טרגדיות, אירועים קשים ומפחי נפש פוליטיים הם חלק מהיום יום הישראלי. אבל למה להסתכל על חצי הכוס הריקה? שנת תשע"ט, שמסתיימת מחר (ראשון), הייתה מלאה גם גם בלא מעט רגעים שמחים ואופטימיים. מחללית ישראלית שכמעט נחתה על הירח ועד ילדים שארגנו חתונה מיוחדת לגננת שלהם. סיכום שנה אופטימי. 

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

ב-11 באפריל החללית "בראשית" של SpaceIL והתעשייה האווירית התקרבה לנחיתה על הירח, לאחר חודשיים של מסע של כ-400 אלף קילומטרים בחלל. בישראל וגם ברחבי העולם עקבו בדריכות אחרי רגעי הדרמה, אך החללית לא הצליחה לנחות בהצלחה - והתרסקה על הקרקע מטרים לפני הנחיתה הרכה המיוחלת.

עם זאת, ישראל הצטרפה למועדון היוקרתי והמצומצם ביותר של המדינות שהצליחו בכלל להגיע אל הירח: ארה"ב, רוסיה (וכן ברית המועצות לשעבר), סין, יפן, הודו, האיחוד האירופי - והחל מתשע"ט גם ישראל. רק שלוש מעצמות הצליחו לנחות כפי שניסתה ישראל: ארה"ב, רוסיה וסין. "בראשית", אגב, הצליחה בכל זאת לשבור שיא: המשימה הזולה ביותר ששוגרה והגיעה אל הירח - בעלות של "רק" 100 מיליון דולר. וההישג המרכזי שלה בכלל נשאר על הקרקע - השראה גדולה כל כך להעז בכל תחום.

במאי 2019 אירחה תל אביב את תחרות האירווויזיון - שנה אחרי הזכייה של נטע ברזילי. למרות המריבות על התקציבים, הלחץ הרב והזיופים של מדונה, האירוח הוכתר כהצלחה. כ-182 מיליון איש ברחבי העולם צפו במשדרים מישראל (שני חצאי הגמר והגמר), שזכו לתגובות אוהדות. אמנם קובי מרימי סיים רק במקום ה-23 והגיעו פחות תיירים מהרצוי, אבל המופע המרשים והבמה המרהיבה זכו לשבחים רבים.

אחד המופעים שבלט במיוחד ואף "גנב" את ההצגה באירוויזיון הוא הביצוע המרגש של להקת "שלוה" - שריגשה צופים רבים ברחבי העולם. הלהקה, שנאלצה לוותר על התמודדות בתחרות בשל הרצון להימנע מחילול שבת, הופיעה בחצי הגמר השני עם השיר "A Million Dreams". הביצוע העוצמתי לצד סיפורה המרגש של הלהקה, שחבריה מתמודדים עם מוגבלות, זכה לצפיות ושיתופים רבים גם לאחר התחרות. חודשיים לאחר התחרות שיתף הכוכב ההוליוודי ג'יימי פוקס את הביצוע - וחשף מיליונים נוספים בארה"ב לשיר ולסיפורה של ההרכב.

בצל המתיחות במספר גזרות, נרשם הישג ביטחוני גדול בשנה החולפת – נטרול פרויקט המנהרות של חיזבאללה. ב-4 בדצמבר 2018 פתח צה"ל במבצע "מגן צפוני", שבמסגרתו נחשפו והושמדו מנהרות טרור התקפיות שנחפרו על ידי הארגון במשך זמן רב לשטח ישראל. המבצע יצא לדרך לאחר היערכות טכנולוגית, מודיעינית ומבצעית שנמשכה יותר מארבע שנים. עיקר המבצע הסתיים בחודש ינואר, אך השמדת מנהרת הדגל הסתיימה רק במאי.

לאחר סיום המבצע זכו משמידי המנהרות לפרס ביטחון ישראל. בין השותפים לפרויקט ולפרס: אגף המודיעין, חט"ל (החטיבה הטכנולוגית ליבשה), מודיעין פיקוד הצפון ומפא"ת (מנהל לפיתוח אמצעי לחימה) במשרד הביטחון. בנימוקים נכתב כי "הפרויקט כלל פריצות דרך טכנולוגיות, מומש ביצירתיות והוביל להצלחת המבצע". ראש הממשלה ושר הביטחון בנימין נתניהו אמר כי צוותי המודיעין וההנדסה "שללו נשק אסטרטגי מחיזבאללה. השמדת המנהרות הוא הישג חשוב מאוד, שפוגע בהתבססות האיראנית בזירה הצפונית".

