גאווה ישראלית בסטוקהולם: בטקס חגיגי ומרשים שנערך בשוודיה, הוענק פרס נובל בכימיה לחוקרת והכימאית פרופ' עדה יונת. כאן בחדשות 2 העברנו בשידור חי את הטקס החגיגי. פרופ' יונת היא האישה הישראלית הראשונה שזוכה אי פעם בפרס נובל, והאישה הראשונה שזוכה בפרס נובל בכימיה בעולם מזה 40 שנה.
בשעות שלפני הטקס נראתה פרופ' יונת נרגשת ומחוייכת ואפילו הודתה שהיא מתחילה להתרגש. אך עם זאת היא מדגישה כל הזמן שהשמחה על הפרס לא מונעת ממנה להמשיך לעבוד. "גם הלילה עסקתי בכתיבת שני מאמרים על הריבוזום", אמרה יונת. "מה שמרגש אותי הוא שיותר בני נוער רוצים ללמוד כימיה".
לפני כחודשיים הכריזה האקדמיה השוודית על החוקרת הישראלית פרופסור עדה יונת ושני עמיתיה, כזוכים בפרס נובל לכימיה. יונת היא הזוכה הישראלית התשיעית שזוכה בפרס. דקות לאחר ההודעה על הזכייה אמרה יונת "זה מחקר שראוי לנובל".
פריצת דרך בתחום ייצור החלבון בתא
פרופ' יונת בת ה-70, גרפה את הפרס בשל הישגיה המדעיים בתחום הביולוגיה המבנית. בסדרת מחקרים שערכה יחד עם שותפיה לפרס הציגה יונת גילויים פורצי דרך לפענוח פעולת הריבוזום, החלק בתא המייצר חלבון.
"בכל תא של יצור חי מתרחשת כל הזמן יצירה של פועלי התא. הפעולות הכי פשוטות נעשות על ידי פועלי התא ואת ההוראות לאיך יראו פועלי התא, ניתן למצוא ב-DNA. כשהחלק הזה של הצופן מקבל פקודה להתבטא, יש "בתי חרושת" שנקראים ריבוזומים שמייצרים את החלבונים, ואנחנו ניסינו להבין איך הם פועלים", הסבירה יונת את התגלית שהובילה לפרס.
"האספקט הרפואי והיותר מעשי של הגילוי הוא בכך שהאנטיביוטיות מתקיפות את אותם ריבוזומים שיוצר את החלבונים", הסבירה יונת את משמעות הגילוי. "ניסינו להבין כיצד אותן אנטיביטיקות עובדות וכיצד הם יודעים לעכב את פעולתם ולמעשה להפסיק אותן, ואיך החיידקים מחוללי המחלות יודעים ליצור עמידות נגדם".
עוד בנושא: