מעט אחרי חצות, מאחז קשואלה שבגוש עציון, ארגון השומר יהודה ושומרון - יוצא לפעילות. בשעה שמרבית אזרחי ישראל הולכים לישון, מאיר פרידלר מתדרך שני מתנדבים שיסייעו לו ולצאן שלו להעביר את הלילה בביטחון.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
הסיטואציה הזאת מוכרת כמעט לכל בעל חווה בשטחים. תמונות שצולמו בשדה בר בגוש עציון מתעדות גנבים פלסטינים שחותכים את הגדר, נכנסים לתוך החווה ומתחילים להוציא את הכבשים החוצה. בתוך דקות הצליחו לגנוב כמעט את כל העדר - כ-350 כבשים. הנזק נאמד במאות אלפי שקלים.
כדי להתמודד עם התופעה הזאת הוקם לאחרונה ארגון "השומר יהודה ושומרון". "הדגש הוא על עין פתוחה", אומר שלמה אשכנזי, ראש תחום ביטחון בשומר יו"ש. "מקום שיש בו בן אדם שצופה - אין גנבים".
"גניבה של עדר זה סדר גודל של 200 ראש", אומר מאיר, תושב קשואלה. "אנחנו מדברים על סדר גודל של חצי מיליון שקל נזק. גניבה כזאת היא ממש התמוטטות כלכלית". תמונות דומות נקלטו גם במצלמות האבטחה של ההתנחלות מעון שבדרום הר חברון. המצלמות קולטות גנב שחדר למכלאה, הניס כבשים דרך חור בגדר ואחר כך הרים כמה מהן. באירוע הזה נגנבו כמה עשרות כבשים.
כמאה מתנדבים כבר פעילים, מצוידים בפנס ותו לא, מקפידים בעיקר להיראות "ברור שאנחנו נזהרים לא להיהפך לאיזשהו סוג של פלנגה, חס וחלילה", אומר אשכנזי. "אנחנו עובדים במשותף עם המשטרה ועם הצבא".
לצד פעילות בהתנחלויות, הארגון שומר על בקר גם במאחזים לא חוקיים. למרות התסכול הפלסטיני מהמאחזים האלו שנבנו בניגוד לחוק והעימותים שהם מנהלים מולם, הרקע לגניבות איננו אידיאולוגי. תופעה דומה קיימת גם בתוך הקו הירוק. גם אם לא יוכלו למגר את התופעה לחלוטין, בארגון מקווים לצמצם אותה. הצלחה עבורם איננה עימות עם הגנבים אלא פשוט הרתעה.