22 שנה לרצח ראש הממשלה יצחק רבין, התכנסו ארבעת הרמטכ"לים האחרונים, רבי האלופים, בני גנץ, גבי אשכנזי, דן חלוץ ומשה (בוגי) יעלון למפגש נדיר ובלעדי לאולפן שישי. בריאיון המשותף לדני קושמרו ששודר אמש (שישי) הם דיברו על יצחק רבין, על פוליטיקה, על ערכים ועל מנהיגות.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
הרמטכ"לים נשאלו על הסכנה הגדולה ביותר לדעתם שקיימת למדינת ישראל. בתמימות דעים הם ענו כי הסכנה הגדולה מגיעה מבפנים. "במצב הנוכחי אין איום קיומי צבאי, לא של צבא קונבנציונלי, לא של רקטות, לא של טרור", אמר הרמטכ"ל ה-17 יעלון. גם הרמטכ"ל ה-18, דן חלוץ, הסכים והוסיף ש"מה שקורה לנו בתוך מדינת ישראל, ההפרד ומשול שמתקיים בין חלקי החברה הישראלית הוא סיכון יותר גדול מאיזשהו טרוריסט מעזה, לבנון או מסוריה".
"לא הייתי משתמש במובן של איום", הוסיף הרמטכ"ל ה-19, גבי אשכנזי. "אבל אני חושב שהאתגר הגדול שניצב למדינת ישראל של היום הוא דווקא יותר פנימי". גם הרמטכ"ל ה-20 בני גנץ התייחס לסכנה מבפנים ולשיח בחברה הישראלית. "ביטחון אינו עניין פוליטי, כמו שאני חושב שערכים לא צריכים להיות עניין פוליטי", הוסיף. "אלה שתי מוסכמות חברתיות לכל הרוחב. יש מתחים פנימיים בתוך החברה הישראלית שמייצרים חשש לחוסן הפנימי שלנו".
"המנהיגים לא נותנים גב למאמץ לשמור את הרף המוסרי הגבוה"
לארבעת הגנרלים הוצג סרטון בו רבין אומר שחוזקו של צה"ל הוא במוסריותו, והמבחן של האמירה הזו בסערה סביב המקרה של אלאור אזריה - הם לא הסתירו את הביקורת שלהם על המנהיגות במדינה. "כשרבין אמר את הדברים הוא משך את כל העם בשערותיו לגובה של האמירה שלו", הסביר חלוץ והוסיף שהיום, בניגוד לעבר, הצבא הוא זה ששומר על הרף המוסרי. "התהפכו היוצרות, במקום שהמדינה ומנהיגיה בראשה הם אלה שיתוו את הנורמות, המנהיגים לא נותנים גב למאמץ לשמור את הרף המוסרי הגבוה", טען.
יעלון הציג את עמדתו ואמר שהצבא תמיד התמודד עם הדילמה בין שמירה על קדושת החיים, לבין הגנה על החיילים ועל ביטחון המדינה. "רבין לקח אחריות כמנהיג על מה שנעשה, הוא לא זרק אמירות של 'חופש פעולה מלא לצבא', לדרג המדיני יש גם את האחריות לרסן". אשכנזי הצטרף לדברי יעלון ואמר שרבין היה מאוד ברור בכל מה שקשור לערכים, נורמות ודמותו של הצבא. "לדעתי הציבור בישראל מבין ברובו שאזריה לא פעל כשורה", אמר. "רוב הציבור הבין, במהות, שנעשה כאן מעשה שלא יעשה".
חלוץ תקף את חוסר הגיבוי לרמטכ"ל ושר הביטחון בפרשת אזריה: "אמרתי שומו שמיים, על מה שקרה ושומו שמיים על ההתלהמות שנלוותה לזה, ולא מצד הרמטכ"ל ושר הביטחון", שיחזר. "רבין היה מגבה בראש ובראשונה את הרמטכ"ל ואת שר הביטחון שלו". גם גנץ לא חסך בביקורת: "תמיד היו בעיות בכל מיני מקומות. אבל תמיד הסתכלו מהמסגרת של הנורמה הערכית אל החריגה ולא מהחריגה אל הנורמה".
"זו לא בושה שתהיה כמיהה לשלום"
הרמטכ"לים נשאלו גם על השלום, ועל הקונצנזוס בציבור הישראלי ש"אין פרטנר" לתהליך המדיני. "השלום שאני רואה בעיני רוחי הוא כזה שקודם כל מייצר טריטוריה עם רוב יהודי מובהק שאין סכנה להפיכתו למיעוט", אמר חלוץ. "רבין הלך לאוסלו עם פרפורי בטן ועם חשדות מוצדקים בערפאת, הוא לא התעלם מהבעיות", אמר יעלון כשנשאל האם רבין שגה באשליות באוסלו.
"זו לא בושה שתהיה כמיהה לשלום", הצהיר גנץ והסביר שלמרות שהסיכויים שישראל תפסיק להילחם הם קלושים. לדבריו, אי אפשר שלא לנסות: "מה נגיד לילדינו עוד 50 שנה? שלא עשינו כלום, שלא ניסינו, שלא חתרנו, שלא בדקנו".
הארבעה התייחסו גם להתנהלותו של ראש הממשלה בנימין נתניהו ולשסע והפילוג הקשה בחברה הישראלית. "יש לו אחריות לשיח המפלג שתוקף את הממלכתיות", אמר יעלון והוסיף שההנהגה עוסקת באיסוף קולות על חשבון איחוד העם. "התגובה הראשונה תהיה שישבו ארבעה שמאלנים והביעו דעות מתרפסות", הוסיף חלוץ. "אנחנו עם אחד בכרזה, לא במעשה".