תאונות פגע וברח נחשבות לתאונות הקטלניות ביותר, זאת משום שהאדם שנפגע נשאר מאחור פצוע ונאלץ להסתמך על עזרה של העוברים ושבים לאחר שהנהג הפוגע ברח, ובזמן שעובר מצבו הולך ומחמיר. העונש למי שברח מזירת תאונה לאחר שגרם לחבלה או למותו של אדם - הוא עד 14 שנות מאסר בפועל. אך לא מדובר בתופעה זניחה: על פי נתוני אור ירוק, 901 בני אדם נפגעו בתאונות פגע וברח בשנת 2016 - יותר משני בני אדם בממוצע בכל יום.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לדף הפייסבוק שלנו
 
רבות מהתאונות הללו אף מתועדות: בסרטונים שהגיעו לידי חדשות 2 Online ניתן לראות ילדה שעוברת במעבר חצייה פנוי בעיר ערד, כשרגע לפני שהיא מסיימת לחצות, רכב שכנראה לא הבחין בה פגע בה במהירות גבוהה והמשיך בנסיעתו. הילדה, שיצאה עם פגיעות קלות בלבד, ניראת בסרטון מתגלגלת על הכביש עד שאחד מעוברי האורח אוחז בה ולוקח אותה למדרכה. בסרטון נוסף שצולם במצלמת הרכב של נהג שנפגע, הוא נראה נוסע על כביש מהיר כשרכב שמנסה לעקוף אותו מתנגש בו במהירות גבוהה - ונמלט.

עוד עולה מנתוני אור ירוק כי בשנת 2016 נהרגו 14 בני אדם בתאונות פגע וברח, 63 בני אדם נפצעו קשה ו-824 בני אדם נפצעו קל. עו"ד אבי אדרי, המתמחה בדיני תעבורה, מציין כי בכל הנוגע לתאונות פגע וברח, עבירת ההפקרה מחולקת לעונשים של 3, 7 ו-14 שנים, בהתחשב במרכיבי האירוע והפעולות שנקט הנהג הפוגע לאחר התאונה.

"החוק מטיל עליו חובה לעצור במקום התאונה גם אם לא גרם לה, לעמוד על תוצאותיה ואף להגיש עזרה לנפגע במידת הצורך", הסביר עו"ד אדרי. "בעניין סעיפים הנוגעים לעבירות שעונשיהן הינם 7 ו-14 שנים בהתאמה, קבע המחוקק כי עונשו של הנהג הבורח יהיה בכל מקרה מאסר בפועל ולא מאסר על תנאי, בכך הבטיח כי עונשי עבירת ההפקרה החמורה הזאת, יסתיימו במאסר בפועל באופן ודאי. בפסיקה, רף הענישה המקובל לעבירת הפקרה מחמיר נוכח חומרתה, כשבכל מקרה נלקחים בחשבון נסיבות התאונה ותוצאותיה והתנהגות הנאשם בצד מצבו".

תאונת "פגע וברח" או בלשון החוק "עבירת הפקרה לאחר פגיעה", הינה אחת העבירות החמורות ביותר הקיימות בפקודת התעבורה. נהג שהיה מעורב בתאונת דרכים שסביר היה כי נפגע בה אדם והוא לא עצר במקום התאונה כדי לעמוד על תוצאותיה ולהזעיק עזרה, מסתכן בעונש של עד 3 שנות מאסר בפועל. במידה ואותו נהג נמלט מזירת התאונה במודע ומבלי שהזעיק את כוחות ההצלה, דינו הוא עד 7 שנות מאסר בפועל, ואם גרם במעשיו לנפגע לחבלה חמורה או הביא למותו, דינו הוא עד 14 שנות מאסר בפועל.

החוק מתיר לבית המשפט לגזור עונש של עד 14 שנות מאסר בפועל, אך למעשה, בבדיקה שערכה עמותת "אור ירוק", עולה כי ב-71 פסקי דין שעסקו בתאונות "פגע וברח" (הפקרה לאחר פגיעה), נגזר עונש ממוצע של שנתיים ו-7 חודשים וקנס כספי ממוצע של 2,179 שקלים בלבד.

"תאונות פגע וברח הפכו למכת מדינה, מעין נורמה חברתית שמתרחשת בכל יום כאשר אנשים פוגעים, בורחים ומפקירים את האדם הפצוע להתבוסס בדמו בכביש", אומר ארז קיטה מנכ"ל עמותת אור ירוק. "מדובר במעשה נבזי ולא מוסרי שאסור לנו כחברה לקבל אותו בשום אופן ולכן בתי המשפט חייבים להחמיר בעונשם של אותם עבריינים שמפקירים פצועים בכביש כדי לשדר מסר חד וברור כי לא משתלם לפגוע ולברוח".

ליצירת קשר עם הכתבת: avivitm@ch2news.co.il