הגליל העליון עומד בפני מהלך היסטורי: לאחר קרוב ל-100 שנות התיישבות, הקיבוצים הוותיקים באזור מתכוונים לקלוט לתוכם את הכפר הבדואי טובא זנגריה. "הכוונה בסוף היא לחבר בין הרשויות, לא צריך לחשוש לומר את זה", אומר גיורא זלץ, ראש המועצה האזורית גליל עליון.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בשבוע שעבר חתמו ראשי המועצות על הסכם יוצא דופן, במסגרתו יפעלו לשיתוף פעולה בתחומי החינוך, הרווחה, התרבות והתעשייה. בעוד המועצה האזורית מונה 29 קיבוצים בעלי חוסן כלכלי, מפעלים ושטחים נרחבים, טובא זנגריה הוא כפר עני ורווי בפשיעה. "אצלם יש דשא וירוק, יש להם יותר משאבים", אומר חוסיין אלהייב, ראש מועצת טובא זנגרייה.
אין חולק על כך שהדשא של הקיבוצים ירוק יותר ומטופח ובטובא זנגרייה מקווים שקצת מזה יוכל לעבור גם אליהם. בשלב זה עדיין לא ברור כיצד התושבים בקיבוצים יקבלו את החדשות. גם בימים שאינם מתוחים בין יהודים לערבים - בקיבוץ הצמוד, כפר הנשיא, שער הברזל סגור לאורך כל שעות היממה, מחשש לגנבים ואורחים לא רצויים.
"אני חושבת שיש הרבה תחומים שאפשר ביחד אבל לחיות ביחד? יש שם הרבה גברים עם 2 נשים ויש פה הרבה בחורות שמחפשות גבר אחד", אומרת אחת מתושבות כפר הנשיא. מנגד יש גם מי שחושב שאפשר אחרת. "הלוואי. לפני מספר שנים היה להם ג'מבורי יחד זה היה מוצלח שנה אחת ואז היו בעיות. אנשים מחכים לזה", אומר תושב נוסף.
היוזמה כבר זכתה לגיבוי מצד משרד הפנים ואם הכל ילך כמתוכנן בעוד ארבע שנים בטובא זנגריה יצביעו בבחירות למועצה האזורית ויקבלו נציגות במליאה, יחד עם שכנים טובים וגם שיפור כלכלי וחברתי. "אני חושב שצריך להסתכל על הדברים קדימה. אנחנו צריכים לקחת אחריות לעשות מעשה ולשנות את האזור", מדגיש ראש המועצה גליל עליון.