זה הסיוט של כל בעלי המועדונים והברים בארץ. תקריות אלימות בין חבורות, או בודדים, שיכולות להביא במקרה הגרוע למוות ופציעות קשות, לצד צווי סגירה, חקירות והעמדות לדין. גם המאבטחים סופגים לעתים אלימות מצדם של הבליינים. התקרית בה נדקר למוות החייל יפתח גריידי מגבעתיים במועדון שוב עוררה את הנושא הכאוב.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"השאלה המרכזית היא תוך כמה זמן המאבטחים במקום סיימו את הקטטה, אם בכלל, כי רוב הקטטות מנוטרלות תוך זמן קצר", ציין בשיחה עם חדשות 2 Online רונן מיילי, יו"ר איגוד הברים והמועדונים. לדבריו, רבים מהמועדונים היום חוששים לדווח למשטרה על כל דחיפה, כי המשטרה באופן מיידי סוגרת את המקום ל-30 יום.
"אתה בין הפטיש לסדן - לשמור על העסק, או לדווח ויש גם שאלה על ההגדרה של קטטה", הסביר מיילי. בתשובה לשאלתנו, בעקבות התקרית האחרונה במועדון ברעננה, הבהיר יו"ר איגוד הברים והמועדונים כי אין הוראה גורפת שהוא מכיר "להוציא את הקטטה החוצה", אך בהחלט מפרידים בין הניצים ו"מקפיאים" את הסיטואציה, עד שהשוטרים מגיעים למקום.
"הטיפול של המשטרה הוא שרירותי ולא תמיד יש לקציני הסיור שמגיעים למקום ידע וניסיון מספק", הוסיף מיילי וקרא לתת סמכויות נוספות למאבטחים.
"היד על ההדק קלה"
יוסי שוורץ, בעלי מועדון הפורום בבאר שבע מזה 26 שנה, טוען כי רמת האלימות לא עלתה. "יש לנו תהליכים של הפקות לקחים ותכניות אבטחה. אנחנו נמצאים במדינה בה האלימות מתגברת בכל מקום", סיפר.
לדבריו, במועדונים יש קטליזטורים שלא קיימים בחוץ כמו: אלכוהול, סקס, כבוד עצמי ואגו. "המשטרה צריכה להגיע למקומות האלה לפני האירועים ולהראות נוכחות - ולא אחריהם", קרא בעליו של "הפורום".
שוורץ ציין כי רוב תקריות האלימות מתרחשות בין נערים מתחת לגיל 18. "אצלם היד על ההדק קלה והפתיל קצר", אמר. "הם לא חושבים פעמיים, ולא סופרים עד עשר וזה מסוכן".
ב"פורום" השקיעו עוד במאמצים למניעת אלימות והתקינו במקום מכונת שיקוף - בה כל בליין צריך לעבור עם הגעתו למועדון. המטרה היא למנוע הכנסתם של סכינים או כלים חדים פנימה.
מאבטח שעזב בגלל פחד: "אנשים מאבדים שליטה"
"זה סיוט שלא נגמר עד שאחרון המבלים עוזב את המקום", העיד בשיחה איתנו ד', שעד לא מזמן עבד באבטחת מסיבות בתל אביב. ד' נאלץ לסיים את תפקידו לאחר שהבין כי הוא עלול לסיים יום אחד בבית החולים.
"יש בליינים שלא שולטים בעצמם", תיאר, "והבעיה העיקרית היא סמים ואלכוהול שמביאים אנשים למצב של חוסר שליטה, לפעמים טוטאלי, הם מאבדים את זה".
לדבריו, קשה להישאר הרבה זמן בתפקיד המייגע. "היה לי חבר שעבד בזה והוא נפצע כמה פעמים וגם עזב. זה לא שווה את זה, אתה בא כל פעם בפחד לעבודה".
"הפסד של מוניטין וצווי סגירה"
יש מועדונים שכבר לא מסוגלים לשאת את התקריות האלימות - שמעמידות פעמים רבות את המשך קיומו של המקום בסכנה. כך למשל, בחמש השנים האחרונות במועדון ה"צצה" ברמת השרון, לא עורכים מסיבות לבני 14-30, אלא רק לבליינים בגילאים מבוגרים יותר.
"התפר הזה שבין הגילאים האלה הוא מאוד מאוד נפיץ", הודה דורון פריבה, בעל המועדון. "ההפסד יכול להיות הרבה יותר גדול - מוניטין שנפגע וצווי סגירה".
בעל המועדון ציין כי לפני השינוי היו תקריות אלימות רבות, למרות שהיו במקום כוחות של משטרה ומאבטחים מטעם המקום. "אין הרבה פתרונות, כשזה זה קורה, זה קורה מהר".