ביום חמישי ב-20:00, בזמן שרבים יעסקו בהכנות לבילויי סוף השבוע או לחילופין לשינה ארוכה במיוחד, קרן גודלבלט תסיים את תרגילי המתיחות ותתייצב על קו הזינוק סמוך לגן החיות התנ"כי שבירושלים. גולדבלט, תצא בשעה זו לריצת "אולטרה מרתון" למרחק של 125 ק"מ במסגרת מרוץ השטח "י-ם אל ים" המתקיים בחסות הקרן הקיימת לישראל, יחד עם אצנים רבים מרחבי הארץ.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"אני לא מתרגשת כל כך מהמרחק, אלא מהמעמד המיוחד", סיפרה גולדבלט לחדשות 2 באינטרנט. זו הפעם השביעית שהיא מארגנת מרוץ מסוג אולטרה מרתון בגבעות התלולות ובשדות המוריקים שיש לארץ ישראל להציע.
"אורכו של המסלול הראשון עמד על 60 קילומטרים, אולם עם השנים המרחק רק הלך והתארך. השנה, פניתי יחד עם חברת "שוונג" המתמחה בארגון אירועי ספורט לקרן הקיימת לישראל, והחלטנו למסד את הקשר", הסבירה גולדבלט. בקק"ל התלהבו מהיוזמה, והחליטו לתת חסות קבועה למרוץ שייצא מדי שנה מההרים שמסביב לבירה ויעבור בשמורות ברחבי הארץ, עד לסיומו בחופיה של תל אביב.
"125ק"מ?! זה נחשב למרחק קצר"
המרוץ יוזנק בשעות הלילה ויימשך עד לשעות אחר הצהריים ביום שישי. המסלול המתוכנן יחבר בין שמורות הטבע והגנים שבין ירושלים לתל אביב. "חלקו הראשון של המסלול עובר בגבעות וביערות הסמוכים לירושלים, מנחל כיסלון, באתר "יד קנדי" שליד המושב עמינדב ויכלול עלייה תלולה במדרגות הסטף", אמרה גולדבלט. "בהמשך, נגיע מדרך בורמה ליער מגנים וליער בן שמן. ההתקדמות לכיוון אזור תל אביב תיעשה מפארק אפק שליד ראש העין, ולאורך נחל הירקון שיוביל אותנו בסופו של דבר לפארק הירקון בתל אביב".
התלהבותה של גולדבלט לקראת המרוץ אינה דועכת, גם לא כאשר מציינים בפניה את אורכו של המסלול והתנאים הקשים בו יתקיים. "125 ק"מ?! זה נחשב למרחק קצר עבורי!". למעשה, גולדבלט, אם לארבעה שחגגה השנה יום הולדת 52, כבר מתורגלת בריצה למרחקים ארוכים בהרבה.
היא הישראלית היחידה שהשתתפה במרוץ THE WESTERN STATES ENDURANCE RUN למרחק של 160 ק"מ בתנאי שטח קשים בארצות הברית. "בתחילת המסלול מרגישים את הקושי", שחזרה. "תחושת הכאב היא בלתי נמנעת. כל מי שמבצע ריצות מהסוג הזה יעיד על כך. אבל זה מלווה בסיפוק לא נורמלי".
למרוץ הראשון היא יצאה לפני 12 שנים, כשחגגה את יום הולדתה ה-40. "הילדים שלי הגיעו הביתה מחוג השחייה וסיפרו שהנבחרת ארגנה מרוץ באורך 2 ק"מ לחברים. בעלי החליט שהוא מצטרף לחגיגה. כשהודעתי לשאר בני הבית שגם אני בעניין, הם גיחכו: 'את לא מסוגלת לרוץ יותר ממאה מטרים'. לא נשארתי חייבת. הייתי חייבת להוכיח שאני מסוגלת. שם זה התחיל".
מאז, המסלולים רק התארכו והדרך הפכה למאתגרת בהרבה. לדבריה, הירידה מהכבישים וממשטחי האספלט - היא זו שעשתה את ההבדל. "אני בכוונה בוחרת את המסלולים ההרריים עם הנופים המדהימים, כאלו שיאתגרו אותי ויחד עם זאת ירגשו אותי באופן קיצוני".
ריצת ה"אולטרה מרתון": איטית יותר, ארוכה יותר, קשה יותר
על אף האווירה הנינוחה שהיא משדרת, גולדבלט לא מתעלמת מהסיכונים והקשיים שיש בריצת השטח. הקושי העיקרי שעמו יצטרכו להתמודד האצנים במרוץ "י-ם אל ים" הוא הריצה בחשיכה. "צריך להבין שכל הסביבה המוכרת משתנה", היא מבהירה. "האצנים צריכים להתרגל לעובדה שנוסף משקל מסוים למשקל גופם - בין השאר בשל השימוש בציוד כמו פנס ראש. בנוסף, שדה הראייה הינו קטן יותר ולכן האצנים שמן הסתם אינם מכירים את תנאי השטח, חייבים להאט את קצב הריצה".
