46,778 דיווחים על פגיעות בקטינים, ארכיון (צילום: סתיו גטניו, חדשות)
46,778 דיווחים על פגיעות בקטינים, ארכיון | צילום: סתיו גטניו, חדשות

הזנחה, התעללות מצד בני משפחה ופגיעה בקטינים עם מוגבלות: דוח חדש שמשרד העבודה והרווחה פרסם היום (ראשון) בוחן את הפגיעה בקטינים בארץ וחושף נתונים מדאיגים: בשנת 2017 התקבלו לטיפול עובדים סוציאליים 46,778 דיווחים על פגיעות בקטינים. כמעט מחצית מהפניות היו על רקע התעללות פיזית, מינית או רגשית.

כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות

מספר הדיווחים הגבוה ביותר היה בגין הזנחת קטינים - 14,266 דיווחים התקבלו בעקבות הזנחה והם מהווים 32.9% מכלל הדיווחים שהתקבלו. הזנחה מוגדרת כמצב מתמשך המתאפיין בהעדר יכולת של האחראי על הקטין לספק לו מענה לצרכיו הבסיסיים, להגן עליו ולספק לו נגישות לשירותי בריאות וחינוך ולספק לו צרכים רגשיים בסיסיים, באופן כזה שעלול להוביל לפגיעה בבריאותו ובהתפתחותו התקינה.

השיחה בין אם הילדה לאח החשוד. האזינו (צילום: AP, חדשות)
שליש מהדיווחים- בגין הזנחה | צילום: AP, חדשות



לפי הדוח יותר בנים נפגעו פגיעות פיזיות ומיניות, או דיווחו על הפגיעות, מבנות. מספר הדיווחים של פגיעות בבנים עמד על 53.1%, ומספר הדיווחים של פגיעות בבנות עמד על 46.9%.

עוד חושף הדוח שיעור מדאיג של דיווחים על פגיעה בקטינים עם מוגבלויות. בסך הכל דווחו 11,034 מקרים, המהווים כ-23.6% מכלל הדיווחים, אחד מכל חמישה מקרים, של פגיעה בקטינים עם מוגבלויות.

יותר מחצי מהפגיעות בוצעו ע"י קרוב משפחה

על פי הדוח, 72.2% מכלל הפגיעות המדווחות בוצעו בידי מבוגר מתוך המשפחה. 3.4% דיווחים התקבלו בגין פגיעה בידי אדם מחוץ למשפחה ו-7.9% מהדיווחים היו בגין פגיעות בידי קטינים מחוץ למשפחה. בנוסף, 3.9% מהדיווחים היו בגין פגיעה בין אחים.

1,764 קטינים הוצאו בשנת 2017 מביתם למסגרות חוץ ביתיות כמו: פנימיות, אומנה ומסגרות חוץ ביתיות שונות, בעקבות דיווחים על פגיעה והתעללות. מספר הדיווחים הגבוה ביותר היה במחוז מרכז (35.0% מכלל הדיווחים) והנמוך ביותר במחוז דרום (12.5% מכלל הדיווחים).

תגובת שר העבודה והרווחה חיים כץ: "אנו רואים בחומרה כל פגיעה בקטינים ומגלים ערנות יתרה לסימני מצוקה בקרב ילדים ונוער. כדי לצמצם את התופעה אנו מוכרחים כולנו כציבור לשים לב למה שקורה בדלת של השכן ולא להסס לדווח לרשויות כשמתעורר חשד להתעללות או הזנחת קטין".

תגובת חוה לוי עו"ס ראשית לחוק נוער: "הדוח מרכז את הנתונים העיקריים ומשקף את היקף הפעילות המתבצעת לאורך כל השנה בתחום ההגנה על ילדים הנוער, על כל רצף המורכבות, מרגע קבלת הדיווח, דרך דרכי ההתערבות והטיפול וכלה במעקב אחר מצבם לאורך הטיפול, המשרד ממשיך לפתח שירותים ומענים לקטינים הנפגעים, בשנה האחרונה הושלמה הקמת שמונה מרכזי הגנה לקטינים אשר בהם פועלים רופאים, חוקרי נוער (שוטרים) ועובדים סוציאלים ובליווי פרקליטות תחת קורת גג אחת המעניקה טיפול מקיף לקטין מרגע הדיווח על הפגיעה ועד לקביעת תכנית לטיפול ושיקום, אנחנו מרחיבים את תכניות הטיפול באלימות במשפחה והוספנו עוד 68 עובדים סוציאלים המתמחים בטיפול בקטינים נפגעי אלימות פיזית במשפחה וכן אנו מתכננים במהלך שנת 2019 להרחיב את מס המרכזים לטיפול בנפגעי פגיעות מיניות".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו