זו השנה השנייה ברציפות, מחלקת המדינה האמריקנית מדרגת את מדינת ישראל ברמה הגבוהה ביותר מבין מדינות העולם הנלחמות בסחר בבני אדם. עד 2003 ישראל עוד הייתה ברשימה השחורה של המדינות בהן מתנהל סחר בבני אדם, אך חקיקה בכנסת ופעולת הרשויות לצד סגירת הגבול המצרי הובילו לצמצום דרמטי שלה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
מחלקת המדינה קובעת כי ישראל עומדת בסטנדרטיים האמריקניים לגבי המאבק בסחר בבני אדם, והיא נלחמת בתופעה באמצעות רשויות האכיפה. מצוין כי ישנה ירידה בתופעת סחר בנשים לצרכי זנות שהייתה קיימת בארץ בעבר, ולהתקדמות ניכרת במאבק נגד סחר לעבדות ולעבודת כפייה.
משרד המשפטים הישראלי מציין את מגוון הזכויות שהמדינה נותנת לקורבנות הסחר בבני אדם: מקלטים ייעודיים עם מגוון עשיר של שירותים, סיוע משפטי חינם באמצעות אגף לסיוע משפטי במשרד המשפטים, ואשרות עבודה מיוחדות, כל זאת - ללא שזכויות אלה מותנות בשיתוף פעולה עם רשויות אכיפת החוק.
ההפיכה במצרים סייעה להפסקת ההברחות
עד לפני מספר שנים, הייתה קיימת תופעה מכוערת של נשים שהוברחו ממדינות מזרח אירופה לישראל. לנשים הובטח עבודה במשק בית או במלצרות, אך הם אולצו לעבוד בזנות. הנשים הוברחו לישראל דרך הגבול המצרי בסיני, שהיה אז פרוץ, והן סבלו תכופות מאונס ומהתעללות של הבדואים שהבריחו אותן. בישראל הן אולצו לעבוד בבתי בושת בניגוד לרצונן, סבלו תכופות מאונס ומאלימות, מסמכי הזיהוי שלהן נלקחו והן קיבלו רק סכום קטן מהכסף שהלקוחות היו משלמים, אם בכלל.
את המלחמה בתופעה הובילה חברת הכנסת זהבה גלאון ממרצ, ששמה שנלחמה בתופעה באמצעות חקיקה נוקשה מאוד נגד סוחרים בבני אדם, שנעצרו ונגד חלקם נפסקו עונשי מאסר ארוכים. במקביל, המדינה החלה לשתף פעולה גם עם רשויות החוק במדינות מזרח אירופה כדי לעצור את התופעה עוד לפני שהנשים מגיעות לישראל. ההפיכה במצרים ובניית הגדר בגבול סיני הקשתה עוד יותר את הברחת הנשים לישראל, ולמעשה כמעט והעלימה אותה מהארץ.
שרת המשפטים ח"כ ציפי לבני הגיבה לדוח האמריקני ואמרה "אך לפני כעשור ישראל הייתה ברשימה השחורה המביישת של המדינות שבהן מתנהל סחר בבני אדם, ולכן הדוח משמעותי שכן הוא מציב את ישראל בשורה יחד עם המדינות הנאורות הנאבקות בעבדות המודרנית. עם זאת, עלינו לזכור שהתעשייה הפסולה הזו משתכללת, הסרסורים מזהים בישראל פרצות וממשיכים למכור נשים שנאנסות ומוכות ומורעבות. לפיכך, עלינו להמשיך להשקיע משאבים משמעותיים בהרתעה, מתן הגנה לקורבנות, אכיפת החוק והעמדת הפושעים לדין".