לבנת פורן חגגה השבוע על גג מגדלי עזריאלי עשור למפעל שהקימה יחד עובדיה. 10 שנים חלפו מאז שהמציאה קטגוריית עיסוק שלמה - להוציא עבור אנשים את הכסף שמגיע להם מהביטוח הלאומי - והפכה לכוהנת הגדולה של התחום.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
אי אפשר להימלט מהסיסמה "חלית? נפצעת?" שבוקעת מכל מקלט רדיו. תמונתה מחייכת בענק מעל לשלטי החוצות בכל פינה ברחבי הארץ. "זה לא היה פשוט לראות בהתחלה את התמונה בכל מקום", שיחזרה פורן. "בשלב ראשון זה שוק, גם כשאני יודעת מראש שהשלטים הולכים לעלות. כשאני רואה את זה זה שוק. אבל עם הזמן למדתי לחיות עם זה".
פורן, שכעת משרדיה חולשים על קומה שלמה במגדלי עזריאלי, זכתה רק לאחרונה בחותמת לכך שהפכה לאושייה הבלתי מעורערת בתחום מיצוי הזכויות. "ארץ נהדרת היתה אישור למקום שאני נמצאת בו", היא אומרת, "הרי לא ישימו מישהו שהוא לא מאוד מוכר. אם אני בארץ נהדרת - כנראה שאני מאוד מוכרת. אבל בשגרה היומיומית שלי אני לא מתעסקת בזה".
הכוהנת הגדולה, שנולדה וגדלה בקיבוץ, למדה מנהל עסקים והתאהבה בתחום. אז, עם שלושה ילדים קטנים, עזבה את המשק שבו גדלה לקול הצקצוקים הסקפטיים של החברים, ופנתה להגשמה אישית. "היה לי ריב גדול עם הקיבוץ שעזבתי, אני רציתי לעסוק במה שלמדתי, והם חשבו שאני צריכה להיות מטפלת בפעוטון. ולמעשה הטריגר לעזיבה הגיע משם", סיפרה פורן.
מומחית לביורוקרטיה ישראלית
היא ניהלה פרויקטים רבים בחברות פרטיות וגם במשרד הקליטה, עד שבגיל 45 החליטה שהגיע הזמן שלה. היא זיהתה משהו שאחרים לא ראו בדיעבד. במדינה שמשלמת כל שנה על אזרחיה 70 מיליארד שקל גמלאות ו-2 וחצי מיליון קצבאות שונות, היה צריך להיות עיוור בכדי לא לראות את הפוטנציאל שבמיצוי הזכויות.
"הרגשתי שיש צורך אדיר בדבר הזה באוכלוסייה, וגם ידעתי שאף אחד עדיין לא מבין אותו", מתארת פורן את הרציונל שגרם לה לצאת לדרך, "הבנתי שאני צריכה להביא את הבשורה לעם שיש לכם זכויות. שאתם יכולים לקבל כסף שהוא מגיע לכם וזה לגיטימי ובסדר. ואני פה בשבילכם לעזור לכם לקבל את הכספים האלה".
אם נדל"ן משקף הצלחה, אז היום יש לה כבר קומה שלמה, נוף פנורמי של 360 מעלות כולל מבט ישיר למשרדי המתחרים שקמו לה בינתיים. קשה להתעלם מהנוכחות הנשית בעסק המצליח שהקימה. מבקר במשרדיה, ימצא את עצמו מוקף בפרטי נשים מובהקים, מקלוני גזר וצלחות פירות.
"חיפשתי איכשהו תמיד נשים, פשוט תמיד מצאתי אישה ולא גבר לתפקיד", היא מסבירה" עשיתי לא מעט ניסיונות להכניס גברים לחברה ואיכשהו תמיד זה יצא שהנשים הן אלה שקיבלו את התפקיד. לאט לאט זה הפך להיות משהו נורא יפה"
עד 90% הצלחה במיצוי זכויות
דוח מבקר המדינה מלפני שנתיים הציג 26% הצלחה לאלו שפונים לביטוח הלאומי באופן עצמאי. חברות מיצוי הזכויות הפרטיות מגיעים ל-90% הצלחה. במדינת הקומבינה וקשיי הבירוקרטיה צריך עוד מישהו לצידך לקבל מה שמגיע לך. כי אחרי ששילמת כל השנים אלפי שנים, כשמגיע הרגע לקבל, מישהו יוצא מהנחה שאתה מנסה לרמות. "כאשר אנשים עובדים הרבה שנים במקום שאף אחד לא הופך את צורת החשיבה שלהם", הסבירה פורן את אטימותו של הביטוח הלאומי. "הם לאט מאמצים את התובנה שכל מי שבא לבקש - הוא קודם כל גנב".
הוועדה הרפואית שקובעת את אחוזי הנכות לתובעים, היא ועדה פנימית של הביטוח הלאומי. רק במדינת ישראל הגוף המחליט והמשלם הוא אותו גוף. אבל עכשיו בזכות לבנת פורן ומתחריה, מנשבות רוחות חדשות ומעודדות במשרדי המוסד לביטוח לאומי, ואפילו המנכ"ל הסכים חלקית עם הטענה. "אנחנו רוצים את ועדות הערר להוציא מתחומי האחריות המוסד לביטוח לאומי. כשמישהו מערער על ההחלטות שלנו, עדיף שיערער במקום אחר", הסביר.
האיום על עורכי הדין
בשלב זה, שבו לבנת פורן לקחה אחוז נכבד מתחום מיצוי הזכויות, חוששים בלשכת עורכי הדין שבקצב כזה לא תישאר להם עבודה. הפרסום המסיבי של פורן מוציא אותם מכליהם, שהרי הם מוגבלים מבחינה אתית בפרסום עצמי. לכן השבוע, הם הגבירו את גובה הלהבות והעלו לאינטרנט שלושה סרטונים להפצה ויראלית שמטרתם להכות חזק בלבנת פורן. עד כה - הם מצליחים. בקרב המשפטי האחרון בין פורן לעורכי הדין, אסר בית הדין על פורן לתת ייעוץ משפטי, אלא לכל היותר להעניק עזרה טכנית בבניית התיק הרפואי.
עורכי הדין אינם היחידים שאינם שמחים על הצלחתה של פורן. לקוחות רבים טוענים כי נאלצו לשלם עמלות גבוהות למדי בעבור מיצוי הזכויות. "יש לקוחות שקיבלו שירות, ואף השיגו את התוצאה, אך לא רוצים לשלם", הסבירה פורן את ההתנגדות. "שים לב שאם ישנה טענה למישהו, זה תמיד אנשים שקיבלו סף בזכותנו. אין אף טענה מאדם שלא קיבל כסף. זה כבר אומר שאנחנו מצליחים."
סוף לאימפריה?
הביטוח הלאומי החליט שהוא מצטרף לחגיגה והביא לתפנית מפתיעה בעלילה. הביטוח הלאומי הודיע על הקמת חברה שתכין את הפונים אליו, להתמודדות מול הועדות הרפואיות שלו עצמו. "רצינו משהו שייתן לאזרחים אמון כשהם באים למשהו שהוא לא ביטוח לאומי. לאזרח עדיין קשה לתפוס שביטוח לאומי עושה פעולות בכדי שיישאר יותר כסף לאזרחים", הסביר המנכ"ל.
פורן לעומת זאת, מסרבת להתרגש. "ביטוח לאומי חושב היום שהוא מתחרה שלי ושאני שלו. הם עושים טעות אסטרטגית מרה. ברגע שינסו להתחרות בי - לא יהיה להם שום סיכוי".