ועדת בדיקה חיצונית שהוקמה כדי לחקור את תקרית הירי החמורה בכלא רימונים לפני ארבעה חודשים מצאה שורה ארוכה של כשלים בשירות בתי הסוהר, כולל אי קיום הוראות ונהלים במשך תקופה ארוכה, מערך מודיעין לא אפקטיבי והעדר טיפול בתשתיות בבתי הכלא. למרות הדברים הקשים, לא נמצא שלאסיר היה סיוע מבפנים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 Online
ועדת הבדיקה בראשות מנכ"ל משרד המשפטים לשעבר ד״ר גיא רוטקופף מצאה כי האסיר שינביין הבריח את האקדח לכלא על ידי זריקתו מעבר לגדר, או באמצעות הסלקתו ברכב של איש צוות והוצאתו לאחר מכן, כשעבד בשטיפת הרכבים של הסגל.
הוועדה מצאה כי בשב"ס מתמקדים בכמות החיפושים על אסירים, אך בעוד שנערכים חיפושים רבים - הם שטחיים ולא מגלים את כל מה שהאסירים מסליקים לכלא. החיפושים אינם אפקטיביים, לא נערכים במקומות לא שגרתיים, נערכים באופן לא מקצועי, ומתעלמים ממקומות מסתור שאינם ידועים מראש. גם החיפושים של היחידות המיוחדות אינם אפקטיביים, ובכלא השתרשה לאורך זמן רב נורמה של אגירת ציוד על ידי אסירים שלא טופלה.
מודיעין ראוי היה יכול למנוע את האירוע
עוד מצאה הוועדה כי חיפושים שהיו צריכים להיעשות באופן קבוע על גופם של האסירים לא נעשים, וכשהוא נעשה - החיפוש לא נעשה כראוי והאסירים יכולים לעקוף אותו. שינביין עצמו עבד עם דלי משלו, הרגיל את הסוהרים אליו, והוועדה חושבת שבאמצעות הדלי הוא הבריח דברים לכלא באופן קבוע. הוועדה גם טוענת כי אין שום אמצעים טכנולוגיים מתקדמים לבצע את החיפוש היום, וממליצה לרכוש כאלה.
גם במישור המודיעיני הוועדה מצאה שורה של כשלים יסודיים, מרמת הבסיס ועד לפיקוד העליון של שב"ס. אילו הייתה ערנות מודיעינית לעובדה ששינביין מסתובב בחצר סמוך לגדרות, ויש לו נגישות לציוד ולחומרים מסוכנים, אז אפשר היה למנוע את האירוע. שב"ס יכול היה להעבירו למקום עבודה אחר, לכלא אחר, או להשיבו לתאו. גם שם, אגב, הוא החביא ציוד רב.
ידיעה על נשק בכלא שהתקבלה בנובמבר 2013 לא טופלה. אין העברה יזומה של אסירים השפוטים לתקופות מאסר ארוכות בין תאים או אגפים, והתוצאה היא שהם יכולים לבסס לעצמם מעמד ולצבור ציוד בתא באופן קבוע ולאורך זמן. הוועדה ממליצה לבחון לעומק את איכות וכמות כוח האדם במערך המודיעין בשב"ס ולבצע רפורמה ארגונית מעמיקה.
דלתות שהיו יכולות למנוע את האירוע היו תקולות ולא תוקנו
למרות שדלתות הן כלי הנשק של הכלא במניעת בריחת אסירים ושמירה על ביטחונם ועל ביטחון הסוהרים, דלתות תקולות בכלא רימונים לא טופלו, מה שאפשר לשינביין לברוח דרך אחת הדלתות התקולות ולהסתגר בתא השירותים שבקומת הסדר - שם החביא את האקדח שהוא הבריח לכלא. גם הדלת שהייתה אמורה לכלוא את האסיר בתא שבין האגף החיצוני והפנימי הייתה תקולה ולא טופלה.
קיים קשר ישיר בין האופן שבו הסתיים האירוע לבין מצב הדלתות: בלי הכשלים של הדלתות הללו האירוע היה נמנע כליל או מסתיים באופן אחר. "מצב זה הוא בגדר אבסורד ממש, מביא לסרבול ולחוסר יעילות מלכתחילה ולכן בלתי סביר", כותבים חברי הוועדה בלשון קשה. הם מוסיפים שכלא רימונים אמור להיות כלא חדש ומתקדם, ודלתות ומנעולים לא צריכים להיות נקודת תורפה שלו.
עוד נמצא כי הפיקוח וההשגחה על שינביין היו בלתי מספקים בכל המקומות בהם הוא היה מצוי, וכתוצאה מכך הוא היה יכול להחדיר ציוד אסור ומסוכן. יש היעדר בקרה מספק אודות ביצוע נהלים והנחיות בכל ההיבטים ובכל הרמות. יש חוסר בבקרה, פיקוח ווידוא ביצוע. יש מינוי של אנשים בלתי מתאימים לתפקידם, תפקודם לעתים לקוי וללא הכשרה ראויה. הוועדה גם טוענת כי יש צורך במסקנות אישיות, שיימסרו בהמשך.
משירות בתי הסוהר נמסר בתגובה: "מיד לאחר קרות האירוע ננקטו מספר פעולות מידיות למניעת אפשרות להישנות מקרה דומה. כמו כן, במקביל לחקירה המשטרתית ולעבודת ועדת הבדיקה ביצענו תחקיר מקצועי והתחלנו בהפקת הלקחים הנדרשים שיצטרפו כעת למסקנות ולקחי הועדה ונוכל להתחיל ביישומם.
שב״ס נעדר את האפשרות לעצור את עבודתו ומחויב לעשות את התהליך במקביל להמשך ביצוע כלל המשימות והאתגרים העומדים לפתחו בצורה הטובה ביותר. נלמד את הדו״ח ואת מסקנותיו המערכתיות והאישיות ונוכל להתייחס אליהן בצורה יסודית ואחראית.
זהו מעמד לא פשוט לארגון כולו אך שב״ס הוא ארגון חזק ונחוש ללמוד, להפיק לקחים ולצעוד קדימה. נמשיך לממש את ייעודנו במקצועיות וברגישות, נבצע את כל המשימות המוטלות על כתפינו ונעמוד איתן בפני האתגרים הכבדים שלפתחנו".