מסיבות אלו, אופי הריצה במסלול השטח שונה בהרבה מריצות המרתון הנהוגות כיום בערים רבות ברחבי העולם. "למרות מה שנהוג לחשוב, זו ריצה קלילה ונעימה בהרבה מאלו שכולם מכירים. היא פחות המונית וכמובן שהדרך מדהימה ביופיה. יחד עם זאת צריך להקפיד על כללי הזהירות ולהגיע מוכנים למרוץ. מי שמעוניין לרוץ מרחק כזה חייב להתחיל באימונים בפרק זמן של כ-6 חודשים לפחות לפני יום המרוץ עצמו. בנוסף חשוב לזכור שמועד הריצה בשעות הלילה המאוחרות - אינו מועיל לעניין מאחר והגוף אינו רגיל לפעילות בשעות אלו".
התנאים הקשים בהם מתנהל המרוץ לצד הסיכונים הרבים שאותם טומן בחובו המסלול, מעלה תהיות בנוגע לשאלת קיומו. כשלושה שבועות חלפו מאז האסון במרתון תל אביב שבמהלכו קיפח רס"ר מיכאל מיכאלוביץ' ז"ל את חייו. למרות זאת, גולדבלט מבהירה כי הצוות המארגן נערך בהתאם בכדי להבטיח את שלומם של הרצים.
"חשוב להבין, שבכל מרוץ קיים הסיכוי שהמשתתפים ייפגעו. המרוץ שלנו יתקיים בתנאי 'שטח-לייט' בשבילי עפר שנועדו לרוב לנסיעת רכבי שטח", היא מסבירה. "יחד עם זאת, חלקים החווייתיים והיפים יותר יעברו במנהרות תחת כבישים (כמו כביש 6) ובסמוך לנחלים. בנסיבו הללו ייאלצו המשתתפים להפעיל שיקול דעת ולהנמיך את הקצב. אנחנו מצדנו נערכנו ב-13 נקודות בקרה ומלווים את הנעשה יחד עם צוותים רפואיים ועם ציוד מתאים".
ממוצע הגילאים במקצה: 40+
השנה, עם מיסוד שיתוף הפעולה יחד עם הקרן הקיימת לישראל, יתווספו למרוץ ה"אולטרה מרתון" המתקיים בשטח שני מקצים נוספים. מקצה קבוצתי המתנהל כמרוץ שליחים, ומקצה קצר נוסף שאורכו 60 קילומטרים. המקצה הקצר יוזנק בבוקר ה-5.4 סמוך למודיעין. "זה מסלול שמתאים לאלו בשנה הבאה יחליטו ללכת על כל הקופה ולרוץ במסלול הארוך", הסבירה גולדבלט. "ככה למעשה מתחילים, כשאני עשיתי את הצעדים הראשונים שלי בתחום הילדים שלי היו בגילאי 7-9, היום אני כבר בת 52 ורובם כבר בצבא ביחידות קרביות. הם מהווים חלק בלתי נפרד מאורח החיים ההרפתקני שלי".
שאלת הגיל אינה מרתיעה את קרן. למעשה, הצצה חטופה ברשימת האצנים הצפויים לקחת חלק במרוץ מספקת הסבר ברור לשלוות הנפש שלה. על אף המחשבה כי מרביתם צעירים בשנות העשרים לחייהם, גילם הממוצע של האצנים עומד על 40+. "אותי זה דווקא פחות הפתיע", ניסתה גולדבלט לפענח את התופעה. "כשחושבים על זה רק לאנשים בגיל הזה יש את הזמן ואת כוח הרצון להתאמן לקראת אתגר כזה. אני לא רואה איך אם שצריכה להתמודד עם השכמת הילדים והסעתם לגנים יכולה להתעורר בשעות הבוקר המוקדמות בכדי לצאת לריצת אימון. אני די בטוחה שרק בשלב זה של החיים אפשר להביא את כוח הרצון לדרגת שיא שתאפשר לך לרוץ למשך כל כך הרבה זמן".
על שאלת הזמן בו תספיק לסיים את הריצה, ענתה קרן בזהירות המתבקשת. "הזמן הוא קריטריון המשתנה בין המרוצים, בהתאם לתוואי השטח. אנחנו עשינו חישוב והגענו למסקנה ש-11 שעות לאולטרה מרתון הן פרק זמן שנחשב לתוצאה מדהימה. משם - השמים הם הגבול".