ענאן פלאח, יארה משעור וסוהיר עבוד - שלוש נשים מהמגזר הערבי מצליחות, ובעיקר פורצות דרך בעולם פטריאכלי עמוס דעות קדומות - נפגשו השבוע כשופטות. המקום: אירוע נוצץ, שבאופן אירוני הוא דווקא מהמבשרים על שחרור האישה - תחרות מלכת היופי של המגזר הערבי.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
8 מועמדות הגיעו לגמר, חולמות הצלחה ופרסום, מפנטזות על קריירת דוגמנות. כמו בכל תחרות דומה, הן יצאו להפגין את יופיין ברבים, הופכות בבית לחם לכוכבות ליום אחד. המתמודדות התראיינו לטלוויזיה הפלסטינית, רקדו במועדון מקומי ובעיקר נשאו את עיניהן לכתר הנכסף.
שעה וחצי לפני התחרות התכונה מאחורי הקלעים היתה בשיאה על המסלול ובעמדות האיפור והלבוש. עוד מעט הן תצעדנה על הבמה משאירות מאחוריהן את קולות המתנגדים. "אני לא מפחדת", אומרת אנע'ם קדורא אחת המתמודדות, לפני שהכל מתחיל, "למה מה אני עושה? השמלה שאני לובשת אותה היום, אני יכולה גם ללכת בה לאירוע".
רגע לפני תחילת התחרות נאדין זוכה לחיבוק מעודד מאביה ואמה. "זה לא מפריע לי בשום צורה. היום אי אפשר לחיות בקופסא, כשמחוץ לקופסא יש חיים", מבהיר אחיה עבדו עבדו, "אנחנו ב-2013 אי אפשר לחיות בשנות ה-50'".
האח: "לא מקובל עליי שתצטלם בבגד ים"
לפני כשנתיים, יארה משעור מארגנת התחרות עשתה היסטוריה בעולם הערבי כשהחליטה לאתגר את אחד הטאבוים הנוקשים יותר ולפרוץ אותו. היא פרסמה את תמונותיה בביקיני של הודא נקש, דוגמנית ערבייה מחיפה, על שער המגזין שבבעולתה. "בשבילי לשים בחורה בביקיני על השער זה לא גוף של אישה - זה מעבר לזה", מסבירה יארה.
החלטתה הציתה דיון ציבורי סוער ונדמה שמאז העולם נחלק לשניים. "לא מקובל עליי שהיא תצטלם בבגד ים", מבהיר אחיה של נאדין, "יש גבול מסויים". אביה אומר כי הוא דווקא לא מתנגד. "הוא מרגיש שזאת הבת שלו ואני מרגיש שזאת אחותי, אלו שני דברים שונים. תמיד האח שומר על הבת והאבא על האמה", מסביר האח את חילוקי הדעות.
אשת הברזל משפרעם, סוהיר עבוד, בעלת סלון כלות רשתות קפה ואפילו המבורגר בעיר, אומרת כי הכלות היום בקטלוגים כולן עם שמלה חשופה. "הכלה יכולה למדוד את השמלה ולסגור פה ושם. אני מבינה אותה - היא בתוך תוכה אוהבת ללבוש את החשוף, אבל מה שנקבע עליה מראש היא סופגת את זה ולובשת סגור", מסבירה עבוד, המשמשת אף היא כשופטת בתחרות.
הן כולן מדברות על שינוי מתהווה, חברה ליברלית ופתוחה יותר, ויותר נשים שבוחרות בקריירה לעיתים על חשבון גידול ילדים. גם המספרים תומכים בכך מ-1990 הוכפל שיעור הנשים העובדות במגזר הערבי מ-10 אחוזים ל-22 עדיין נמוך אבל במגמת עלייה קבועה.
אחרי הצגת המועמדות ובחירת הקהל השופטים מתכנסים לקבוע מי תהיה המלכה? לבסוף, קתרין כינעאני נבחרת כמיס "ליילאק" ומתרגשת.
התחרות הסתיימה, השופטות תמשכנה לנסות ולעורר דיון ציבורי סביב מעמד האישה, תוך שהן כובשות פסגות שהיו שמורות לגברים. המלכה הנבחרת והמשתתפות ינסו לפתח קריירה דוגמניות, אולי כשחקניות ובתוך כך לאתגר את הממסד והמוסכמות.