אחרי שעות של הפגנות אלימות הצליחה המשטרה להשליט סדר במוקדי המחאה הגדולים בחורה שבנגב, ובחיפה - שם התעמתו מפגינים עם שוטרים במחאה על תוכנית פראוור להתיישבות הבדואים. בכיכר השעון ביפו המשיכו כ-200 מפגינים במחאה וחסמו את הכביש, לא נרשמו עימותים. "לא יעלה על הדעת כי מתפרעים אלה יכלו את זעמם בשוטרים", קרא השר לביטחון הפנים יצחק אהרונוביץ' לאחר ההפגנות. מפכ"ל המשטרה ניצב יוחנן דנינו הדגיש: "מנענו הסלמה".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"כאשר מופנית אלימות כה קשה נגד שוטרים, ברור כי מטרת המתפרעים אינה מחאה לגיטימית וחוקית", ציין אהרונוביץ' והבטיח: "משטרת ישראל תמצה את הדין עם כל מפירי הסדר האלימים ובדגש על אלו שהתקיפו ופצעו שוטרים".
מפכ"ל המשטרה אמר בשיחה עם מפקדי המחוזות כי המשטרה לא תאפשר פגיעה בשגרת החיים. "אני מחזק את ידי השוטרים והמפקדים ומאחל החלמה מהירה לפצועים", אמר והוסיף כי המשטרה המשטרה נערכה מבעוד מועד להתמודד עם המחאה.
מפקד המחוז הדרומי ניצב יורם הלוי סיפר כי המשטרה ידעה על ההפגנה בחורה ואפשרה אותה תחת מגבלות. "לצערי מהר מאוד החל יידוי אבנים, ציר 31, שהוא ציר מרכזי נסגר. הציר היה מלא באבנים, נזרקו גם בקבוקי תבערה והוצתו פחי זבל", אמר הלוי, "היה ניסיון להצית מלחמה".
15 שוטרים נפצעו קל בעימותים עם אלפי מפגינים ברחבי הארץ, שמחו על התכנית להסדרת יישוב הבדואים בנגב. מפקד מחוז חוף, ניצב חגי דותן, נפצע בחיפה כתוצאה מאבן שפגעה בידו. בנוסף, שוטר יס"מ נדקר ברגלו ע"י אחד המפגינים. 28 חשודים נעצרו במהלך העימותים.
לדברי מארגני המחאה, ביניהם חברי כנסת ערבים, ההפגנות היו חלק מ"יום הזעם השלישי" נגד התכנית. "המטרה של חוק פראוור היא להסיר את הבדואים מאדמותיהם ולא להסדיר את יישובם", אמר ח"כ אחמד טיבי (רע"מ-תע"ל) שהשתתף בהפגנה בחורה. "כאשר מחליטים על הקמת שני יישובים ליהודים, מגרשים עשרות בדואים ומפקיעים מאות דונמים מאדמותיהם, הקול שלנו ברור - החוק לא יעבור".
"אולי בכנסת החוק יעבור כי אנחנו מיעוט", הוסיף ח"כ טיבי. "אבל כאן בשטח הוא לא יעבור. אנחנו חברי הכנסת הערבים קוראים לבטל את החוק הגזעני הזה ונסייע לאנשינו במאבקם".
מהי תוכנית פראוור?
על פי הצעת החוק של הממשלה, המדינה תבצע מהלך של פינוי-פיצוי, לפיו יפונו כ-40 אלף בדואים מבתיהם, ובתמורה יוקמו יישובים חדשים שיזכו להכרה מצד המדינה.
התוכנית נקראת על שם אהוד פראוור, המשמש כראש האגף לתכנון מדיניות במשרד ראש הממשלה. פראוור עומד בראשות צוות שמונה ליישם את מסקנות ועדת גולדברג, שבדקה את מצב ההתיישבות הבדואית בנגב והמליצה על התכנית הנוכחית - שעומדת במוקד הסערה.