נשים חובשות כיפה ועטויות תלית – זה עשוי להיות מראה מבלבל. אישה שנושאת ספר תורה – זה כבר מראה שמושך אחריו תשומת לב רבה. היהודים הרפורמים, שלא בהכרח שומרים שבת או כשרות, מעוררים הרבה רגשות. כשהם מגיעים לכותל – זה פעמים רבות מגיע לפיצוץ.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
עשרות יהודים רפורמים מארה"ב הגיעו בשבועות האחרונים לישראל כדי לציין את יום ההסמכה לרב ה-100 של התנועה הרפורמית בישראל. אנחנו התלווינו אליהם ליום שהתחיל בתפילה משותפת ברחבה שהוקצתה להם סמוך לכותל. את התפילה הזו, המשותפת לגברים ולנשים, הובילו "רבות" ותיקות מהקהילה ובראשן הרבה נועה סתת.
היא אם ל-3 ילדים שמנהלת את המרכז הרפורמי לדת ומדינה - הזרוע הציבורית-משפטית של התנועה הרפורמית בישראל. לאורך כל התפילה היא מסתובבת בין המתפללים ומתכננת את המהלך הדרמטי הבא שלהם - להיכנס עם ספרי התורה לתוך רחבת הכותל המרכזית. המעשה הזה מנוגד לאיסור על נשים להחזיק ספרי תורה ברחבה הזו.
המראות האלה חוזרים כמעט פעמיים בשנה: הרפורמים מנסים להיכנס בכוח לרחבת הכותל ומתעמתים עם מתפללים אורתודוכסים. גם בבוקר הזה נשים וגברים, בהם גם מבוגרים, נדחפו עם ספרי התורה. בסופו של דבר הם נכנסו לרחבה בקריאות צהלה ושירה של "עם ישראל חי". מנגד קראו לעברם מתפללים אורתודוכסים - "אישה לא תחזיק ספר תורה", תוך שהם מנסים לחטוף את ספר התורה.
עולם מתוקן
המאבק הפיזי הזה הוא גם המאבק היום יומי של סתת על מקומה של התנועה הרפורמית בישראל. "בית כנסת רפורמי, יכול להיות שאין לו מבנה, יכול להיות שאין לו אפילו ספר תורה קבוע אבל חבריו הם אנשים שעוסקים בצדק חברתי", היא מנסה להסביר. "זאת הזדמנות לחיות יהדות ערכית ורלוונטית, עולם שיש בו שוויון מגדרי בין דתות וגזעים שונים. עולם מתוקן".
העימות בכותל אולי היה הרגע הסוער ביום שלה, אבל בהחלט רק התחלתו. לאחר התפילה סתת נפגשה עם מנהיג חברתי בקהילה הערבית בירושלים, קיימה התייעצות משפטית וסגרה את היום בטקס ההסמכה של הרבנים הרפורמים החדשים. "אני לא יודעת איך אפשר לגדל ילדים בשקט", היא אומרת בתום יום עמוס, "אבל העבודה שלי מאפשרת לי לפחות להגיד שעשיתי כל מה שאני יכולה כדי שיהיה טוב יותר".
בשנה האחרונה העניקה התנועה הרפורמית שירותי דת לעשרות אלפי ישראלים דרך 60 הקהילות והמיזמים הקהילתיים ברחבי הארץ. בצדן של הקהילות פועלת רשת חינוכית ובה גני ילדים ובתי ספר יסודיים ועל יסודיים, תוכניות חינוך מגוונות המופעלות בעשרות בתי ספר ברחבי הארץ, כולל תנועת נוער ומכינות קדם צבאיות.
"פעילותה הרוחנית, הדתית והחינוכית של התנועה שלובה בפעילות בזירה הציבורית, המשפטית והתקשורתית לקידום חופש הדת והמצפון של אזרחי ישראל", סיפרה סתת. "אנחנו פועלים לקידום הסובלנות הדתית ולמניעת גילויי קנאות וגזענות, להפרדת הממסדים הדתיים מרשויות השלטון ולקידום ערכים של אחריות חברתית ושוויון הזדמנויות".
בין המאבקים המזוהים עם התנועה הרפורמית, דרך המרכז הרפורמי לדת ומדינה, ניתן למנות את המאבק לשוויון זכויות של הקהילה הגאה, מאבק בתופעת הדרת נשים והשמעת הקול היהודי במאבק בלתי בתופעת הגזענות בישראל ככלל ונגד ארגון להב"ה בפרט.