קשה היה לפספס השבוע את השערורייה התורנית, שזכתה לכותרת "פרשת הסמים והמפורסמים". על פי החשד, איש חיי הלילה אייל פלג סיפק מריחואנה לרשימת לקוחות, שכללה גם את יהודה לוי, מוטי רייף וקרן מור. אבל בניגוד לפרשות דומות מהעבר הלא רחוק, הפעם משהו השתנה: דווקא המשטרה ספגה את הביקורת.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"זו הפעם הראשונה שהפרשה חזרה למשטרה כבומרנג - במקום שכל הסלבס ייצאו סטלנים ומסוממים, פתאום קרה בדיוק הדבר ההפוך", טוענת ח"כ תמר זנדברג (מרצ), שהודתה בעצמה בשימוש בסמים. "כמו כולם עישנתי, גם אני חלק מזה בשעות הפנאי, זה חלק מאורח החיים של אנשים מבוגרים ומתפקדים, זה חלק מדבר שגרתי כמו לשתות כוס יין".
מפיק האופנה מוטי רייף החליט לא להסתתר לאחר שהחלו השמועות. בחשבון הפייסבוק שלו הוא כתב: "קוראים לי מוטי ואני מעשן גראס. זהו, הוצאתי את זה. אני לא אומר את זה בגוואה, לא בבושה, אני לא צועק ולא לוחש. זו עובדה, חלק משגרת חיי". מפורסמים רבים בירכו על הצעד האמיץ לדבריהם. "במקום מעטה הבושה הרגיל, יצאו סלבס ומובילי דעת קהל ואמרו שאין בזה שום דבר רע, ובשכוונתם להיאבק זה יהיה חוקי", מוסיפה זנדברג.
בעקבות הדברים של רייף החליטו אמנים, במאים, שחקנים ומוזיקאים לצאת בקמפיין שהושק בעיתון "טיים אאוט" התל אביבי תחת הקריאה "תנו לעשן בשקט". הדוגמנית והשחקנית יאנה גור שהשתתפה בקמפיין טוענת ש"לחזור הביתה ולעשן ג'וינט קטן בעיניי זה הרבה יותר נכון מלקחת תרופות לפי החוק".
"תפענחו חיסולים במקום לרדוף מעשנים"
דורון צברי, במאי טלוויזיה וקולנוע שנאבק בנושא כבר שנים, טוען שהמשטרה צריכה "לפענח קודם את עשרות החיסולים שקרו פה בחצי השנה האחרונה, שם שישקיעו את האנרגיה, לא בלתפוס את קרן מור מעשנת ג'וינט. מעשני מריחואנה הם לא פושעים. אתה לא יכול לקחת חצי מיליון איש ולהפוך אותם לפושעים".
צברי אף הדליק ג'וינט במחאה במסדרונות הכנסת, כפי שתועד בסרטו "המדריך למהפכה", מטרים ספורים ממשרד ראש הממשלה. "המשטרה פותחת 23 אלף תיקים בשנה על שימוש עצמי, על עישון מריחואנה, שזו השקעה עצומה של אנרגיה, משאבים, זמן, שופטים, חוקרים ותובעים", טוען צברי, מידע אישי: לו עצמו נפתח תיק על צריכת סמים.
"באו אליי הביתה בשש וחצי בבוקר, ערכו חיפוש, מצאו שלושה וחצי גרם מריחואנה", מתאר צברי. "הוגש כתב אישום, ובסוף קיבלתי עבודות לשירות הציבור בלי הרשעה, אבל העסקתי את המערכת חצי שנה על שלושה גרם מריחואנה". גם התיק נגד הכדורסלן והברמן גילי מוסינזון נסגר לאחר שהודה בקניית מריחואנה: "יש אנשים אחרים שיכולים למלא את תא המעצר, מאשר אנשים נורמטיביים בלי עבר פלילי, שבסך הכל עישנו ג'וינט - זו סתם הטרדה".
לעומתם, טוען יאיר גלר, מנכ"ל הרשות הלאומית למלחמה בסמים ואלכוהול, כי לא צריך להרפות את ידי המשטרה: "לעיתים זה פוגע באנשים, ולעיתים הפעולות מאוד לא נעימות למי שחווה אותן ולכן אולי כדאי לשקול סוג של התנהלות מעט שונה. אבל לבוא ולהגיד למשטרת ישראל 'אל תבצעו את תפקידכם' זה לחטוא לעניין".
"קל לעצור את מי שלא פושע"
על דבר אחד כולם מסכימים: מספר מעשני המריחואנה בישראל גדול מאוד. לא מדובר בתופעת שוליים - ההערכות הנמוכות אומדות את ההיקף ב-350 אלף איש שניסו בעבר או משתמשים גם עכשיו, ואולי יותר. "אם פעם היו מדברים על זה שהבוהמה שותה חשיש, כמו שסבתא שלי אמרה - היום זה שופטים, שוטרים, פרקליטים, אתה מזהה את האנשים", טוען אלדד יניב, ראש מפלגת "ארץ חדשה".