המתעמלת לינוי אשרם המשיכה גם בשנה הזו לשבור שיאים, להגיע להישגים אישיים ולאומיים - ולהוות מקור לגאווה. אשרם, עדיין חיילת, זכתה בחודש האחרון בלא פחות מ-6 מדליות באליפות העולם בבאקו וקבעה את הקריטריון לאולימפיאדה בטוקיו 2020. במהלך אליפות העולם היא זכתה בארד בקטגוריה האולימפית – קרב רב: זו השנה השלישית ברציפות שאשרם זוכה במדליה החשובה הזו באליפות העולם.

במהלך הקריירה זכתה אשרם כבר ב-11 מדליות, מתוכן 3 בגמר הקרב-רב החשוב מכל. השנה זכתה בת ה-20 גם באליפות ישראל ואפילו קטפה קמפיין פרסומי ראשון. למרות שעוד צפויות לה תחרויות בינלאומיות נוספות בשנה הקרובה, העיניים כבר נשואות לטוקיו. גם שגיא מוקי זכה במדליית הזהב באליות העולם בג'ודו שהתקיימה בטוקיו: זכייתו הביאה, מלבד כבוד רב, גם ציפיות רבות לקראת האולימפיאדה.

גם נבחרת העתודה של ישראל בכדורסל הביאה כבוד רב כשזכתה באליפות אירופה שהתקיימה בישראל הקיץ. אל מול הקהל הביתי הוכתרה הנבחרת - שבין כוכביה דני אבדיה וים מדר - לאלופי היבשת. גם האצנית דיאנה ויסמן שברה את שיא ישראל בריצה ל-100 מטרים ועוררה תקווה להישגים מזהירים נוספים.

לא רק בספורט נרשמו הישגים: חברת מלאנוקס הישראלית נמכרה לענקית הטכנולוגיה Ndivia באקזיט ענק – כמעט 7 מיליארד דולרים. החברה, מהגדולות בעולם בתחום השבבים, קיבלה בחודש מרס הצעה שלא ניתן לסרב לה ונמכרה מעל לשווי השוק. לאחר העסקה פורסמו הערכות כי גם קופת המדינה "תתפח" במאות מיליוני שקלים ופעילות החברה צפויה להישאר בישראל.

מנכ"ל החברה איל וולדמן, שזה לו האקזיט השני, אמר לאחר העסקה: " אני חושב שהמשק הישראלי ייהנה מאוד מהאיחוד של מלאנוקס ואנבידיה". לעובדים בישר: "העובדים ירוויחו הרבה מאוד כסף, רוב האנשים שעובדים במלאנוקס יישארו באותה עבודה".

מדינת ישראל אמנם מתמודדת עם גירעון והוצאות לא צפויות של שתי מערכת הבחירות, אך בחודש מרס פורסם נתון כלכלי מעודד: לראשונה מזה עשור חלה ירידה במחירי הדיור. דוח בנק ישראל לשנת 2018 ציין כי חלה ירידה, בפעם הראשונה מאז שנת 2008, אך במקביל חלה גם ירידה בהתחלות הבנייה. לפי הדוח, בלימת העלייה מיוחסת בין השאר להאצה בהתחלות הבנייה בשנים האחרונות שגדלה בכ-70% במהלך העשור החולף.

בשנה שלוותה במחאות רבות, לפחות אחת מהן הובילה לשינוי מדיניות. הידיעות על החשדות והאישומים בהתעללויות כלפי מטפלות וגננות היו קשות וכואבות, אך הפרשות הרבות – ובראשן משפטה של כרמל מעודה, בעלת הפעוטון מראש העין – גם הניבו תוצאות. אלפי הורים יצאו לרחובות והפגינו למען הגנה על הילדים והגברת הפיקוח. שורת הפגנות, מלוות בחסימות כבישים, הציפו את הזעם והתסכול של ההורים.

בעקבות הלחץ הציבורי החליט ראש הממשלה נתניהו להעביר את הפיקוח על מעונות היום ממשרד הרווחה למשרד החינוך "החל מהממשלה הבאה" – כפי שהמליצו ועדות רבות בעבר. עוד לפני המחאה אושר החוק שמשפר את הפיקוח – רישיון לבעלי גנים, הצבת מצלמות (בהדרגה) – ובעקבות המחאה צפוי משרד החינוך לשפר את הפיקוח. עם זאת, השינויים בתחום תלויים בתקציב שיוקצה וייתכן שגם בהליכי חקיקה נוספים. 

