הוא בן 93 וכנראה היחיד שנותר בחיים ויכול לספר היום על מה עשתה חברת "סולל בונה" חוץ מלבנות את הארץ. זהו סיפורה של החברה בשנות היישוב היהודי בארץ ישראל, בתקופה שקדמה לקום המדינה, שהונתה את הבריטים וגם בכך סייעה להקמת המדינה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

זלמן אברמוב, שמתגורר במושב מרחביה שבעמק יזרעאל, גויס לפלמ"ח ב-1946 כשהיה בן 20 ומשם הועבר לפלי"ם (פלוגות הים) והיה חלק מפלוגה שמנתה 90 לוחמים - והכל תחת כיסוי של עובדי 'סולל בונה' בנמל חיפה. באותם הימים, ימי המנדט הבריטי, עובדי חברת סולל בונה גויסו להברחת נשק ואמצעי לחימה עבור הפלמ"ח והפלי"ם.

זלמן אברמוב. אולי האחרון שיכול לספר (צילום: סולל בונה, חדשות)
זלמן אברמוב. אולי האחרון שיכול לספר | צילום: סולל בונה, חדשות



"אני בא למנהל העבודה של סולל בונה והוא אומר לי 'זלמן, הגיע טרנספורט (משלוח) עם נשק, צריכים להחביא אותו ולהכניס אותו למקומות בטוחים, כאלה שתהיה לנו גישה אליהם במהירות", הוא מעיד. אברמוב מספר שלפעמים היה מופיע בסידור העבודה ולפעמים לא - ושהייתה לכך סיבה: "בימים שלא הייתי מופיע בסידור הייתי מבין שאני הולך להתאמן 4-5 ימים על נשק. חברה שלמה בעצם שימשה ככיסוי לפעולות המחתרת מבלי שהבריטים חשדו".

פועלים סולל בונה (צילום: ארכיון שיכון ובינוי, חדשות)
צילום: ארכיון שיכון ובינוי, חדשות
פועלים סולל בונה (צילום: ארכיון שיכון ובינוי, חדשות)
צילום: ארכיון שיכון ובינוי, חדשות



עובדי סולל בונה היו באים במדי סולל בונה במסווה של ביצוע תפקידי אחזקה, נוקשים על דלת הסליק ונותנים לאנשים שהיו יוצאים בגדים של אנשי אחזקה של סולל בונה. וככה הם היו יורדים מהאניה. הם גנבו אמל"ח מהבריטים, באומץ שקשה לדמיין גם היום.

סולל בונה זכתה לאמונם של הבריטים ואף נשכרה להקים את גדר הצפון. העבודה עבור הצבא הבריטי נוצלה היטב וכמויות אדירות של נשק ותחמושת בריטיים הוברחו מבסיסי הצבא שבנה סולל בונה לידיהם של לוחמי הפלמ"ח.