במתפרות עובדים במרץ גם בלילה, מוכרי הקצף מילאו את המחסנים ובקצביות ההזמנות הגיעו כבר לפני שבועות. רגע לפני יום העצמאות, בדקנו עם האנשים שעומדים מאחורי ההכנות - איך מתמודדים עם לחץ ההזמנות הגדול וביקוש השיא שמתרכז ביום אחד חגיגי כחול-לבן.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
350 אלף ספריי שלג מספרד
אחד ה"אויבים" הגדולים של העיריות והרשויות המקומיות, שנחשב ללהיט בקרב הילדים ובני נוער הוא: ספריי השלג. העיריות מפעילות פקחים, ושוטרים נוהגים אף להחרים את הספרי. הסכנה מבחינת הרשויות: גם הקצף עצמו מלכלך וגם המכלים, שנשארים ריקים ברחובות.
ספריי השלג היחיד שקיבל תו תקן בארץ מגיע ממפעל בספרד. חברת "צעצועים זה אנחנו", בבעלות קובי אמסלם מייבאת אותו בהזמנה אישית. השנה כמדי שנה, הם ייבאו 350 אלף מיכלים של ספריי שלג, בעשרה קונטיינרים גדולים דרך הים.
"זה תופס תאוצה יותר ויותר", קובע אמסלם, שבימים אלה הוא ועובדיו מוכרים כמויות עצומות של ספריי שלג ומוצרים נוספים לסיטונאים ובעלי דוכנים. המשלוח שלו, חד שנתי, הגיע כבר לפני חודשיים וחצי. הוא קונה מיכל לטענתו באירו אחד (כ-5 שקלים), ולאחר מחירי התיווך בעלי הדוכנים מוכרים אותו בכ-15 שקלים לערך לצרכן, כשהקונים העיקריים הם ילדים בני 15-10.
לדבריו, הספריי לא מזיק, לא דליק ולא מסוכן: "הדבר היחיד שצריך לעשות הוא לשטוף את העיניים במים אם הוא נכנס לעיניים. בכל מקרה, 98% מהספריי זה מים".
אז מדוע העיריות נלחמות בו? "הבעיה שלהם זה הפינוי של הספריי מהרחובות. הם לא יכולים לשים אותו במשאיות זבל כי הוא יתפוצץ בלחץ של המכונות אז הפינוי הופך להיות מורכב יותר ויותר". העיריות היותר מתירניות, לפי המידע שיש לאמסלם הן אלה שבדרום, שם נמכרים רוב הספריים, ואילו בצפון קפדנים הרבה יותר.
כמו במוצרים אחרים גם כאן יש הברחות לא חוקיות, וצריך לוודא שיש תקן בעברית. למעט ספריי השלג, 20% משוק הספריים הוא ספריי חוטים, שפחות מלהיב את הצעירים. במקביל, שוק הזוהרים והמתנפחים גם הוא פורח בימים אלה - אך המוקד הוא הספריים המוכרים לכל.
דגלים, רבותיי, דגלים
בזמן כתיבת שורות אלה, במתפרות ברחבי הארץ תופרים וגוזרים ללא הפסקה דגלי ישראל בשלל גדלים, זאת לפי בקשות. יש עיריות שהזמינו מבעוד מועד דגלים, אך אחרות חיכו לרגע האחרון בשל אילוצי תקציב.
אולי זה לא מפתיע אבל רוב דגלי ישראל מיוצרים דווקא בסין. "לחלק מהרשויות לא אכפת והן מחפשות רק דגלים זולים לא משנה מה", אומר לחדשות 2 Online אבי מרום מילברגר, יו"ר חברת מרום FGP, שמייצרת דגלים בשלוש מתפרות בארץ. "אני קורא לכל עם ישראל לקנות דגלים שמיוצרים בארץ. אין שום היגיון שפועל ייצור שעובד בתנאים לא תנאים בבנגלדש, סין או כל מקום אחר ייצר את הדגל שלנו".
להערכתו, השנה יש עלייה של לפחות 25% בהזמנת דגלים גדולים וכמו כן הוכפל מספר הרכישות בקרב בתים פרטיים וגם אלו של דגלי ענק. "הסיבה לעלייה להערכתי היא מצב הרוח של אנשים, שרוצים להרגיש שזה חג מיוחד", אומר מילברגר. הוא מציין את ועדי הבתים השונים, שלא עבדו בחול המועד, ולפתע קיבל מהם מבול של הזמנות.
"זו הרגשה כיפית מבחינת האקשן, בוא נגיד שבמשך השנה עושים דברים אחרים אבל אף פעם לא באקשן כזה. 30 שנה אני בעסק, וחדוות יצירה כזאת לא הייתה", סיפר.
המתפרות של מילברגר, שלוש במספר, פועלות ללא הפסקה, גם בלילה, החל ממוצאי חג הפסח. הוא מציין כי יש מחסור של כוח אדם וקרא לתת עוד הטבות ומענקים לחיילים שיגיעו לעבוד בתחום. רוב הגברים עובדים אצלו בגזרנות, והנשים במתפרות - אך יש גם יוצאי דופן: "הם נהנים ממה שהם עושים כי זה חשוב".
משולשים, מלבנים וספרות בשמיים
שוק הזיקוקים במדינת ישראל לעומת זה הוא לא כל כך מסודר. רוב העיריות נזכרות בדרך כלל ברגע האחרון לעשות הזמנות מפאת תקציבים, אך יש כאלה שכבר ביצעו הזמנה בדצמבר וינואר.
