תחת הכותרת "רוצים ורוצות רוחות שינוי" יצעדו היום (ה') כ-5,000 בני אדם על פי הערכות במצעד הגאווה בירושלים, שייצא לדרך בפעם ה-12. בבית הפתוח בבירה לא צופים התפרעויות מצד חרדים, לאחר מאמצים שנעשו בנושא בשנים האחרונות.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
אחת מהנואמות באירוע, היא נטשה צימבלובה בת 36 מסנט-פטרסבורג, שעומדת בראש ארגון הסטרייטים למען שוויון זכויות ללהט"ב (הומוסקסואלים, לסביות, ביסקסואלים וטרנסג'נדרים) ברוסיה. רק לפני כחודש היא הותקפה במהלך המצעד בעיר, על ידי קיצוניים שיידו לעברה אבנים וקיללו אותה. בשנים האחרונות היא הגיעה לארץ מספר פעמים, ואף למדה עברית בשל אהבתה לישראל.
"המצב בארץ הוא הרבה יותר טוב מזה שברוסיה. בסנט פטרסבורג כשיש מצעד זה כמו ג'ונגל עם הרבה מעצרים ואלימות, ופה זה לא ככה, הרבה יותר קל להיות הומו או לסבית בישראל מאשר ברוסיה", סיפרה צימבלובה לחדשות 2 באינטרנט. בנאומה מחר היא תבקש את תמיכת הקהילה הגאה בישראל למאבקם.
רק לאחרונה עבר חוק חדש ברוסיה שאוסר על תעמולה הומוסקסואלית, ומאז החיים שם של בני הקהילה רק קשים יותר. "הכל נגרם בשל המדיניות של פוטין, הם מחפשים דמות לשנוא", ציינה.
"יש סיכוי לשינוי הכנסת הנוכחית"
בשיחה עם חדשות 2 באינטרנט אמרה מנכ"לית הבית הפתוח אלינור סידי, כי בכנסת הנוכחית יש סיכוי לשינוי. "רוב הזכויות של הקהילה הגאה עברו דרך בתי המשפט ולא דרך הכנסת. הכנסת כמעט לא נדרשה לדיונים בנושא שוויון - ומבחנה של הכנסת היא בחקירה", ציינה סידי. לדבריה, בשנים האחרונות יש ירידה בהיקף האלימות במצעד, זאת לאחר שבשנת 2005, נדקרו שלושה צועדים על ידי חרדי בשם ישי שליסל, שנדון ל-12 שנים בכלא בגין ניסיון רצח.
"יש אופי שונה למצעד בירושלים ובתל אביב - אבל שניהם כמובן לגיטימיים", היא המשיכה. "המצעד בתל אביב יותר חוגג את הזכויות שיש לנו, ובירושלים המצעד הוא הפגנה ולא אירוע תרבות, אלא מדבר על הזכויות שעדיין אין לנו".
לסיכום היא הדגישה כי "אנחנו רואים במצעד בירושלים כלי שלא אמור לשרת רק את הקהילה הגאה אלא את כלל הירושלמים. אני קוראת לכל תושבי לירושלים לבוא ולצעוד איתנו כי המצעד הוא כלי שאפשר להשתמש בו".
המצעד יתכנס בגן העצמאות בירושלים בשעה 17:00 ויצעד לכנסת. למעט צימבלובה ינאמו בו שרת הבריאות יעל גרמן, יו"ר האופוזיציה ח"כ שלי יחימוביץ' ("העבודה") ויו"ר מרצ ח"כ זהבה גלאון.