ארבע רעידות אדמה קלות הורגשו בימים האחרונים באזור הצפון, דבר שגרם לבהלה בקרב תושבים שמתריעים כי מבנים רבים נמצאים בסכנת התמוטטות במקרה של רעש אדמה עז. בשל התכיפות המטרידה של המקרים - הוחלט במשרד החינוך להורות לבתי הספר באזור הצפון לקיים תרגיל פינוי מקיף בחודשים הקרובים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
''לאור מספר ההתרחשויות של רעידת אדמה בימים האחרונים בצפון, לרבות רעידת אדמה אחרונה ואשר אותותיה הורגשו בין היתר באזור טבריה וצפת, יש להיערך ולתרגל תרחיש רעידת אדמה במוסדות החינוך לא יאוחר מתאריך 1.11", כתבה מנהלת המחוז, ד"ר אורנה שמחון באיגרת לרשויות המקומיות בצפון .
"רוב בתי הספר בתהליך לחיזוק המבנים, אבל זה לא יקרה עד הקיץ הקרוב", הבהיר יואב טריידלר, מנהל אגף החינוך בעיריית טבריה בשיחה עם חדשות 2 Online. "אם תהיה רעידת אדמה חזקה סביר להניח שחלק מבתי הספר ייפגעו. אנחנו נערכים מבחינת התרגול, אבל מבחינת תשתית ייקח עוד זמן. אנחנו עלולים להיתפס לא מוכנים".
לדברי טריידלר, התקן האמריקני לחיזוק המבנים כבר אומץ ותקציבים מיוחדים הוקצו לטיפול בנושא. "אני מניח שבקיץ יהיו שיפוצים במרבית בתי הספר, יש תקציב לזה", הדגיש מנהל האגף בעירייה.
גם בעיריית צפת מדגישים היום כי תלמידי העיר מתורגלים למקרה של רעידת אדמה, אך מזהירים מפני קריסה אפשרית של מבנים שאינם מחוזקים. "כל מבנה שנבנה אחרי 1980 נבנה בתקן המתקדם", אמר מוטי כהן, מנהל אגף החינוך בעיריית צפת. "אבל יש לנו לא מעט מבנים שנבנו קודם לכן. אם תהיה רעידת אדמה? נתפלל רק לטוב".
"משרד החינוך התחיל בתהליך בכך שתקצב את המהלך, אנחנו הקצנו מהנדס מיוחד שיפעל בנושא מוסדות החינוך", הבהיר כהן. "אנחנו מגישים תוכניות ופועלים בנושא, אנחנו לא מרפים מהעיסוק הזה".
גורם צבאי: "אלפים ייפגעו ברעידה עוצמתית"
בעקבות המקרים, התקיים אמש דיון חירום במשרד להגנת העורף שבו דנו באפשרויות הפעולה וההיערכות למקרים דומים, ואף חמורים יותר בעתיד. "ברעש אדמה חזק במיוחד של 7.5 דרגות, עלולים להיות יותר מ-15 אלף הרוגים", הזהיר גורם צבאי בכיר.
"זה אירוע שיכול להתרחש בכל רגע ואחרי רעידת האדמה, מרבית העומס ייפול על האזרחים", אמר הגורם הצבאי בשיחה עם חדשות 2 Online. "אנו מאמנים גדודי חילוץ של פיקוד העורך ויחידות נוספות של צה"ל לפעול כדי להציל חיים, אבל חשוב מאוד שהאזרחים עצמם יישמעו להוראות פיקוד העורף".
על פי הנתונים שהציג הגורם הצבאי, בישראל יש מיליון ומאה אלף מבנים, מתוכם כ-200 אלף שלא בנויים על פי התקן. במערכת הביטחון מעריכים כי במקרה של רעידת אדמה עוצמתית, קרוב ל-20 אלף בתים ייפגעו או ייהרסו.
נתונים אחרים מצביעים על כך שיותר ממאה אלף בניינים בישראל נמצאים בסכנת התמוטטות במקרה של רעידת אדמה חזקה. רבים מהמבנים האלה נמצאים בצפון, שם תכנית תמ"א 38 לחיזוק מבנים נכשלה - בשל חוסר כדאיות כלכלית.