"כל עירייה משקיעה בזיקוקים סכום שונה - יכול להיות 10 אלף שקל ויכול להיות 70 אלף שקל, כמו עיריית חיפה שעושה את זה מתוך שובר גלים כדי שכל העיר תראה", מספר ירון מור, מנכ"ל חברת זיק דינור בע"מ, שמשמש גם כיו"ר איגוד יבואי זיקוקי הדינור באיגוד לשכות המסחר.
השוק בארץ, לדבריו, מאוד קטן ועומד על מחזור מכירות של כ-5 מיליון שקל לשנה לערך, זאת לעומת מדינות האיחוד האירופי שהשקעותיו בתחום מגיעות לשני מיליארד דולרים כל שנה - רק עבור זיקוקים. "אנחנו בערך חמישה יבואנים בארץ וקשה מאוד היום להשתכר מזה בגלל חוקי הרעש, חוק הגנת הסביבה ומטרדי רעש", הוא מציין.
עם זאת, התקינה האירופית אושרה במשרד הכלכלה ובקרוב יעשו שינויים בנושא, שאולי יגרמו לשוק לפרוח מחדש. "עד לפני 10 שנים זה היה כסף גדול אבל מאז שיש בדיקת של מכון התקנים ומעבדה חיצונית ועוד מעבדות בחו"ל ובדיקות אב טיפוס כל שנתיים לא עושים מזה הרבה כסף".
אז מה שונה השנה בתחום? "יש הרבה זיקוקים פטנטים וזה תלוי בצורות רוח - כמו למשל משולשים, מלבנים, ספרות בשמיים. בכלל, הצבעים השנה יותר פסטליים מצבעים שראינו בעבר כי שינו את החומרים הכימיים, לכאלה שנקיים לסביבה".
רוב הזיקוקים שנראה בשמיים - כ-98% מהם מיוצרים בסין, כמו מוצרים רבים אחרים - בעוד אחרים, מיוחדים יותר, מיוצרים בגרמניה, איטליה או ארה"ב. "יש חאפרים של זיקוקים כמו בכל דבר, יש גם הברחות ותופסים לא פעם ולא פעמיים", מוסיף מור.
הזיקוקים הם חומר נפץ לכל דבר, ועל כן צריך רישיון מיוחד בישראל כדי להיות מפעיל זיקוקים, ויש כ-1,800 מורשים כאלה. "בכל אתר צריך שני אנשים לפחות וכל מי שנוגע בזה, חייב להיות בעל רישיון".
עד היום בארץ לא היו אסונות בתחום הזיקוקים, ומימי העצמאות זכורים מספר מקרים בהם אנשים שטוענים כי זיקוקים עשו להם חור בחולצה, או אדם שטען שנכנס לו גרגיר מזיקוקים לעין.
חצי ק"ג בשר לאדם
אם יש משהו שמסמל יותר מהכל את יום העצמאות, אלו הנפנופים והמנגלים בפארקים, במרפסות ובגנים הלאומיים. בקצביות השונות, גם בסופרמרקטים הגדולים וגם באלו הפרטיות, מנסים לעמוד ברצף ההזמנות הבלתי נגמר.
לפי יוסי גיליס, הבעלים של "גיליס בשרים" במושב נוב ברמת הגולן, ההזמנה הממוצעת היא של 5 ק"ג - 350 עד חצי ק"ג בשר לאדם ומסתכמת בכ-500 עד 800 שקלים לערך. לדבריו, המוצר הכי נרכש הוא סטייק ואחריו קבבים והמבורגרים.
"יום העצמאות הוא בהחלט חריג", מציין גיליס. "אנו מדברים על עלייה של מאות אחוזים במכירה יומית, וכשאנו מסתכלים על חודש שלם יש עלייה של בערך 20% מהצריכה הנורמלית. תמיד אחרי יום העצמאות יש ירידה כי אנשים משנים את הרגלי הצריכה בבית וקונים פחות בשרים של בישול וקדרות ועוברים לארוחות קלות יותר".
ההזמנות בחלק מהרשתות מתחילות כבר שבועות קודם לכן. גיליס, שעובד בתחום הבשר כבר יותר מ-30 שנה, אומר כי אנשים לא חוסכים ביום הזה בעיקר כדי "להרשים את החבר'ה".
לא תמיד היה כאן טרנד של בשרים ביום העצמאות, אבל בשנים האחרונות הוא רק הלך וצבר תאוצה. "אנחנו מחקים את העולם, ובעיקר את ארה"ב, וגם בארץ התחילו לגדל בקר באיכויות גבוהות".
דוד לגזיאל, בעל אטליז ברמת גן שעובד כבר יותר מ-40 שנה בתחום, כבר רגיל ל"התנפלות" הישראלית בימים אלה על הבשר. הוא לעומת אחרים לא מקבל הזמנות. "כל אחד קונה בכמה שהוא יכול, ויש הזמנות שמגיעות גם ל-4,000 שקלים", הוא מציין. "מאז שאני זוכר את עצמי קנו הרבה בשר בימי עצמאות, זו מסורת". גם הוא מצביע על הסטייק כמוצר הנמכר ביותר.
לפניות לכתב: Matanh@ch2news.tv