כנגד ארבעה מינים: חג הסוכות כבר כאן, וחוץ מלעמול על הכנת שרשראות הנייר לסוכה ולדאוג לסכך, יש משימה לא פחות חשובה למלא - בחירת ארבעת המינים: אתרוג, לולב, הדס וערבה. הארבעה אמנם מוצעים למכירה במקום אחד, בשוק ארבעת המינים, והם זמינים לכל דורש - אלא שכלל לא פשוט לבחור את הטובים והמובחרים שבהם. איך בכל זאת עושים את זה ועל מה הכי חשוב להקפיד? המדריך המלא.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

הדס: על ענפי ההדס להיות באורך של שלושה טפחים לפחות - בין 24 ל-30 ס"מ, ועל העלים להיות טריים ולחים. הכי חשוב להקפיד על כך שלאורך הענף כולו יש שלושה עלים שיוצאים מנקודה אחת ושווים בגודלם.

הדס. 3 עלים מכל נקודה (צילום: 123RF)
הדס. 3 עלים מכל נקודה | צילום: 123RF

ערבה: על העלים שצורתם מחודדת בקצה להיות טריים ולחים, לא נבולים ויבשים (יש לשים לב להבדל בינם לבין עלי צפצפה המעוגלים יותר). ייתכן מאוד שהערבה שתרכשו תתייבש במהלך ימי החג ולכן כדאי לשמור אותה במקרר. אורך הענפים צריך להיות שלושה טפחים לפחות - בין 24 ל-30 ס"מ.

ערבה. לשמור במקרר או לקנות שוב (צילום: 123RF)
ערבה. לשמור במקרר או לקנות שוב | צילום: 123RF

לולב: על הלולב להיות סגור ולא מפוצל בקצהו. במקרה זה ישנה מחלוקת בין ספרדים לאשכנזים: לדעת האחרונים, על העלה האמצעי של הלולב להיות סגור ולא מפוצל - ולכן הלולב צריך להיות אטום לגמרי. הספרדים לא פוסלים לולבים הפתוחים מעט בקצותיהם, רק אם לא מדובר ברוב העלים - והאמצעי שבהם נותר סגור ואטום. על פי כל אחת מהשיטות - אם הלולב מפוצל ובעל "שני ראשים" לכאורה, הוא נחשב פסול. על אורכו של הלולב להיות לפחות 4 טפחים, משמע, בין 32 ל-40 ס"מ.

לולב. בדיקה קפדנית בקצהו (צילום: 123RF)
לולב. בדיקה קפדנית בקצהו | צילום: 123RF

אתרוג: במקרה הזה, מדובר במלאכת הבדיקה המורכבת ביותר לפני הקנייה - זו שדורשת בחינה מדודקת של הרבה יותר פרטים. על האתרוג שלכם להיות חלק במרקמו, אך עדיין בעל הבליטות המוכרות. אסור שיופיעו על הקליפה נקודות או פגמים - וחשוב שבסיס האתרוג יהיה רחב והשליש העליון עד לפיטם יהיה צר.

כשאתם קונים אתרוג, הקפידו לוודא שיש תעודה המעידה על כך שלא מדובר בזן מורכב - משמע, פרי שהוא תוצאה של שילוב עם זן אחר (לרוב לימון). על האתרוג שלכם להיות גם כשר לאכילה בנוסף לכל הקריטריונים האחרים - רבים נוהגים להכין ממנו ריבה עם תום החג.

אתרוג. הבחירה הכי מורכבת (צילום: 123RF)
אתרוג. הבחירה הכי מורכבת | צילום: 123RF



יש אתרוגים "מרוקאים", יש אתרוגים "תימנים" שנחשבים גדולים יותר - ושחלקם נחשבים לאתרוגים מהודרים - כאלה הנשמרים היטב ונחשבים ליקרים במיוחד. בשוק ארבעת המינים הסמוך לשוק מחנה יהודה בירושלים אפילו מעידים שיש מי שרוכש אתרוג מהודר במאות ואף בכאלף שקלים.