האלוף במילואים דני (דניאל) מט הלך לעולמו אתמול (ה') בגיל 85. במהלך שירותו הצבאי הארוך פיקד מט על חטיבת הצנחנים, שימש כנשיא בית הדין הצבאי לערעורים, היה מתאם פעולות צה"ל בשטחים, שירת כנציב קבילות החיילים ותפקד כיושב ראש קרן לב"י. מט יובא למנוחות בבית העלמין הצבאי בקריית שאול בשעה 12:30.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
מט נולד ב-1927 בקלן שבגרמניה ובשנת 1934 עלה לישראל. את רוב נעוריו בילה מט בכפר הרא"ה שם אביו בחר לגדל את המשפחה. בשנת 1943 עוד בטרם הספיק לסיים את לימודי התיכון, החליט מט לעזוב את הבית ולהתגייס. באופן רשמי התגייס למשטרת החופים המנדטורית, אולם היה זה כיסוי בלבד לשירות בפלוגות הים של הפלמ"ח.
לאחר מספר חודשי שירות חש מט כי מיצה את פעילותו במשמר החופים ובחר להתגייס לצבא הבריטי במסגרת הבריגדה היהודית. הוא לחם עם הכוחות הבריטים במלחמת העולם השנייה כנגד צבאות גרמניה ואיטליה. בשנת 1946, כשנה לאחר תום המלחמה, עזב את הצבא הבריטי וחזר לישראל.
במלחמת העצמאות מט לקח חלק בקרב על גוש עציון. שם הוא שימש כמקלען באחד מהקרבות הקשים שידע הגוש. כאשר גוש עציון נפל לידי כוחות הלגיון הערבי ב-14 במאי 1948, יום הכרזת העצמאות של מדינת ישראל, מט ומחלקתו נלקחו על ידי חיילי הלגיון הערבי כשבויי מלחמה.
עם תום מלחמת העצמאות שוחרר מט מהשבי והוא החליט לעזוב את הצבא. הוא האמין שהסכמי הפסקת האש שנחתמו לאחר המלחמה, יהפכו בסופו של דבר להסכמי קבע. לכן לא ראה את עתידו כלוחם בשירות צה"ל.
אולם בפועל פעולות איבה והסתנניות לחבלי הארץ גבו מחירים קשים מיישובי הספר במדינה. לכן בסוף שנת 1949 החליט מט כי עליו לחזור ולשרת בצבא. הוא נשלח לקורס קצינים ומונה למפקד יחידת סיור בדרום הארץ. שם למעשה החל מט את שירותו הארוך בצה"ל. בין השנים 1949-1950 פיקד על יחידת הסיור של פיקוד הדרום.
מט השתתף בקרב המיתלה
בשנת 1951 פיקד על היאחזות הנח"ל הראשונה בישוב נחל עוז. בין השנים 1954-1956 שימש כמפקד פלוגה בחטיבת הצנחנים. בשנת 1956 במהלך "מבצע קדש" לחם מט כסגן מפקד גדוד 88, גדוד הנח"ל המוצנח, בפיקודו של מוטה גור ואף השתתף בקרב המיתלה.
בין השנים 1961-1962 פיקד על קורס מפקדי הפלוגות בבית הספר לחיל רגלים. בין השנים 1962-1963 שימש כסגן מפקד חטיבת הצנחנים הסדירה. בין השנים 1966-1967 פיקד על חטיבת הצנחנים במילואים. במלחמת ששת הימים פיקד מט על חטיבה 80.
בתקופת מלחמת ההתשה לאחר מלחמת ששת הימים, קיבל מט את הפיקוד על חטיבת הצנחנים הסדירה - חטיבה 35. אחת הפעולות הראשונות של החטיבה עליה פיקד הייתה פעולת כראמה, בה ספגה החטיבה אבידות קשות, כשמונה צנחנים נהרגו ועשרים ושניים נפצעו. בשנת 1969 מונה למפקד בית הספר לחיל רגלים.
בשנת 1971 יצא מט לחופשת לימודים בה סיים תואר ראשון במדעי הרוח באוניברסיטת תל אביב. 1973, ערב מלחמת יום הכיפורים, סיים את לימודיו בהצטיינות וחזר לפקד על החטיבה. ב-15 באוקטובר של אותה שנה הובילה חטיבת המילואים 247 בפיקודו את צליחת תעלת סואץ במבצע "אבירי לב".
בין השנים 1973-1979 שימש כנשיא בית הדין הצבאי לערעורים וכמפקד אוגדת שריון במילואים. בין השנים 1979-1982 שימש כמתאם פעולות הממשלה בשטחים. ב-1982 פרש מט מצה"ל ומונה לנציב קבילות החיילים, וכיהן בתפקיד זה עד 1992. ביולי 1993 התמנה מט, על ידי ראש הממשלה דאז יצחק רבין, ליושב ראש קרן לב"י תפקיד אותו ביצע בהתנדבות. בתפקיד זה כיהן כ-15 שנים עד למאי 2008.
מט הותיר אחריו אישה, ארבעה ילדים ושבעה נכדים. מט נפטר חמישה ימים לפני יום הולדתו ה-86.
שר הביטחון: "מצדיע למט לתוגה ובגעגוע"
שר הביטחון, משה (בוגי) יעלון, ספד למט, שפיקד על החטיבה בה לחם במלחמת יום הכיפורים: "דני היה שותף לעיצובו של צה"ל כפי שאנו מכירים אותו כיום, לבניית מורשתו ולאתוס שעל פיו פועלים המפקדים גם בימים אלו. דני עבורי תמיד היה המח"ט. תמיד היה המפקד".
"גדלתי עליו בתור נער צעיר, עת קראתי את סיפורי פעולות התגמול שדני היה חלק מהן, וכשלחמתי תחתיו במלחמת יום הכיפורים הבנתי שדני אכן היה מפקד ואדם מיוחד במינו. לאורך כל חייו דני היה מגויס למען המדינה, גם לאחר שהשתחרר מצה"ל - והכול באהבה גדולה, ברעות, בצניעות ובנתינה אין קץ. ארץ ישראל היפה במלוא מובן המילה".
"דני יחסר בראש ובראשונה למשפחתו ולחבריו הקרובים, אבל גם לכל מי שזכה להכיר אותו ולשרת תחתיו - ולי הייתה הזכות - ובעיקר למדינה. אני מצדיע לו היום בתוגה ובגעגוע. יהי זכרו ברוך", אמר יעלון.