במבט ראשון, כשמתקרבים למורדותיו הירוקים של הכרמל, נראה כי שנה וחצי לאחר השריפה הגדולה ביותר בתולדות מדינת ישראל שכילתה שטחים נרחבים מההר - הצבע חזר. אבל כשמתקרבים למקומות בהם הכתה האש, נגלה השחור, וגם ריח העשן עדיין דבק בגדמי העצים השרופים שנותרו כעדות למה שהיה שם.
ביום שבו מתפרסם דוח מבקר המדינה על אסון הכרמל, חזרנו אל אותם האנשים שחייהם לא חזרו לגמרי למסלולם מאז אותה השריפה. מסקנות הדוח לא מעניינות אותם ואת 500 העמודים שכתב המבקר הם לא מתכוונים לקרוא. מדובר באנשים מאוכזבים שטוענים ששום דבר לא השתנה, ואם תפרוץ היום שריפה נוספת, התוצאה מבחינתם עלולה להיות דומה. הם בעיקר מרגישים שלא למדנו לקח.
"מה רוצים מאלי ישי? מה רוצים מביבי? מה רצו שביבי יבוא לגור בבית אורן כי בית אורן נשרף? מה הוא יכול לעשות?", תהתה תרצה בן חיים, תושבת קיבוץ בית אורן, בשיחה עם חדשות 2 באינטרנט. שליש מהבתים בבית אורן שעל הר הכרמל נשרפו. שרידי הבתים המפויחים כבר פונו משם וכבר אין להם זכר. באותו השטח מוצבות כעת שורות של קראווילות - מבניים ארעיים שהחליפו את בתי האבן הישנים של הקיבוץ.
"אם הייתה כבאית אחת הכל היה אחרת"
"אהבתי יותר את הדירה הקודמת, היא אמנם הייתה חצי בגודל אבל כל כך אהבתי אותה", סיפרה שקמה קנלר, אחת מתושבות הקיבוץ. "היא הייתה בדיוק מה שרציתי עם הנוף שאהבתי בקיבוץ ועכשיו".
מהעבר השני של הכרמל שוכן היישוב עספייא, שם נצפה המוקד הראשון של השריפה. ומי אמר שלא למדנו לקח? השבוע, שנה וחצי אחרי, החלו שם בבניית תחנת כיבוי אש, כחלק מיישום המסקנות בעקבות השריפה. "תהליך קבלת ההחלטות במדינה הזאת צריך להשתנות", אומר וג'יה כיוף, ראש מועצת עוספייא. "אני לא הייתי צריך את השריפה כדי להמחיש את השוני ואת ההבדל בשוני בין התקציבים והן בראייה ובתפיסה ובתפיסת האחריות, אם הייתה כבאית אחת בעוספיא היה אפשר למנוע את כל הדבר הזה".
האם הדוח יביא לשינוי המציאות?
לא רק העצים השרופים הפכו לנוף של תושבי היישוב. מהקצה הדרום מזרחי רואים בבירור את האנדרטה. זאת שהוקמה לזכר 44 הנספים בשריפה. למקום שהפלך להיות מקום עלייה לרגל, מגיעים מדי יום מבקרים. לעתים מדובר בקבוצות מאורגנות של תיירים או בעוברי אורח.
השריפה בכרמל כילתה כ-25 אלף דונם וכמה מילוני עצים. גודל השריפה בכרמל שווה לסך כל השריפות הגדולות שהיו בישראל אי פעם. כבר שלושה עשורים החוקרת דר' לאה ויטנברג עוקבת אחר השריפות בכרמל. "השריפה הזאת הייתה גדולה מדי, חזקה מדי ועוצמתית מדי ולמעשה לא היה ניתן לכבות אותה", היא מספרת. "השטחים שנשרפו היו מאד גבוהים, הקצב של התקדמות האש היה מאד גבוהה, השריפה פגעה באורנים ותיקים, זה יצר חבית נפץ שלא הייתה ניתנת לכיבוי".
דוח מהמבקר מציף מחדש את רצף האירועים, או הכשלים שהובילו לאסון הזה. לא ברור האם דוח כזה קשה וחריף ככל שיהיה יגרום לשינוי המציאות בשטח.