גם חמי רודנר, הזמר והיוצר, טוען שהשימשו בסמים קלים "מאוד מאוד רווח, כמו קפה". רודנר מעשן מגיל 17, כבר 32 שנים, ונתקל עם החוק בנושא רק בתקופתו בצבא - "עשו לנו חיפושים בבתים וכמעט הסתבכתי. לא מצאו, אבל היה", נזכר בצחוק. "את מי הכי קל לעצור? את מי שאיננו עבריין. מי שמעשן שאכטה הוא לא עבריין במהות שלו".
יש גם מי שמתנגד לגל התמיכה הפומבי בשימוש בסמים: פרופסור יונה אמיתי, מומחה לבריאות הציבור מאוניברסיטת בר אילן, טוען ש"השימוש הפומבי של ידוענים והקריאה ללגליזציה מסוכנת לבריאות הציבור, זה מדרון חלקלק שיכול להכניס עשרות בני נוער למקום שהם לא נמצאים בו היום". גם רודנר מודה שיש צד בעייתי למריחואנה - "כל דבר שאתה מפריז בו, בין אם זה קפה או אלכוהול או פיתות או ספורט, אתה משלם על זה מחיר".
העולם עובר לאט לאט מהפך ביחס שלו מריחואנה - לא מזמן אישרו באורוגוואי לגליזציה מלאה, אבל קשה לכנות אותה כמובילת דעת קהל עולמית. במדינות אחרות יש ריסון של האכיפה נגד משתמשים והקלות שונות, ואצלנו כמו תמיד העיניים נשואות לאמריקה, ושם מתרחש שינוי גדול. בשנה שעברה הפכה קולורדו למדינה הראשונה שמתירה שימוש במריחואנה לא רק לצרכים רפואיים, וצברי מעריך שזה "רק עניין של זמן" עד שכל מדינות ארה"ב יכירו בכך.
האם ישראל תלך בעקבות האחות הגדולה אמריקה? הרשות הלאומית למלחמה בסמים ואלכוהול עדיין מתנגדת: "בעוד מספר שנים לאחר שיהיו תוצאות ברורוות ומובהקות נלמד אותן, אבל חשוב להבין שמדינת ישראל נמצאת במצב שונה לחלוטין", מצהיר גלר. "אני לא רוצה לראות מורה או טייס או חייל במארב לאחר שצרך סמים. ישראל אינה שדה ניסויים ואני לא מוכן להיות שפן נסיונות".
שר בישראל ייתפס בשימוש בסמים?
השינוי, אם יבוא, יקרה בחקיקה. ואלדד יניב מכיר היטב את המסדרונות האחוריים של הדמוקרטיה: "נכנסו עכשיו 48 ח"כים חדשים, חלקם הגדול צעירים. לא רק שהם התנסו בזה בעבר, הם צורכים את זה ביום יום", טוען יניב, יועץ פוליטי ועורך דין של קודקודי המערכת בעבר.
בינתיים ספרו אצלנו 12 חברי כנסת שהודו בעבר השתמשו במריחואנה - כל חבר כנסת עשירי. בארה"ב היו כבר שני נשיאים שהודו בשימוש - קלינטון שלא שאף לריאות ואובמה שנהג אחרת.
אם מישהו התבלבל, אנחנו לא אמריקה, וגם בסופו של השבוע הזה הטאבו עוד לא נשבר. למרות ההתגייסות והקמפיין שתפס תאוצה, מרבית המפורסמים שינינו אליהם סירבו לדבר על הנושא, גם אם הם מעשנים מריחואנה. רודנר מבין לליבם של אלו שלא מזדהים: "הם רוצים שתבוא אליהם משטרה בשלוש בלילה לעשות דווקא?", וצברי לעומתו טוען כי אותם אנשים "מפחדים מה יגידו עליהם".
מתי יבוא השינוי? יניב מעריך שהסתבכות בסגנון "בית הקלפים" תניע את הגלגלים: "כששר בממשלה - ויש כמה שרים בממשלה שמשתמשים בזה, מידיעה - יעשה את הצעד הזה. אני חושב שאנחנו קרובים לזה. אולי זה לא יקרה מרצון - אולי יצלמו שר באיזשהו מקום ואז לא תהיה לו ברירה, והוא יילך לטלוויזיה ויעשה לדבר הזה אאטוטינג ויהפוך את המינוס הזה לפלוס".
ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "המשטרה פועלת על פי חוק. הניסיון לקשור בין היקף תיקים בעבירות החזקה ושימוש בסמים, לבין הנחיות היועץ המשפטי לממשלה ותיעדוף משאבי אכיפה, הוא חסר בסיס. חקירת "צרכנים" מהווה שלב באיסוף או ביסוס של ראיות והגעה לחקר האמת בתיקים שעיניינם עבירות סחר בסמים. הטענה כי חקירת ידוענים נועדה לשרת את תדמיתה של משטרת ישראל מופרכת מיסודה".