מיליארד שקלים לניצולי השואה מדי שנה: הממשלה אישרה היום (א'), ערב יום הזיכרון לשואה ולגבורה, את התכנית הלאומית לסיוע לניצולי שואה, שמקצה תוספת תקציבית של מיליארד שקלים בשנה לטובת הניצולים שיזמו שר האוצר, יאיר לפיד ושר הרווחה, מאיר כהן. הממשלה הסמיכה את שני השרים להביא את תיקוני החקיקה הנדרשים בתוך 21 יום על מנת שניתן יהיה לאשרם בכנסת כבר במושב הקרוב.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
תכנית הסיוע, שנועדה לשפר את מצבם של למעלה מ-190 אלף הניצולים החיים כיום בישראל, כוללת שלל סעיפים, בהם: השוואת תנאיהם של 18,500 יוצאי מחנות ההשמדה והגטאות שעלו לארץ אחרי 1953 ושקופחו עד כה, בעלות של 277 מיליון שקלים לתנאי ניצולי השואה שעלו לישראל לפני כן.
עד היום ניצולי שואה אלו קיבלו קצבה אחידה של 1,500-1,800 שקלים לחודש, וכעת הם יזכו לקצבה שבין 1,825 ל-5,400 שקלים לחודש ולזכאות לתגמול לפי מצבם הסוציאלי. בנוסף, סכום הקצבה המינימלית לכל ניצול שזוכה לקצבה חודשית, ינוע בין 2,200 ל-5,400 שקלים. בשורה נוספת לניצולים במסגרת התכנית הינה קבלת תרופות ללא תשלום: הניצולים יקבלו מעתה הנחה של 100% עבור השתתפות עצמית לתרופות שבסל התרופות, לעומת 50% הנחה כיום.
לא עוד ביורוקרטיה: כסף יופקד בחשבונות הניצולים
עוד על פי תכנית הסיוע, כסף יועבר ישירות לחשבונות הניצולים - מה שימנע סחבת מיותרת ומייאשת. כ-80 אלף ניצולים יזכו להעברה של 3,600 שקלים בכל שנה בהעברה ישירה לחשבונם - זאת ללא צורך בהצגת מסמכים וקבלות. עד כה, היו זכאים ניצולים אלה, שעלו אחרי 1953 ואינם יוצאי מחנות ההשמדה והגטאות, להחזר של 4,000 שקלים פעם בשנתיים בלבד על טיפולי שיניים ורכישת משקפיים.
בנוסף, 9,000 ניצולי שואה נזקקים יקבלו מענק שנתי של 2,000 שקלים בעלות של 18 מיליון שקלים בשנה ותשולם גם קצבה לבני זוג של ניצולי שואה שנפטרו בסכום דומה לחודש - החל מהשנה הרביעית לפטירה, בעלות של 65 מיליון שקלים.
עוד יזכו הניצולים לשירותי רווחה מוגברים בעלות של 40 מיליון שקלים בשנה ולסיוע נפשי ופסיכולוגי לניצולים מהמעגל השני - זאת בהתאם לצורך הרפואי של כל ניצול - בבתי המטופלים ובמועדונים ומרכזי הטיפול השונים. בנוסף, החל מאישור התכנית, כל גמלה המשולמת לניצולי השואה לא תחשב כהכנסה לצורך זכאות הניצול לקצבת הסיעוד.
"היום אנחנו משנים את סדרי העדיפויות ומתקנים עוול של עשרות רבות של שנים בהן ניצולי השואה נזנחו, נדחקו ואבדו בתוך הסבך הגדול המכונה הבירוקרטיה הישראלית. לא ייתכן שמי שהצליח לשרוד את הזוועות הכי גדולות של החברה האנושית לא ישרוד את הבירוקרטיה הישראלית. את זה אנחנו משנים היום", אמר שר האוצר לפיד.
"זו אחת ההחלטות הדרמטיות והערכיות ביותר מאז קום המדינה. זהו התיקון המדמם ביותר של החברה הישראלית והמדינה חייבת לניצולי השואה את תקומתה. זהו צעד שיעשה צדק ובאמצעותו יצליחו ניצולי השואה לסיים את חייהם בארץ, בצורה ראויה ומכובדת", הוסיף השר כהן.