לילה לבן: במהלך הלילה נזכה לראות מחזה מרהיב של מטר מטאורים בשמי הארץ. השיא צפוי אחרי חצות עם קצב של עשרות מטאורים בשעה. על מנת ליהנות מתנאי צפייה משובחים, חובה להתרחק מהעיר ולצאת למדבר או למקום חשוך ומרוחק.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בימים אלה, כבכל שנה באמצע דצמבר, מסלולו של כדור הארץ סביב השמש חוצה את מסלולו של האסטרואיד פאת'ון (Phaethon), שמשאיר אחריו שובל של גז ופיסות אבק. הלילה כדור הארץ יעבור במרכז השובל, וכתוצאה נוכל לראות את מטר המטאורים.
ההערכה הכללית צופה קצב של 120 מטאורים בשעה, אך זוהי הערכת "תנאי מעבדה" בהינתן שתנאי הצפייה אידיאליים. נכון יותר להניח כי צופה בשמיים בהירים בסביבה חשוכה בישראל יראה לרוב מטאור אחד בתוך כמה דקות.
לשכב על מחצלת במדבר ולהביט מזרחה
למטר הוצמד השם "ג'מינידים" שכן הוא חודר לאטמוספירה מכיוון קבוצת הכוכבים ג'ימיני (תאומים). הכיוון שאליו מומלץ להתבונן הוא מזרח. אין צורך להשתמש במשקפות, טלסקופים או ציוד אחר. המומחים אגב ממליצים לשכב על מחצלת - ישיבה על כיסאות תגרום לכם לכאב צוואר.
ה"כוכבים הנופלים" הללו הם חלקיקים זעירים הנשרפים מיד עם הגיעם לאטמוספירה של כדור הארץ. מה שייראה כמו קווים לבנים המופעים לפתע בשמיים, הם למעשה גושי אבק חללי בגודל של סנטימטרים, המוצאים את מותם, לשמחתנו, מבלי לפגוע בפני הקרקע.
רוצים לראות מטאורים? צאו מהעיר!
המטאורים ייראו במהלך כל הלילה, אך שיא המטר יגיע לאחר חצות. אורם של המטאורים חלש מאוד רוב הזמן ולכן על מנת ליהנות מתנאי צפייה משובחים, חובה להתרחק מהעיר ולצאת למדבר או למקום חשוך ומרוחק. העיר מפיצה אור, שמוחזר מפיסות פיח, אבק ומהלחות באוויר. לתופעה זו קוראים זיהום אור והיא תפריע לכם להבחין במרבית המטאורים.
למרות שכל התנאים מחוץ לאטמוספירה כמו הירח החסר משתפים פעולה, דווקא העננים עלולים לשבש את החגיגה. היום צפוי גשם מקומי שיתרכז בעיקר בחוף ובשפלה, אולם בלילה, חלקים מהעננות הזו יכולה להופיע גם מעל לנגב ולמדבר יהודה. עננות תיתכן גם בערבה. גשם ייתכן באזור צפון מערב הנגב כך שמומלץ להגיע כמה שיותר דרומה, או למדבר יהודה.
הטמפרטורות הלילה כמו בלילות האחרונים יהיו נמוכות. בחצות יהיו 8 מעלות בשדה בוקר, 11 מעלות ביטבתה, 13 מעלות במדבר יהודה (במת המדבר) וכ-18 מעלות בחופי ים המלח.
אם תבחרו לצאת ליהנות מהמטר, קחו בחשבון שכל מטאור טס במהירות של כ-30 קילומטר בשנייה (והג'מינידים נחשבים לאיטיים שבין המטאורים), כך שכל מטאור נראה למשך עשירית שנייה או במקרים נדירים למספר שניות בודדות. בקיצור, לא כדאי למצמץ.