כמו מדי שנה, חוגגים המוני בית ישראל את חגי תשרי בטבע, בפארקים, במרכזי קניות או אפילו סתם כך בבית בחיק המשפחה. אז איך תבלו בחג בכיף? ריכזנו עבורכם כמה טיפים כדי שכולנו נעבור את תקופת החגים בשלום.
עשרות אלפי מטיילים מבקרים משעות הבוקר ביערות ובפארקים של קק"ל ברחבי הארץ. בשעות הבוקר המוקדמות ניתן היה לראות בעיקר את קהל רוכבי האופניים שהגיע ליהנות ממסלולי האופניים שהכשירה קק"ל לקהל הרוכבים.
לקראת הצהריים החלו להגיע משפחות המטיילים. אלפי מטיילים הגיעו לאגמון החולה שבצפון, לאחר ששישה עגורים הגיעו לראשונה העונה למקום. בכרמל, נראתה תנועה גדולה של מבקרים ביער עופר וביער חוף הכרמל.
באזור ירושלים, הגיעו מבקרים רבים לאתר הסטף וליער עמינד. באזור השפלה המקומות העמוסים ביותר הם פארק בריטניה ויער מודיעין. בשעות הצהריים החל לרדת גשם ביער בארי וביער עמינד. יערני קק"ל מבקשים מציבור המטיילים לשמור על ניקיון היערות.
יוצאים לטבע? יש לנקוט באמצעי זהירות
מי שמתכוון לטייל או לרחוץ בים ובבריכה חייב להיזהר מהשמש ולהצטייד בציוד המתאים להגנה מפניה. סימני כוויה בדרגה ראשונה: עוד אדום, חם וכואב. בכוויה מדרגה שנייה תופענה גם שלפוחיות. אחד הסיבוכים שעלול להתפתח במקרה של כווית שמש מפושטת וחוסר שתייה מספיק, הוא התפתחות של מכת חום, במצב זה הגוף מאבד נוזלים ונדרשת התערבות רפואית מהירה. מומלץ להשתמש בקרם הגנה גבוה. כמו כן, יש להקפיד על לבוש נכון: כובע, משקפי שמש ובגדים דקים, אווריריים וארוכים.
במד"א ממליצים להשתמש בחומרים דוחי חרקים, לנעול נעליים ולא סנדלים ולהשתמש בקרם שמרגיע את העור מעקיצות על בסיס אלוורה.
אם הוכשתם על ידי נחש ישנן מספר פעולות שאתם יכולים לבצע בשטח כדי למזער את הפגיעה. ראשית, דאגו למנוחה מוחלטת של הנפגע, הסרו בגדים ותכשיטים מהאיבר המוכש, נקו את מקום ההכשה וקבעו את האיבר המוכש כדי להפחית למינימום תזוזה והזעיקו את מד"א.
שימו לב, אסור לחתוך את מקום ההכשה כי אז הארס יחדור בקלות למחזור הדם. אל תמצצו את הארס, אל תניחו חסם עורקים, אל תחממו או תקררו את מקום ההכשה והכי חשוב - אל תתנו למי שהוכש מזון או שתייה.
ועכשיו לזוחל אחר - העקרב. כדי שתדעו כי גם הסוג הצהוב וגם השחור הם ארסיים ומסתתרים במקומות יבשים מתחת לאבנים. העקרב הצהוב הוא עקרב שעקיצתו מסוכנת ביותר באזורנו, בייחוד לתינוקות ולילדים. מבין העכבישים, העקיצה המסוכנת ביותר היא זו של "האלמנה השחורה". אם ברור שהנפגע אכן ננשך בידי עכביש, יש לפנות אותו במהירות לטיפול רפואי.
לסיכום, במחלקת ההדרכה במד"א חוזרים על ההנחיות למניעה ומזעור הסכנה: צאו לטייל בטבע כשלרגליכם נעלים גבוהות וסגורות. אל תאפשרו לילדים להתהלך יחפים ולהכניס ידיים למקומות נסתרים. לפני ההתארגנות לשינה בשטח מומלץ לסלק אבנים באור יום ולהכין מחסום מאולתר בפתח האוהל כדי למנוע כניסת אורחים בלתי רצויים. לנער היטב שקי שינה, סדינים ושמיכות.
זהירות: חומרי ניקוי מסוכנים!
במד"א מדווחים כל שנה על נפגעי תאונות עבודה בבית שמגיעים לחדר המיון בתקופת החגים, כתוצאה מהניקיונות בבתים. היזהרו מהרעלות ומשאיפת חומרי ניקוי חריפים או כוויות העשויות להיגרם כתוצאה משימוש בחומרי ניקוי המכילים חומצות חזקות. מי אש, סודה קאוסטית ואקונומיקה - הם חומרים שלפי המלצת מד"א מסוכנים ויש להיזהר בעת השימוש בהם. אם חלילה נפגעתם, במד"א ממליצים לשטוף את המקום בהרבה מים ולהזעיק אותם לטיפול רפואי דחוף.
גם בהכנות הקולינאריות רצוי להיות זהירים: מתברר שעצמות דגי הגיפלטע - פיש המוכר לנו יכולות לגרום לזיהום, שלרוב מחייב אשפוז ומתן אנטיביוטיקה. זיהום נוסף שאופייני ל"נפגעי חג הסוכות", נגרם מדקירת ענפי הדקלים במהלך הכנת הסכך לסוכה. קוצי הדקל עלולים לגרום לגוף לפתח תגובה זיהומית.
צום יום כיפור
אחרי כל הארוחות המשפחתיות מגיע הצום. מנהל מחלקת ההדרכה במד"א נתן קודינסקי מתייחס להשלכות הצום ביום כיפור ומתריע כי חל איסור לצום לכל הסובלים מאי ספיקת כליות, ממחלות לב, טרשת עורקים, בעיות בעורקים כליליים, חולי סרטן, מושתלי כליות, לב או כבד ועליהם להמשיך ליטול תרופות כבשגרה. כך גם הסובלים מסוכרת, לחץ דם גבוה, אפילפסיה, בלוטת התריס ומחלות כליות וכבד.
קודינסקי מדגיש כי מחלות רבות עלולות להחמיר עקב הפסקת נטילת תרופות. צום מלא אינו מומלץ גם לנשים הנמצאות בשליש האחרון להריון. במד"א מספרים כי אחת הבעיות הקשות שבעטיה מגיעים רבים לחדר מיון היא אבנים בכליות שכן הימנעות משתייה עלולה לגרום להתקף של כאב כליות קשה.
למי שצם יש לשים לב לסימנים הראשונים לפגיעה במערכות הגוף. בשל מחסור בנוזלים יופיעו כאבי ראש, טשטוש ראייה ובשלב חמור יותר קשיים במתן השתן. בכל מקרה, מוטב להישאר במקומות מוצלים, ממוזגים ומרווחים.