במסגרת הדוח שהגיש על התנהלות השלטון המקומי התייחס מבקר המדינה יוסף שפירא להסדרי החניה בחיפה, ירושלים, נצרת, עפולה, רחובות, רמת גן ותל אביב-יפו. הדוח מותח ביקורת על הרשויות בכל הקשור לאכיפה, לתכנון העירוני ולהצבת התמרורים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
המבקר העיר כי לרשויות לא היו תכניות אב מעודכנות להתמודד עם מצוקת החניה, ולחלקן לא היו תכניות כלל. בטירת כרמל, אום אל-פאחם, טמרה, בית שאן ובמועצה המקומית דאלית אל כרמל, כך נמצא, אין כלל פקחי חניה והחוק לא נאכף.
"המצב לא תקין, בלשון המעטה"
בנוסף, הדוח מותח ביקורת על טיפול הרשויות בדוחות שנרשמו לרכבים צבאיים. כך, למשל, צה"ל ומשרד הביטחון חייבים 2.6 מיליון שקלים לעיריית רמת גן בגין דוחות חניה, 265 אלף שקלים לעיריית רחובות בגין 1,075 דוחות חניה שלא שולמו, ו-14 אלף שקלים לעיריית עפולה.
לא כל הרשויות הגיעו להסדר עם משרד הביטחון, ואלו שכן הסדירו רק את חובות העבר ולא פעלו למניעת הצטברות החובות בעתיד. "המצב האמור אינו תקין, בלשון המעטה", תקף המבקר. "האינטרס הציבורי והשוויון באכיפת החוק נפגעים".
גם על תיירים לא נאכף החוק באופן שווה. כיום, נכתב בדוח, אם לתייר נרשם דוח חניה - חברות השכרת הרכב מעבירות את פרטי התיירים לרשות, אך הן מבטלות את הדוח בשל חוסר היכולת לאכוף אותו על תייר שכבר לא נמצא בארץ, מה שמביא להפסד של מיליוני שקלים.
בשנת 2011 רשמה עיריית ירושלים 13,100 דוחות לתיירים על סך שני מיליון שקלים, וביטלה את כולם. בשנת 2013 ביטלה עיריית תל אביב את כל 7,800 הדוחות שנרשמו לתיירים, וויתרה בכך על 1.3 מיליון שקלים. "על משרדי הפנים, התחבורה והמשפטים לפעול בשיתוף הרשויות המקומיות למציאת פיתרון לגביית הקנסות", המליץ המבקר.
כמו כן, נמצאו ליקויים בהצבת תמרורי החניה. המבקר מזכיר כי על פי חוק באחריות הרשויות המקומיות להציב תמרור המאפשר חניה בתחנות אוטובוס בימי מנוחה, אך למרות זאת, עיריות חיפה, עפולה, רחובות ורמת גן לא עשו זאת. בנוסף, מעיר שפירא על כך שלמרות האוכלוסייה ערבית הגדולה בתל אביב-יפו ולמרות שהחוק מחייב זאת, תמרורי החניה בעיר הם בעברית בלבד.
"חשוב וחיוני שהרשויות ייקבעו הסדרי חניה בתחומן, על משרדי הממשלה לפעול בשיתוף הרשויות לתיקון הליקויים", סיכם המבקר.