רונה רמון, היזמת החברתית ואלמנת האסטרונאוט הישראלי הראשון, הלכה לעולמה הערב (שני) בגיל 54 לאחר מאבק במחלת הסרטן. בהודעת "קרן רמון" נכתב כי היא נפטרה בביתה, כשהיא מוקפת בבני משפחתה ובחברים קרובים. "אנחנו כבר מתגעגעים לנוכחות המחבקת שלה", נכתב בהודעה. פרטים על מועד הלווייתה יימסרו בהמשך.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"רונה רמון הלכה מאיתנו, כפי שחיה בינינו - אצילית, זכה, מלאת אמונה", נמסר מטעם נשיא המדינה, ראובן ריבלין, ורעייתו נחמה. "אילן ואסף נגעו בשמים, ורונה נגעה לנו בלב. ועכשיו רונה אהובה, 'מלאכי ציפורים מעלייך, מלווים את צעדייך'. לא נשכח איך בנית מתוך החורבן, נטעת משמעות בכאב האינסופי, מילאת ביצירה את החסרון שלא יוכל להמנות".
ראש הממשלה בנימין נתניהו ספד לרמון: "רעייתי שרה ואני מביעים צער עמוק על פטירתה של רונה רמון. רונה עמדה בגבורה לאחר נפילת בעלה אילן ובנה אסף זכרם לברכה - טייסינו הנערצים. היא נאבקה באותה גבורה במחלת הסרטן, שלצערנו הרב הכריעה אותה היום. תמיד נזכור אותה ואת משפחתה המופלאה. יהי זכרה ברוך".
רמון, שבעלה אילן ז"ל נהרג בהתרסקות המעבורת קולומביה, הותירה אחריה שלושה מילדיהם: בנה אסף ז"ל נהרג בתאונת אימונים ב-2009. בשנת 2016 היא נבחרה להדליק משואה בטקס יום העצמאות הממלכתי בהר הרצל תחת הכותרת 'גבורה ישראלית', לאות הוקרה על פעילות הציבורית והחינוכית, וכונתה: "שגרירת החלל הישראלית". ביוני השנה רמון קיבלה תואר ד"ר של כבוד מטעם הטכניון.
רמון נולדה ב-1964 בקריית אונו אחרי שהוריה עלו מטורקיה במסגרת "עליית הנוער". בצבא היא שירתה כחובשת בחטיבת הצנחנים. עם שחרורה נרשמה ללימודי תואר ראשון במכון וינגייט בחינוך גופני. את בעלה, אלוף-משנה אילן רמון ז"ל, הכירה בתקופת לימודיה.
בגיל 22 היא נישאה לאילן, אז טייס בכיר שהשתתף גם בתקיפת הכור בעירק. לשניים נולדו שלושה בנים ובת - אסף, טל, יפתח ונועה. ב-1998 עברה המשפחה ליוסטון לאחר שאילן נבחר להיות האסטרונאוט הישראלי הראשון והצטרף לאימוני סוכנות החלל האמריקנית נאס"א.
במרוצת השנים רמון נאלצה להתמודד באופן פומבי עם האסונות הפרטיים שלה. ב-2003 נספה בעלה אילן בהתרסקות המעבורת. שש שנים לאחר מכן נהרג בנה הבכור אסף בתאונת אימונים, זמן קצר לאחר שסיים את קורס הטיס. על מות בנה גילתה רמון, בין השאר, לאחר שצוותי תקשורת ועיתונאים הגיעו לביתה ופנו אליה.
"כנראה שהפכתי להיות סמל"
לאחר מות יקיריה הקימה את "קרן רמון", שהנציחה את בעלה ובנה והחלה לפעול על מנת להקנות לדור הצעיר בישראל ערכים - ובהם מצוינות אקדמית, מנהיגות חברתית ותעוזה פורצת דרך. הקרן, בראשה עמדה רמון, פועלת ברחבי הארץ כדי לעורר השארה בקרב בני נוער וסטודנטים.
בין הפרויקטים בהם עוסקת הקרן: "אות רמון" - תוכנית מנהיגות לתיכוניסטים בכיתה י"ב, "מועדון הטייסת" - תכנית מנהיגות לכיתות ה'-ח' ו"רמון ספייסלאב" - תכנית חינוכית בתחום החלל. כמו כן ייסדה את כנס החלל הבינלאומי על שם אילן רמון. בשל פעילותה נבחרה להדליק משואה ביום העצמאות ב-2016.
"היום אני יותר מפויסת, אני גם יותר מפוקסת בדברים שעושים טוב. אני רוצה לתת את ההזדמנות הזאת לכמה שיותר ילדים", אמרה רונה רמון בריאיון לחדשות ב-2016. "כנראה שהפכתי להיות סמל. החיים מובילים אותנו לכך. אם יש בסמל הזה כדי למנף אנשים אחרים, אני מוכנה להיות סמל".
"קיבלתי הודעות לא ברורות בטלפון"
ב-2009 סיפרה רמון על האבל הכפול ותחושת האובדן, כאשר תמכה בהצעת חוק "מקבלי בשורת איוב". החוק שהוצע אז - ולא אושר לבסוף - קרא להגן על פרטיותן של משפחות המקבלות הודעה על מותו של יקיריהם, ורמון הצטרפה ליוזמה.
"לפני כשמונה חודשים נהרג בני, אסף רמון, בעת טיסת אימון. כשעה לאחר התאונה החלה תכונה מוזרה בביתי ומסביב לו", כתבה אז רמון. "קיבלתי הודעות לא ברורות בטלפון ובעודי מנסה לפענח מה פשר הדבר הבחנתי בהתכנסות של צלמים ועיתונאים מול ביתי".
"מיותר לומר עד כמה היה המראה מלחיץ ונורא: כמובן שהבנתי כי אסון נורא אירע, אך לא ידעתי מה בדיוק קרה ובמי משני בני החיילים מדובר. בה בעת התקשרה עיתונאית באמתלה כלשהי, וממנה קיבלתי למעשה את הבשורה המרה כי לאסף קרתה תאונה ואני נותרתי עם הידיעה הנוראה ועם הספק מול הנורא מכל. המודיעים הרשמיים של צה"ל הגיעו רק כעבור מספר שעות, זאת לאחר שבדקו ווידאו לפי הנוהל הצבאי את דבר נפילתו של אסף", הוסיפה.
רמון ציינה, בעקבות ניסיונה האישי כי יש להרחיק את התקשורת במצבים אלו: "תהליך ההודעה למשפחה המורחבת, למכרים ולחברים נעשה בלחץ, והוכתב במידה רבה על ידי רצונה של התקשורת לפרסם את הידיעה לציבור. אנו חיים בחברה ובעידן שבהם הידיעות מתפשטות במהירות הבזק, אך יש נסיבות שבהן השתיקה יפה והשליטה על פעולותינו הכרחית מתוך הכרה בכובד האירוע והבנת משמעותו".
בספטמבר השנה רמון ונשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין הניחו אבן פינה למכינה קדם צבאית על שם בנה ביישוב מצפה הילה. מבנה הקבע של המכינה ייקרא "בית אסף" והוא ינציח את זכרו ודרכו של אסף רמון.