השר סער החליט לסגור את המרכולים בשבת, העירייה מציעה פשרה: עקב החלטת שר הפנים גדעון סער לפני כשלושה שבועות לסגור מרכולים בתל אביב בשבת, תובא לאישור מועצת העיר הצעה מתוקנת של חוק העזר העירוני המתיר את פתיחת העסקים ביום המנוחה השבועי.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בעירייה עמלו על הצעת חוק מתוקנת, זאת עקב הכוונה לשמור על צביונה של השבת בעיר תוך המשך מתן השירותים הנדרשים לתושבים כפי שניתנו לאורך השנים. על פי ההצעה, תבוצע חלוקה לאזורים עירוניים ותיקבע מכסה אזורית למספר היתרי פתיחת העסקים.
עיריית תל אביב מציעה כי ההיתרים יינתנו לתקופה של שנתיים, וכי הם יהיו אישיים ובלתי ניתנים להעברה. בנוסף, ייקבעו מנגנון הגרלה או תורנות בין מבקשי ההיתרים, במקרה בו הוגשו יותר בקשות מהמכסה ותינתן עדיפות למרכולים וקיוסקים בצירים ראשיים ומרכזים מסחריים, בהם קיימת בדרך כלל פעילות ענפה בשבת (מסעדות ובתי עינוג).
לכבד את השבת - לצד התחשבות בחילונים
עוד מבקשים בעירייה שיישמר תמהיל של קיוסקים ומרכולים שיאפשר שירות מגוון ומתאים לצרכי האוכלוסייה השונים וכי יובטח מנגנון למניעת מטרדים והפרעות כמו איסור של פתיחת עסקים בסמוך לבתי כנסת פעילים.
"הצעה זו מבטאת את הרוח התל אביבית הדואגת לקיום יום מנוחה בשבת כערך סוציאלי במדינת היהודים, לצד מתן השירות הנדרש למימוש החופש של כל אחד ואחת ליהנות מיום המנוחה בדרכו", נמסר מעיריית תל אביב.
עם זאת, הודגש כי כל עוד לא שונה החוק בהתאם להצעת העירייה ולאור פסיקת בית המשפט, עיריית תל אביב-יפו מחויבת לפעול ולאכוף כנגד עסקים הפועלים בשבת בניגוד לחוק העזר.
סער הורה על סגירת עסקים: "פוגע בצורה לא מידתית בערך השבת"
בסוף החודש שעבר, החליט שר הפנים לפסול את הסעיפים בחוק העזר של עיריית תל אביב-יפו הנוגעים לפעילות מרכולים בשבת. מנגד החליט השר לאשר את פעילות המתחמים המסחריים בנמל ת"א, נמל יפו, "מתחם התחנה" בנווה צדק וחנויות נוחות הצמודות לתחנות דלק.
ההחלטה של שר הפנים התקבלה לאחר שבחודש יוני בשנה שעברה, קבע בית המשפט העליון כי על עיריית תל אביב לאכוף את חוק העזר לסגירת העסקים בשבת. העירייה מנגד החליטה לפעול לשינוי החוק, דבר שגרם לשר הפנים לפעול. "חוק זה פוגע בצורה לא מידתית בערך השבת כיום המנוחה הכללי במדינת ישראל וחורג מן הכלל בדבר איסור מסחר בשבת בצורה בלתי סבירה", נכתב בהחלטת השר סער.
בהחלטת שר הפנים, נכתב כי העירייה הסתפקה במתן קנסות קלים לבעלי העסק שאותם הגדיר "עבריינים". לטענת השר, העירייה למעשה החליטה בכך שלא לבלום את התופעה. "מדיניות זו של העיריה הביאה למצב בו בעלי עסק בעלי אמצעים אשר יכלו להרשות לעצמם לספוג את הקנס האמור - פעלו לאורך השנים בשבת באין מפריע", הוסיף השר בהחלטתו.
הנושא עלה לסדר היום לאחר שמספר בעלי חנויות עתרו לבית המשפט בשנת 2007, בטענה שהעירייה "עוצמת עיניים" כלפי עמיתיהם שמפרים את החוק. בשנה שעברה החליט בית המשפט העליון כי העירייה אינה משיגה את תכלית החוק ופסק כי עליה לפעול לאכיפתו או לשנותו בהקדם. בתגובה לכך הוחלט בעירייה לשנות את חוק העזר העירוני על מנת שעסקים יוכלו לפעול גם בשבת.
"חוק העזר המוצע בא להכשיר פעולתם של למעלה מ-300 בתי עסק לממכר מזון בגודל של עד 800 מטר, אשר משך שנים רמסו את חוק העזר ברגל גסה. בנוסף, החוק מעניק לראש העיר להתיר לפתוח בעתיד מספר נוסף, בלתי מוגבל, של בתי עסק נוספים וזאת מבלי שפורטו קריטריונים וללא צורך לקבל אישור ממועצת העיר", הסביר סער את ההחלטה.