעה המבוקש.
מדוברות "דן" נמסר לחדשות 2 באינטרנט כי "בחודשים האחרונים ערכנו מסע הסברה מקיף שפרסם את השינויים בקווים. מדובר במערך שהפיק לקחים חמורים מהפעם הקודמת. אמצעי ההסברה כללו שילוט, מפות קווים, אתר אינטרנט ומוקד טלפוני".
ב"דן" הדגישו כי "השינוי שייעשה הוא בהיקף קטן הרבה יותר מזה שנעשה בקיץ. מערך ההסברה וראשי משרד התחבורה שינו את הגישה וגילו פתיחות רבה, הקשבה והתחשבות בכל הפלחים הציבור".
הקווים שבהם יתבצעו השינויים החל ממחר: 2, 5, 6, 7, 13, 14, 17, 22, 26, 31, 41, 52, 54 (קו חדש), 61, 65, 89, 104, 126, 134, 135, 139 (שיבוטל), 239 ו-289.