200 אלף תושבי באר שבע אוהבים ככל הנראה בשר לא פחות מבערים אחרות, אך הם נאלצים להסתפק במבחר מצומצם של שלושה ספקי בשר בלבד. הסיבה לכך נעוצה ברב העיר, יהודה דרעי, שמסרב לאפשר לספקים נוספים דריסת רגל בבירת הנגב.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
כשיהודה, בעל בית מטבחיים גדול מהצפון, הציע את הסחורה שלו בעיר - מפקח מטעם רבנות באר שבע סילק את הסחורה, וזאת למרות שבידיו תעודת כשרות מרבנות חיפה וכשרות עטרה של בד"ץ בית יוסף. כשפנה לרב העיר, זו התשובה שקיבל: "אנחנו מאוד רגישים לעניין הזה של לא לפגוע באנשים שכבר קיבלו את האישורים שלנו. הם כבר עובדים איתנו במשך שנים".
ספק הבשר מהצפון החליט להתעקש, אלא שלרב הראשי של באר שבע - אחיו של חבר הכנסת אריה דרעי - יש אינטרסים משלו.
יהודה: אבל אם יש בית מטבחיים שעומד בסטנדרטים, משווק לשופרסל.
הרב דרעי: אם הוא לא היה עומד בסטנדרטים, אני לא הייתי מכניס אפילו קילו אחד בשר. אני לא מדבר עכשיו שהוא לא עומד. מדברים על עומדים. אם נלך לפי המוטו הזה שרק שיקולים כלכליים צריכים להנחות אותנו, אז אני צריך להגיד שיהיה עוד, למה שיהיה רק 3 עכשיו?
אז איזה שיקול בכל זאת מנחה את הרב דרעי? לשמור על הבלעדיות של שלושת ספקי הבשר בבאר שבע: הראשון הוא בית המטבחיים המקומי "כרדי", בבעלות אחיו של סגן ראש עיריית באר שבע ויו"ר ש"ס בעיר, עופר קראדי. השני הוא בית המטבחיים "דבאח" מדיר אל אסד, המשתמש בשירותי חברה בבעלות אשתו של שאול פרץ - מי שנחשב חבר קרוב של יו"ר ש"ס אריה דרעי. הספק השלישי הוא "אדום אדום" של תנובה.
"זה מה שהרב הראשי של באר שבע מתיר לנו לקנות", אומר בעל איטליז בעיר. הרבנות הראשית קובעת כי יש לקבל מוצרים כשהם בסימון כשרות של רבנות מוסמכת, אלא שנושא הכשרות כלל לא עלה בשיחה בין יהודה לרב דרעי.
הרב דרעי: תהיה פה מלחמת עולם, אין לי עניין לחיכוכים, אז ביקשתי (מהעוזר שלו) שיבדוק לי אם זה לא מקפח אותם וגם יבדוק אם בית המטבחיים כאן.
עוזרו של הרב: אתה בטוח שזה לא פוגע בקראדי? לא לוקחים מקראדי.
הרב דרעי: מאה אחוז.
עוזרו של הרב: ולא מדיר אל אסד.
הרב דרעי: תן להם את זה, שאדום אדום יפסיד גם כן קצת. תנובה מספיק גדולים, הם יכולים לוותר על שני מקומות, זה לא סוף העולם.
לאחר משא ומתן ממושך, הצליח לבסוף יהודה לשווק את הבשר שלו לשלוש חנויות, אך בתמורה הוא התבקש לכתוב מכתב שבו הוא מתחייב שלא יפגע בבית המטבחיים של באר שבע. כשביקש יהודה להרחיב את מעגל החנויות שאליהן הוא משווק את הבשר שלו, זו התשובה שקיבל:
יהודה: אם יבוא לי למשל עוד סופרים, שופרסל אני מוכר, מגה אני מוכר.
הרב דרעי: אני, לא נראה לי שאנחנו נאשר את זה, אנחנו לא יכולים להרוס עכשיו את אלה, זה גם לא הוגן. לא הוגן מבחינה מצפונית, שבן אדם שעובד איתך שבע שנים בנאמנות, אין לנו תלונות עליו, פתאום נכנס גורם אחר ובולע אותו. אי אפשר.
חוק איסור ההונאה בכשרות מתיר לרב העיר לפקח רק על סחורה שמייצרת בעירו. זה לא מונע מהרב דרעי לדרוש פיקוח מטעמו, הנוסף על מפקח שיהודה משלם לו ממילא. ומי יישא בהוצאות? בית המטבחיים כמובן. מתברר שחותמת הכשרות שאמורה לענות על שאלה פשוטה, מקבלת בבאר שבע עוד פרשנות שכבר מזכירה עולם אחר - כזה של תחרות, שוק והגבלים עסקיים, והכל בשם שמיים.
הרב יהודה דרעי מסר בתגובה: "בתי המטבחיים שאושרו עד כה נתנו מענה הולם לצרכיה של באר שבע. גם בית המטבחיים בחיפה קיבל לאחרונה אישור לספק בשר, בכפוף לתנאים שהוצבו בפניו. אנו נוהגים במידה שוויונית כלפי כל בתי המטבחיים. ישנה עיר גדולה נוספת שאינה מאשרת שיווק מוצרי בית מטבחיים זה בתחומה".
מהרבנות הראשית נמסר בתגובה: "הנושא יידון בישיבה הקרובה של ועדת הכשרות של הרבנות הראשית". מעיריית באר שבע נמסר בתגובה: "הטענות אינן מוכרות לעירייה. אנו, מצפים מכל הגורמים שיפעלו על פי החוק, באופן שוויוני וללא משוא פנים".