אילוסטרציה, למצולמים אין קשר לידיעה (צילום: אלבום פרטי)
הטיפים לשחייה בטוחה בבריכה | צילום: אלבום פרטי

על רקע אסון הבריכה בסביון ערב החג, בו מצאו את מותן שתי ילדות בנות 10 מיהוד, הורים רבים העלו תהיות באשר לשליחת ילדים לבריכות - בין אם פרטיות או ציבוריות. רק בשנה שעברה טבעו למוות תשעה ילדים על פי נתוני ארגון "בטרם", וכבר השנה מספר רב של ילדים טבעו למוות בנסיבות שונות. בישראל, אסור להשאיר ילדים בבריכה לבד מתחת לגיל 6, זאת למרות שברוב מדינות העולם הרף הוא 12 ומעלה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"לא ניתן להשאיר ילדים ללא השגחה לבד בבריכה", מסבירה לחדשות 2 Online עפרה בס, בכירה בארגון 'בטרם' לבטיחות ילדים. "גם ילד שיודע לשחות עלול לטבוע. לכן, חייבים השגחת מבוגר, או מציל מוסמך. השארת ילדים מתחת לגיל 6 ללא השגחה היא עבירה פלילית שדינה מאסר".

אז איך על ההורים לנהוג? "מניתוח מקרי טביעה של ילדים בשנים האחרונות אנו שמים לב כי הטביעה מתרחשת בדרך כלל בהיעדר השגחה או בדיוק ברגע בו הפנה ההורה את מבטו", מציינת בס, מנהלת קשרי ממשל ומרכזת פרויקטים לאומיים בארגון, שממליצה על הדברים הבאים:

- במים, בבריכה ובחוף - נשארים צמודים לילדים ולא משאירים אותם לבד, אפילו לא לרגע אחד.

- במים וסביבתם, יש לשמור תמיד על מרחק נגיעה מהילד וקשר עין רציף עמו.

- כשהילדים בסביבת מים מתפנים מכל עיסוק.

- ילד שלא יודע לשחות לא נכנס למים עמוקים.

- קורסי שחייה לתינוקות אינם מקנים יכולת הישרדות במים ואינם תחליף להשגחה צמודה.

לדבריה, טביעה מכונה גם 'המוות השקט': "בדרך כלל היא מתרחשת במהירות ובדממה. לרוב בעת טביעה לא שומעים בכי או צעקות מצוקה".

בריכה בבית פרטי. ארכיון (צילום: חדשות 2)
אין גבול לעודף הזהירות. הבית בו אירע האס | צילום: חדשות 2


"יותר מדי מקרים, ואנו רק בתחילת הקיץ"

במועצה לשלום הילד מוטרדים מאוד מהמקרים האחרונים של טביעות ילדים, במה שנראה כמו אסון רודף אסון - שכמעט כל שבוע אנו שומעים על מקרה נוסף. "אי אפשר להתעלם מזה שזה כבר מקרה חמישי בתקופה האחרונה של מוות בטביעה ואנו רק בתחילת הקיץ", אומר לחדשות 2 Online מנכ"ל המועצה לשלום הילד, ד"ר יצחק קדמן.

לדבריו, יותר מדי ילדים בישראל לא זוכים לממש את הזכות הכי בסיסית שלהם - הזכות לחיות: "כל קיץ הופך אצלנו לתקופת פורענות עם מספר בלתי נסבל של ילדים שמאבדים את חייהם בתאונות מיותרות. עולם המבוגרים חייב לקחת על עצמו אחריות הרבה יותר גדולה לשלום הילדים ולחייהם ולשמור עליהם מכל משמר".

מתקשים לעכל. ביה"ס ביהוד (צילום: חדשות 2)
מתקשים לעכל. ביה"ס ביהוד | צילום: חדשות 2

בביה"ס ביהוד מתקשים לעכל את הבשורה

הוא הבהיר כי אין כמעט גבול לעודף הזהירות שיש לנקוט כדי לא להצטער פעם נוספת על אובדן חייו של ילד. הוא מדגיש כי האחריות חייבת להיות גם של הרשויות - בנושא החינוכי הסברתי וגם בנושא של פיקוח תקינות של מתקנים, גם אם הם בבתים פרטיים, כפי שהיה במקרה האחרון בסביון. "כמובן האחריות חלה על המבוגרים, ורצוי מאוד שאנו נשתף את הילדים בתרומה שלהם לגילוי אחריות", הוא מסכם".

עשרות הורים ותלמידים הגיעו אמש לבית הספר "הרצל" ביהוד שבו למדו שתי הבנות שמתו באסון. המוסד החינוכי נפתח באופן מיוחד בתיאום עם משרד החינוך כדי שחבריהן של השתיים והצוות הלימודי יוכלו לחלוק את תחושות האבל והאובדן. 

בשלב זה, טרם ברורה הסיבה שהובילה למותן של הבנות, אך על פי ההערכות קצר חשמלי ברובוט הניקוי בבריכה הוא שהוביל לתוצאה הקטלנית. היום תתבצע נתיחה בגופותיהן, על מנת לקבוע באופן סופי את סיבת המוות. הלוויתה של אחת הבנות תיערך מחר בסביבות השעה 18:00 בבית העלמין ביהוד וחברתה תובא למנוחות ככל הנראה ביום ו'.

לפניות לכתב: Matanh@ch2news.tv