סביר להניח שרבים מכם לא מזהים את פניו של הרב אהרן לייב שטיינמן, בן ה-100, אבל קולו הוא במידה רבה קולם של מאות אלפי חרדים החיים כיום בישראל. "אין אצלו טקטיקה בעניין הזה של תלמידי ישיבות", אמר לחדשות 2 ח"כ משה גפני מיהדות התורה. "בנושא הזה יש רק אסטרטגיה, והיא אחת: אנחנו צריכים שאותם בחורים שלומדים תורה - ימשיכו ללמוד תורה".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
השבוע נפל דבר ברחוב החרדי. בשיא המאבק נגד גיוס בני הישיבות התפרסמו הקלטות שבוצעו בתוך בית הרב, ותיעדו לכאורה במשך שעות ארוכות שיחות שקיימו כמה מאנשי הבית. מהתמלולים שפורסמו עולה כי בבית הרב ניהלו לכאורה ערוץ הידברות ושיתוף פעולה עם צה"ל.
ההקלטות מסעירות את הרחוב החרדי ומעוררות זעם בבית הרב. את האצבע המאשימה מפנים שם כלפי גורמים המזוהים עם הרב שמואל אוירבך, מי שמכונה ראש הפלג הירושלמי, המוביל את הקו הקיצוני ביותר בעניין הגיוס.
"מילה אחת שלו תוציא חצי מיליון חרדים לרחוב"
הרב שטיינמן הוא כיום ללא ספק אחד היהודים המשפיעים ביותר בעולם. "בשאלות הקרדינליות ביותר שעומדות על הפרק: גיוס, גיור, ברית זוגיות, כל השאלות שעולות על הפרק - המילה האחרונה היא שלו. מילה אחת שלו תוציא חצי מיליון חרדים לרחוב", סיפר הפרשן דב הלברטל, ממקורבי הרב אלישיב.
בשבועות האחרונים ליווינו אותו מקרוב בביתו, בהצצה נדירה, לעולמו של האיש שמעורה בכמה מהתהליכים החשובים ביותר בישראל. הוא מתגורר בדירת שני חדרים וחצי ברחוב חזון איש בבני ברק, דירה שלבקשת הרב לא שופצה מעולם.
לפני התפילה מגיעה לביתו קבוצת תלמידים ללמוד איתו, ולאחר מכן מתחילה קבלת הקהל. כך שלוש פעמים ביום, שחרית, מנחה וערבית. "זה יותר מאבא, זה סבא", הסביר ח"כ יעקב אשר מיהדות התורה. "בשמחות ובדברים הקשים אתה מגיע לשם. אשתי לא הייתה הולכת לחדר לידה בלי שאני רץ קודם לקבל ברכה. אין דבר כזה".
אחרי ארוחת הבוקר הקצרה הוא יוצא בהנחיית הרופא לצעדה קצרה בזמן שבחדר כבר מתאספים עשרות תלמידים צעירים לקראת הבחינה. במשך יותר מ-40 דקות האיש הזה בוחן ומקשה עם עוד שאלה ועוד שאלה ועוד אחת.
מלחמות ירושה עוד בחייו
חדר השינה הוא גם חדר לימוד, חדר אורחים וחדר ישיבות - בין אם האורחים הם ילדים מתלמוד תורה, חברי כנסת או אפילו שגרירים. בשנתיים האחרונות, מאז פטירתו של הרב יוסף שלום אלישיב, הבית הזה הוא הכתובת המרכזית לכל מי שרוצה לנסות ולהגיע להנהגת הציבור החרדי.
לאורך השנים ניסו מתנגדיו לטעון שהוא מקל, פשרן, לא מספיק מתבדל. אולי הביקורת הקשה ביותר כשמדובר במנהיג חרדי. הביקורת מגיעה על רקע הסכמתו השקטה כביכול לשילוב חרדים בחברה הכללית בישראל, בין היתר בצה"ל ובשורות האקדמיה.
בעיני רבים מסמל הרב שטיינמן את סוף עידן ההנהגה היחידנית שמאפיינת כל כך את הציבור החרדי. האיש שכנראה לא ביקש לעצמו מעולם את ההנהגה, נושא על כתפיו הצנומות אחריות בלתי נתפסת וגם הרבה כוח שמצליח לעורר את מלחמות הירושה על הנהגת הציבור הזה עוד בחייו.