שופט בית המשפט העליון וחבר הוועדה לבחירת שופטים אדמונד לוי הלך היום (ג') לעולמו בגיל 72 בבית החולים שערי צדק. הלוויתו תתקיים מחר בבית העלמין הישן ברמלה בשעה 15:30.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
לוי נולד בעירק ב-1941 ועלה ארצה עם משפחתו בגיל 10. אחרי שירותו בצה"ל עבד בבית משפט השלום ברמלה ובמקביל למד משפטים בשלוחת האוניברסיטה העברית בתל אביב. הוא התקדם בתפקידיו בבית המשפט ממחלק תה עד שהפך למזכיר הראשי ובמקביל ב-1970 קיבל רישיון עורך דין ופתח משרד משלו בעיר.
לוי כיהן כסגן ראש עיריית רמלה מטעם הליכוד במשך 3 שנים. ב-1977 מונה לשופט צבאי, תפקיד אותו מילא במשך שנתיים. כעבור שנתיים מונה לשופט שלום בכפר סבא, וב-1984 כיהן כשופט מחוזי בתל אביב. לוי דן בעיקר בפלילים והתבלט כשופט יעיל וקפדן. בין השאר ניהל את משפטו של יגאל עמיר, רוצחו של יצחק רבין.
את מינוי לבית המשפט העליון קיבל לוי בתחילה כמינוי זמני, בשנת 2000, ושנה לאחר מכן - זכה למינוי קבע. אדמונד לוי חובש הכיפה נתפס כמייצג של מזרחיות מסורתית דתית. הוא סיים את כהונתו בבית המשפט העליון באוקטובר 2011 ויצא לגמלאות.
"בעל רגישות חברתית גבוהה וענווה"
"הוא הצטיין בכך שהיה, לדעתי, השופט החברתי ביותר, בעל רגישות חברתית גבוהה מאוד", סיפר השופט יעקב טירקל בשיחה עם חדשות 2 online לאחר היוודע דבר מותו. "אני זוכר פסק דין שלו שעסק בקו העוני, ונפתח בציטוט של שיר המשורר סומק על קו העוני ועל המעברה. אחת התכונות הבולטות אצלו, הייתה תכונה שיש לה חשיבות גבוהה מאוד אצל שופט - וזו מידת הענווה".
לוי מונה לשופט בית המשפט העליון באותה תקופה בה טירקל עצמו כיהן שם כשופט. "שמחתי מאוד שהמינוי הזמני שלו הפך למינוי קבע", אמר טירקל. "תחום ההתמחות העיקרי שלו, עוד לפני שהגיע לעליון, היה המשפט הפלילי, אבל הוא פסק גם בתחומים אחרים. הוא היה מאוד דייקן וקפדן וזהיר בעבודה שלו. הרגשתי כלפיו תמיד תחושה של ידידות רבה והוקרה רבה".
ראש הממשלה בנימין נתניהו הביע הערב צער עמוק על פטירתו של השופט אדמונד לוי. "אני מרכין ראש", מסר נתניהו, "הוא היה מבכירי השופטים בישראל. הוא היה ישר כסרגל ולא התיירא להביע את דעתו פעם אחר פעם בנושאים השנויים במחלוקת. עם ישראל, מדינת ישראל, וארץ ישראל היו בראש מעייניו".
"אדמונד לוי עבר את כל שלבי מערכת השיפוט עד כהונתו בבית המשפט העליון, שם הותיר חותם עמוק", הוסיף נתניהו. "לוי היה חריף מחשבה בעל עצמאות אינטלקטואלית יוצאת דופן, ובעל יכולת מרשימה לנתח מצבים מורכבים".
"אדם דגול שהלך עם ערכי האמת שלו בראש מורם"
סגן שר הדתות אלי בן דהן נזכר באחת מפסיקותיו החשובות של לוי. "מכל פסיקותיו עומדת לזכותו במיוחד פסיקה אחת, שבה התגלתה מוסריותו המיוחד ויכולת ההבחנה שלו למרחוק", סיפר בן דהן, "אני מתכוון לפסק דין של 11 מול 1 כאשר הוא היחיד שהתנגד לגירוש מגוש קטיף וטען לאי-מוסריותו, ושהתחייבות המדינה כלפי המתיישבים אין בה ממש. בדיעבד התברר עד כמה הוא צדק".
סגן שר החוץ זאב אלקין ספד גם הוא ללוי: "כולנו אבלים על מותו. מדובר באדם דגול שהלך עם ערכי האמת שלו בראש מורם וללא מורא. על ממשלת ישראל לאמץ ללא דיחוי את דו״ח ועדת לוי כצו מוסרי אחרון שהשאיר לנו השופט אדמונד לוי כצוואה לערך אהבת ארץ ישראל שהותיר אחריו".
במועצת יש"ע פרסמו הודעה בעקבות מותו של השופט וכתבו: "מדינת ישראל וההתיישבות ביהודה ושומרון איבדו הערב סנגור חשוב, ידיד ורע לאמת ולמורשת היהודית. דוח הוועדה, שבראשה עמד ובה הוצגה בצורה ברורה זכותנו על הארץ, היא צוואתו למדינת ישראל ואותה יש לממש בהקדם".