ההבטחות לפיתוח הצפון ימומשו? אם אכן כך, אז בעוד עשר שנים מהיום, כל אחד ואחת מכם ירצו לגור בצפון. התכנית בעלות של כ-15 מיליארד שקלים, שהוצגה בטקס חגיגי היום (שני) בצהריים, נדונה כבר שלוש שנים בין ראשי הרשויות למשרדי הממשלה שלא מיהרו להעביר כספים.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
אחרי חבלי לידה, בתכנית כלולים בין השאר ההשקעות הבאות: מענקים לעידוד והקמת מפעלים, פיתוח אתרי תיירות, חיזוק מערכת החינוך והאקדמיה, פיתוח תשתיות ותחבורה ציבורית והרחבת בתי חולים, קיצור תורים ותוספת מכשירי הדמיה.
ומאיפה משיגה הממשלה תוספת תקציבית של 15 מיליארד שקלים? התשובה היא שהיא לא. מרבית הסכום יגיע מהתקציב השוטף של משרדי הממשלה, תקציב שהיה מועבר ברובו לצפון עם או בלי התכנית החגיגית - כמו למשל 8.5 מיליארד השקלים שהממשלה מתהדרת שהעבירה לשיפור התחבורה, הם בעצם אותם 8.5 מיליארד שקלים שכבר הופנו להקמת קו רכבת מחיפה לנצרת והארכת המטרונית בחיפה.
החשש הוא שלא כל הכספים יגיעו ליעדם בתכנית ומשרדי ממשלה יסיטו בעתיד את הכספים למטרות אחרות - ובדיוק משום כך מסייג משרד הבריאות את ההבטחה להענקת מיליארד שקלים כך: "הסכומים האמורים הינם אומדנים בלבד ומושפעים משינויי מדיניות ואומדני ביצוע בפועל. ובהנחה שהתקציב האמור יוקצה גם בשנים הבאות".
שר האוצר משה כחלון, מבטיח מצדו שהתכנית תמומש: "ביום ראשון הקרוב תעלה התכנית שתוצג בממשלה. 600 מיליון שקלים שיוקצו לחברות, 12 מיליארד בתחבורה ותשתיות. יש הרבה כסף חדש פה. יש דחיפה רצינית גדולה שתענה על הצרכים".
לדבריו מצטרף גם שר הפנים ולפיתוח הנגב והגליל, אריה דרעי: "באנו חושך לגרש. במלוא האחריות, מה שהאוצר משיג כאן זו תכנית אמיתית עם כסף - מקיפה ומחייבת. אני אומר לצעירים: 'עצה שלי, תשקיעו בגליל. זה הזמן. ההשקעה תביא פירות ועוד מעט יהיה יקר כאן'. היום סיפחנו את הגליל למדינת ישראל".
הבטחות אחרות שניתנו בשנתיים האחרונות, כמו הקמת אוניברסיטה בגליל, לא מוזכרות כלל בתכנית. למרות הספקות וסימני השאלה הרבים, בתכנית עצמה ישנם פרויקטים חשובים בתחום התעסוקה ופיתוח אזורי שקיבלו תוספת תקציבית, ואם בשונה מבעבר הבטחות הממשלה אכן יתממשו, ייתכן ויחול שינוי אמיתי בגליל.