יחסי צה"ל והחרדים הם מורכבים לרוב. במקרים אחדים, גם בשנים האחרונות, תקפו גורמים קיצוניים בעדה החרדית חיילים המגיעים מרקע דומה וכינו אותם בשמות גנאי. הפעם עושה רושם, בעקבות המבצע המתקיים בימים אלו בעזה, הזרם המרכזי החרדי מחבק את צה"ל ואת חייליו.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
יחד עם התפתחות מפת התקשורת החרדית, יותר כתבים חרדים יוצאים אל השטח, מסקרים את הפעילות, נמצאים עם הכוחות בשטחי הכינוס, וכמעט לא מרגישים שונים בהתייחסות של צה"ל אליהם, אולי אפילו להפך.
"מי שלא נמצא בשטח לא יודע מה קורה", סיפר בועז בן ארי, צלם וכתב באתר "חרדים 10", לחדשות 2 Online. "אתה מנסה להביא את המלחמה אל הבית. אני לא יכול להתחרות במה שאחרים מביאים, אני מעלה סיקור בתמונות וכל תמונה היא סיפור בפני עצמו".
בן ארי הדגיש כי הניואנסים הדתיים נמצאים בסיקור החרדי, אבל הם לא המרכז. "במלחמה הזאת אתה כמעט ולא רואה את הטליתות והתפילות", הוא אמר. "אני יכול להביא תמונות של טליתות ממלחמת יום כיפור או ממבצעים אחרים והרבה פעמים זה ייראה אותו דבר, אבל תמונות המלחמה הן אלה המעניינות יותר גם את הציבור שלנו".
למרות זאת, יש עדיין דברים שבאתר החרדי יעדיפו להצניע. "עניין המקלחות המאולתרות בשטח, שהראה את חיילי המילואים בצורה אנושית ויפה העלינו רק בעמוד הפייסבוק שלנו ולא באתר", ציין בן ארי. "יש דברים שעדיין נמצאים על התפר, ואותם אנחנו נחשוב כיצד לפרסם בצורה הנכונה לציבור שלנו".
ה"כרמלה מנשה" של הציבור החרדי
מנדי ריזל, כתב צבאי של תחנת הרדיו "קול ברמה", מצטרף גם הוא לתחושה שהציבור החרדי צמא למידע כמו זה החילוני. "רוב הציבור שלנו נחשף לחדשות דרך הרדיו", הסביר ריזל. "אני נמצא בשטח כל הזמן והדגש לא שונה מאשר בתקשורת החילונית. הצבא והחרדים לא תמיד הולכים ביחד. הפעם אין מחיצות, אני כל הזמן מקבל הודעות, אפילו מחרדים קיצוניים שמבקשים לפרסם על יוזמות למען החיילים, תרומות אוכל, לימוד תורה, הציבור החרדי עסוק בלהתפלל ולעטוף את החיילים באהבת החיילים".
ובכל זאת, הסמנטיקה של הדברים שונה. "אצלנו שמים דגש על הניסים, על האירועים שהסתיימו בטוב 'בחסדי השמיים' במקרה ולא קרה אסון", אמר ריזל. "הפעם אנחנו רואים גם שיתוף פעולה מצד צה"ל, במיוחד פיקוד העורף שמעלה אצלנו מרואיינים רלוונטיים לציבור שלנו עם הסברים להתגוננות בשבת לדוגמה".
ריזל ציין כי למרות תקופות של מחלוקות בין הציבור החרדי לבין גורמים מדיניים על גיוס חרדים לצה"ל, האהבה וההערכה כלפי חיילי צה"ל הן גדולות מאוד, במיוחד בשל האירועים האחרונים.
מסקר את הצבא 50 שנה
ישראל קצובר, הכתב הצבאי של עיתון "המודיע", בטוח כי דווקא הציבור החרדי הוא זה שמתעניין באקטואליה הרבה יותר מהציבור החילוני. "בתקשורת הכללית יש מדורי ספורט, תרבות ופנאי שהמרחב הזה לא מצוי בציבור החרדי", ציין קצובר. "לכן הנושאים הביטחוניים והצבאיים, בדגש על המבצע האחרון, תופסים מקום רחב מאוד בציבור החרדי".
"הציבור החרדי רואה את המלחמה כמלחמה 'ניסית', כשהוא מגיע מתפיסה אמונית", המשיך קצובר לפרט על ההבדלים בתפיסות. "הציבור מחפש למה הטיל לא פגע, אם יש בורא עולם שמנתב את הטילים ואחוזי הפגיעה, וכאן באה המסקנה מתחום האמונה".
קצובר שמסקר פעילות צבאית כבר 50 שנה, מציין כי דרך העבודה שלו ככתב חרדי זהה לעמיתיו החילוניים: "אנחנו משתתפים באותם תדריכים, נפגשים על אותה גבעה שמשקיפה לרצועה ומתכופפים כשיש יירוטים", סיכם קצובר. "כשאני כותב בסופו של דבר, אני כותב לציבור שלי".
המבצע ניקה את הרעל בין החרדים לצבא
מרדכי גולדמן, כתב צבאי בעיתון "המבשר" רואה שיפור ביחסי צה"ל והחרדים בעקבות המבצע האחרון. "המבצע מעורר הרבה אמפתיה לחיילים", תיאר גולדמן. "יש תחושה שהמבצע ניקה את התחושות הקשות והרעל מול הצבא במה שהם תפסו כניסיונות כפייה של גיוס בתקופה האחרונה. אנשים מבינים שהצבא מגן על כולם, על מי שיושב בשדרות, אשדוד ובני ברק. זאת ההשפעה הנסתרת שיש לאירוע הזה".
"ככל שעובר הזמן התקשורת החרדית מביאה יותר כמות ויותר איכות לקהל שלה", המשיך גולדמן בתיאור מערכת היחסים עם הצבא. "אתה תראה יותר צבע, כתבות שטח, פעולות שמשתפים פעולה עם צה"ל, אני בעצמי עליתי על מסוקי קרב וספינות טילים. חושפים אותנו לחומרים ונותנים לנו מידע".
גולדמן מדגיש כי בעיתונות החרדית, יחד עם הסיקור, יש קריאה מתמשכת לתפילות לשלומם והצלחתם של חיילי צה"ל: "מאמרי המערכת שלנו נותנים להבין שהחיילים הם הבנים שלנו. גם אצלנו ב'מבשר' הרמנו פרויקט מיוחד של תפילות מסביב לשעון להצלחת החיילים".