גירוש השוהים הבלתי חוקיים מדרום סודן יוצא לדרך: 22 שוהים בלתי חוקיים נעצרו משעות הבוקר על ידי רשויות ההגירה בכל רחבי הארץ, שמונה מהם תושבים מדרום סודן שעד כה לא ניתן היה לגרשם. בעקבות השינוי בחוק, פשטו אנשי רשויות ההגירה על מספר מקומות בהם שוהים דרום סודנים, ולאחר מעצרם הם החלו בתהליך של הרחקה למדינתם.
בסך הכל נעצרו מאז שעות הבוקר 22 שוהים בלתי חוקיים. מלבד תושבי דרום סודן, נעצרו במבצע שלושה ניגרים, שלושה תושבים מסרי לנקה, שניים מגאנה, שני תושבי חוף השנהב, שני תושבים רומנים. כל יתר העצורים הם תודבי מולדובה. העצורים הועברו למתקני כליאה והם צפויים לעזוב את הארץ בימים הקרובים.
המהלך מתבצע למרות ההבטחה שניתנה רק ביום חמישי מטעם רשות ההגירה לפיה תינתן לזרים ארכה של שבוע במהלכה יוכלו לעזוב מרצונם. ברשות ההגירה מסבירים היום את הדברים ואומרים כי כל אזרח דרום סודן שיסגיר עצמו מרצונו ויגיע למשרדי היחידה - יקבל ארכה של שבוע עד לגירוש: "מי שימשיך להתחמק ולהסתתר - ייעצר מיד".
ישי: "המצב באריתריאה יותר טוב מהמצב בשדרות"
שר הפנים אלי ישי אמר בריאיון לחדשות 2 באינטרנט כי המעצרים החלו ללא שום קשר לאלו שרצו לעזוב. "מי שלא מתכוון ברצינות לעזוב, אנחנו נצטרך להגיע אליו", אמר ישי. "מספר לא קטן של אנשים הודיעו שהם רוצים לחזור מרצון. ככל שזה יגדל זה ייטב להם וייטב לנו. אנחנו לא מחפשים התחכמות או עימותים מיותרים, ורוצים שהם יחזרו לעצמם בדרך טובה ובשלום".
"אני מקווה שתוך שלוש שנים לא יהיו בישראל מסתננים, אם יתנו לנו את כל הסמכויות", הוסיף שר הפנים. "בוא נאמר את האמת, הבעיה הקשה היא אריתריאה ודרום סודן. כרגע אי אפשר לפנות לאריתריאה. למרות שאני חושב שהמצב באריתריאה הוא טוב, המצב באריתריאה יותר טוב מהמצב בשדרות אצלנו, אני לא מקבל את זה שבאריתריאה יש רודן".
ישי סיכם ואמר: "מדיניות המדינה סדורה - כל מי שמסתנן יחזור בחזרה לארצו. תהיה פה מדיניות ברורה מול המעסיקים ומול המסתננים. ננהוג ביד קשה. מי שיגיע נשים אותו מאחורי סורג ובריח. גם אם זה לא קל מול העולם ומול האו"ם. האו"ם צריך להבין שאין אופציה לא להוציא אותם, אנחנו נשמור על המדינה היהודית".
הופסקה ההגנה הקולקטיבית על הדרום סודנים
בשבוע שעבר קבע בית המשפט לעניינים מנהליים בירושלים כי שר הפנים אלי ישי יוכל לגרש את אזרחי דרום סודן אשר שוהים באופן בלתי חוקי בישראל. הדיון בבית המשפט נקבע בעקבות עתירה של ארגוני זכויות אדם נגד החלטתו של ישי להפסיק את מדיניות "ההגנה הקולקטיבית" על אזרחי דרום סודן.
משמעות ההחלטה היא שלרשימת 10,000 המסתננים הבלתי חוקיים שכבר נקבע בעבר כי ניתן לגרשם באופן חוקי, מצטרפים עתה 1,500 אזרחים דרום סודנים. במהלך השנים האחרונות הנהיג משרד הפנים מדיניות לפיה לא ניתן היה לגרש את אזרחי דרום סודן ששהו בישראל באופן קולקטיבי. עם זאת, במקביל לא נערך בירור למעמדם של אזרחים אלו, באופן פרטני, על מנת לבחון אם הם זכאים להגנה מכורח היותם פליטים או לא.