מחאת ההורים מול בית רה"מ (צילום: אסתי דזיובוב/TPS, חדשות)
מחאת ההורים מול בית רה"מ | צילום: אסתי דזיובוב/TPS, חדשות

ב-2 בינואר שודרה במהדורה המרכזית כתבה על מאבקה של משפחת בלז'צ'וק למען בריאות בתם התינוקת אולגה. התינוקת, שסובלת מאפילפסיה שגורמת לפרכוסים, הפסקות נשימה ודופק נזקקת למוניטור מתקדם שיהיה צמוד אליה כל היממה – אך הוא לא נכלל בסל התרופות. קופת החולים סירבה לממן את המכשיר וההורים לא היו יכולים לממן את העלות (כ-46 אלף שקלים) בעצמם. ההורים, שאיבדו בעבר את בנם התינוק תומס בנסיבות דומות, נאלצו לשבת ליד מיטת בתם כל הלילה על מנת לוודא שתישאר בחיים.

בעקבות שידור הכתבה, הציבור וחברות במשק התגייסו ותרמו למשפחה ביד רחבה – וחודש לאחר תחילת גיוס הכספים הגיע המוניטור המיוחל. "זו שמחה שקשה להסביר מרוב התרגשות", סיפרה לאה האם. "אני ממש בהלם. כל כך הרבה זמן נלחמתי ולא האמנתי עד הרגע הזה. סוף סוף יהיה לנו שקט ולא נצטרך להיות בלחץ 24 שעות ביממה ואפילו נוכל לצאת מהחדר של אולגה ולשתות קפה ותה כמו הורים רגילים".

התינוקת אולגה עם המוניטור החדש (צילום: באדיבות המשפחה, חדשות)
התינוקת אולגה והמוניטור שקיבלה מהציבור | צילום: באדיבות המשפחה, חדשות

באמצע חודש מאי האחרון איבדה בת שבע קוטובסקי מירושלים את טבעות האירוסין והנישואין שלה שנזרקו בטעות לפח אשפה בבית קפה. רק לאחר מספר שעות הבחינה באבידה וכבר חשבה שלא תראה יותר את הטבעות היקרות לליבה, אך עובדי עיריית ירושלים התגייסו לעזרה וחיפשו בתוך טונות של זבל – עד שמצאו את החפצים האישיים בתום מבצע מורכב.

בריאיון ל"שש עם רינה מצליח" סיפרה בת שבע: "זה נס, תוך 15 דקות מצאו את הטבעות בתוך 10 טונות אשפה. המוכר יצא איתי לפח האשפה וניסה לעזור, אך המכליות הירוקות היו ריקות". בעירייה הפנו אותה למשאית הרלוונטית שפרקה 10 טונות אשפה: "אני בנאדם מאמין בקב"ה והייתי מאוד רגועה. הייתה לי תקווה מלאה למצוא אותם".

בחודש יוני חוותה סייעת הגננת דנה פרס מקיבוץ נתיב הל"ה הפתעה שלא תשכח: לאחר שהתחתנה עם בת זוגה, זכתה לטקס נוסף – שארגנו לה ילדי הגן. הילדים התאכזבו מעט שלא הוזמנו לחתונה והחליטו ליזום מסיבה נוספת בהפתעה בתוך הגן.

בריאיון ל"מהדורה ראשונה" סיפרה פרס על ההפתעה – ועל היחס של הילדים לחתונה הגאה: "עניין השוויון המגדרי בולט פה מאוד - הם מקבלים את זה רגיל. הם יודעים שכל אחד יכול לעשות מה שהוא רוצה לפי בחירתו".

פרס סיפרה שהילדים דאגו לכל מה שצריך והזמינו אותה ואת בת זוגה, שבועיים לאחר הטקס: "הם פשוט לקחו את המושכות לידיים והחליטו שהם עושים את זה – ובגדול. הצוות נרתם לזה ועזר והם הצליחו להפיק משהו שהיה מעל למצופה". החתונה בגן כללה החלפת טבעות, שבירת כוס, רבנית, כיבוד, אורחים, עוגה של 3 קומות עם זוג בנות מעליה, קישוטים, הופעות, במה, ריקודים והרבה התרגשות.