בין האישים שאליהם מתייחס מבקר המדינה בדוח המיוחד על אסון הכרמל גם ראש הממשלה בנימין נתניהו. הביקורת על התנהלותו נוגעת בעיקר לחלקו של ראש הממשלה ב"אחריות המשותפת", כפי שהגדיר זאת מיכה לינדנשטראוס, מתוקף תפקידו הציבורי.
בדוח ציין המבקר כי נתניהו, יחד עם שר הפנים ישי, שר האוצר שטייניץ והשר לביטחון הפנים אהרונוביץ', "נושא באחריות - על פי חלקו - לליקויים ולכשלים שהועלו כתוצאה מאירוע השריפה".
ראש הממשלה, בדומה ליתר בעלי התפקידים שהוזכרו, "היו ערים למצבו החמור של מערך הכבאות וההצלה", כלשון לינדנשטראוס - שהדגיש כי מתוקף ומעמדו, "נושא נתניהו באחריות כוללת לפעולות הממשלה".
"הטענות התנקזו אל שולחנו במשך זמן רב"
אחת הטענות שמפנה המבקר נגד נתניהו נוגעת לכך שחרף המחלוקת העזה בין משרדי הפנים והאוצר על הזרמת תקציב חירום למערך הכבאות, שצוינה בהרחבה בממצאים שעלו לגבי התנהלות שר האוצר שטייניץ, "התנקזו אל שולחנו במשך זמן רב הטענות והמחלוקות שבין משרדי הממשלה והיה עליו להכריע בעניינן".
"אולם", ציין המבקר - "במשך תקופה ארוכה מדי נמנע ראש הממשלה מלהטיל את כובד משקלו לצורך הסדרת מחלוקת זו, עיכוב שהיו לו משמעויות כבדות משקל באשר לרמת ההיערכות של מערך הכבאות ערב פרוץ השריפה".
לחיוב מציין לינדנשטראוס את התנהלותו של נתניהו בזמן האסון ופנייתו לסיוע בינלאומו. "למעורבותו האישית של ראש הממשלה להשגה דחופה של אמצעי כיבוי מחו"ל, תוך ניצול מערכת קשריו עם מנהיגי המדינות שהביעו נכונות לסייע בכיבוי השריפה, הייתה תרומה חיובית וחשובה", משבח המבקר.
עם זאת, הוא הדגיש כי "מעורבות כזו היא אך טבעית ומתבקשת מאופי תפקידו של ראש הממשלה ומזכות היתרון שלו בהיכרויות מוקדמות עם מנהיגי עולם וממארג קשריו הבינלאומיים וכן מהמעמד המיוחד המוקנה לראש ממשלה שמאפשר לו לעשות שימוש יעיל וסמכותי במארג זה".
"המשימה מולאה באופן מקצועי"
דוח המבקר כלל גם התייחסות מחמיאה להתנהלותו של נתניהו באשר לצעדים הפרסונליים שנקט בזמן שהאש השתוללה: "עם פרוץ השריפה מינה ראש הממשלה, מטעמו, את השר לביטחון הפנים יצחק אהרונוביץ' לניהול המשבר ולריכוז כלל הפעולות של הגופים שפעלו בשטח".
באשר לתוצאות מהלך זה, כתב המבקר כי "על פי המידע שנאסף וחוות הדעת של הגורמים שטיפלו באירוע השריפה מולאה המשימה באופן מקצועי שראוי לציון".
בהתייחסות כוללת ציין לינדנשטראוס כי "מידת הכשל והמחדל שנתגלו בפרשה זו, אי-צפיית פני עתיד וההיערכות הבלתי הולמת לאירויע חירום מסוג השריפה בכרמל עד כדי עצימת עיניים מהסכנה, אשר מיוחסים לקברניטי המדינה, מחייבים להציב בפני הדרג הממשלתי באופן נוקב את החובה ליתן הסבר ומענה באשר לסיבות למציאות זו ולהזנחתה המתבקשת".
ממשרד ראש הממשלה נמסר בתגובה לדוח: "ראש הממשלה לומד את ממצאי הביקורת של מבקר המדינה. חלק מהליקויים עליהם מצביע המבקר תוקנו כבר מיד אחרי האסון בכרמל: הוקמה טייסת כיבוי שכיבתה בשנה האחרונה יותר מ-100 שריפות, לרבות שריפת הענק בירושלים. מערך הכיבוי הועבר ממשרד הפנים למשרד לביטחון הפנים והוקצו לו עוד מאות מיליוני שקלים לטובת פתיחת שמונה תחנות כיבוי אש, גיוס עוד 300 לוחמי אש ורכישת עוד 89 רכבי כיבוי.
"בנוסף, מציין מבקר המדינה בדוח כי "למעורבותו האישית של ראש הממשלה להשגה דחופה של אמצעי כיבוי מחו"ל, תוך ניצול מערכת קשריו עם מנהיגי המדינות שהביעו נכונות לסייע בכיבוי, הייתה תרומה חיובית וחשובה. זאת בהתייחסו לכך שזמן קצר אחרי פרוץ השריפה פעל ראש הממשלה להבאת 38 כלי טיס, מטוסים ומסוקים מ-12 מדינות שונות. ללא מטוסי הכיבוי האווירי שהובאו מחו"ל לא ניתן היה להתמודד בהצלחה עם האש. ראש הממשלה מודה למבקר המדינה על עבודתו, והוא ימשיך לפעול לתיקון הליקויים".
השתתף בהכנת הידיעה: גיא צברי
דוח אסון הכרמל - סיקור מיוחד:
הדוח המלא: המחדלים, הכשלים והאשמים
שנה וחצי אחרי האסון: לא נלמד לקח
"התמהמה חרף הנזק לביטחון הציבור"
"מי שהמבקר הצביע עליו צריך ללכת"
"אחריותו של ישי - כפולה ומכופלת"
המזבלה שבה החלה השריפה עוד קיימת
היערכות מערכת הביטחון: ללא תיאום
המבקר על אהרונוביץ': "בלט כמפקד"
"כשל פיקודי של מפקד מחוז צפון"
"מערך כיבוי המסכן חיי אדם ורכוש"
יומן אירועים: מלכודת האש בכרמל
ישי ושטייניץ ייאלצו להתפטר?