פיקוד העורף הודיע היום (ד') אחר הצהריים על חזרה מלאה לשגרה בכל רחבי הארץ. יחד עם זאת הדגישו בהודעה: "בהישמע אזעקה או קול נפץ, יש להיכנס למרחב המוגן תוך פרק הזמן המוגדר לכל אזור".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
מוקדם יותר, בתום הערכת מצב שהתקיימה, הודיעה גם עיריית באר שבע על חזרה לשגרת חיים רגילה. אלא שלמרות השקט שנשמר מזה יממה וחצי, במועצות האזוריות אשכול, שער הנגב וחוף אשקלון, שספגו את מרב הפגיעות של הרקטות ופצצות המרגמה ומנהרות נחפרו לשטחן, נשמעו הבוקר התושבים מעט רגועים יותר - אבל עדיין לא במאת האחוזים.
רבים מהם, שנטשו את היישובים והקיבוצים והשתכנו ביישובים מארחים בצפון ובמרכז, החלו להתארגן לשיבה הביתה לאחר ימים ארוכים. לעומתם, תושבי הישובים סמוכי הגדר, שם איום המנהרות הוא המוחשי יותר - עדיין חוששים מאוד לשוב.
"בחלק מהיישובים סמוך לגדר עדיין אין חזרה מוחלטת של תושבים. 60% מהם עזבו ומתחילים לאט לאט לחזור. החשש קיים עדיין וזה ברור", אמר ראש המועצה האזורית חוף אשקלון, יאיר פרג'ון, בשיחה עם חדשות 2 Online. "אנחנו צריכים לעבוד גם על להכשיר אותם לחזרה הביתה וגם על לטעת בהם את הביטחון ואת האמונה לחזור. אנחנו סומכים על הצבא שיחזיר לתושבים שלנו את הביטחון".
"80% מהתושבים ביישובים הצמודים לגדר המערכת יצאו מהם במהלך המבצע, עכשיו הם מתחילים לאט לאט לחזור", העידו הבוקר במועצה האזורית אשכול. "194 משפחות יצאו בצורה מסודרת כקהילות ושוהות עדיין ביישובים מארחים. יש משפחות שמתחילות לחזור, אנחנו מקווים שעד סוף השבוע כולם כבר ישובו".
במועצה העידו כי יש מי שעדיין חוששים לשוב הביתה. "יש משלחות שיוצאות מטעם המועצה ליישובים המארחים כדי לעזור למשפחות לתכנן את השיבה הביתה ולהכין את החזרה לבתיהם. זה קשה יותר בעיקר למשפחות עם ילדים קטנים".
במועצה האזורית שער הנגב המצב דומה: "תושבים במספר יישובים בקו הקדמי שצמודים לגדר יצאו מהאזור ונמצאים עדיין בריכוזים קהילתיים. במרבית ימי המבצע נשארו בין 20 ל-30 אחוזים מכלל התושבים ביישובים האלה. יש אנשים שלא קל להם", סיפר אלון שוסטר, ראש המועצה האזורית שער הנגב.