הקרב על פתיחת כל חופי הכנרת מגיע עכשיו לקיבוץ עין גב. מדינת ישראל דורשת מהקיבוץ הוותיק להסיר את הגדרות והחסימות מרצועת החוף היפה עליה הוא יושב, ולאפשר לכל מי שמעוניין גישה חופשית למים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"צריך להיות פה חוף להנאת כל הציבור, ולמעשה הם ניכסו את השטח והכל מגודר", אומר עמית רדוני, פקח יחידת עיטם. "הם גידרו שטחים ציבוריים, עשו חוף מוכרז ומגודר וגבו כסף שלא כחוק. כרגע אתה לא יכול להגיע".
במשך שנים משמש חוף עין גב את מעגן סירות הדיג המקומי והוותיק, את כפר הנופש הפרטי וגם רצועה שמיועדת לחברי הקיבוץ בלבד. השבוע הוציאה המדינה התראה ולפיה, אם המכשולים לא יוסרו בתוך שבועיים - היא תפתח נגדם בהליך פלילי ותחייב אותם במאות אלפי שקלים.
"זה מאוד פופוליסטי לבוא ולצאת נגד קיבוצניקים", אומר יוסי רקח, מנהל כלכלי עין גב. "אנחנו בעד עם ישראל. אנחנו חיים פה 77 שנים בהרמוניה, אבל יושבים פקידים בירושלים ובתל אביב שלא ירדו לשטח ולא יודעים מה קורה".
"הכנרת היא יעד מרכזי"
בשש השנים האחרונות מנסה מדינת ישראל לתקן עיוות של שנים, במסגרתו שלטו בחופי האגם יזמים פרטיים שגבו דמי כניסה גבוהים מכל מבקר. כיום, מתוך כלל חופי הכינרת (כ-54 ק"מ) - רובם פתוחים ללא עלות.
ישנים כ-6 ק"מ של חוף שעדיין אינם נגישים באופן חופשי לציבור ועוד כ-6 ק"מ המוגדרים חופים פרטיים עוד מימי השלטון העותמני - רובם באזור הכנסיות של טבחה ובטבריה. אורך קטע בחוף בעין גב, זה שהמדינה רוצה לפתוח לציבור, הוא 2 ק"מ.
"הכנרת היא יעד מרכזי מבחינתי", אומר עמיר פרץ, השר להגנת הסביבה. "אין שום כוונה לפגוע בזכויות של איש, יש כוונה פשוט לאפשר לאזרחים ליהנות מאתרי הטבע". לפני כשנה, בהליך דומה, נפתח לציבור חוף דגניה ששימש עד אז את חברי הקיבוץ בלבד.
"קיבוץ עין גב הוא כפר הדייגים האחרון שנשאר במדינת ישראל ודייגים חיים על המים", אומר מנחם לב מעין גב. "זה לא לקנות בית על חוף הים בתל אביב, זה לא נדל"ן, זה דרך חיים שלנו". בקיבוץ עין גב אומרים שהם לא מתנגדים לפתיחת החוף, אבל שעל המדינה להכיר בכך שלא ניתן להנגיש קיבוץ שלם - קיבוץ שחי כבר שנים באותו המקום.