נתונים שמפרסם היום (חמישי) משרד העבודה והרווחה מעידים על עלייה מטרידה בשיעור הנרצחות מהחברה הערבית על רקע אלימות במשפחה. שש משבע הנשים שנרצחו על ידי קרוב משפחה הן ערביות, כך גם כשליש מהנרצחות בידי בן זוגן.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
הדוח שפרסם המשרד מספק נתונים רבים על קורבנות האלימות במשפחה בישראל: בשנת 2016 לבדה נרצחו שמונה נשים בידי בני זוג בהווה או בעבר ועוד שבע נשים נרצחו על ידי קרוב משפחה שאינו בן זוג. מקרב הנשים שנרצחו בידי בני זוגן - 3 מהן ערביות, 3 יהודיות ותיקות ו-2 יהודיות יוצאות חבר העמים. מקרב הנרצחות בידי קרוב משפחה שאינו בן זוג, 6 ערביות ו-1 יהודייה.
גם בשנת 2015 שיעור הנשים הערביות שנרצחו בידי בני זוגן עמד על למעלה משליש. כך, מקרב 11 נשים שנרצחו בידי בני זוגן 4 היו ערביות, 3 יהודיות ותיקות, 3 יוצאות מדינות חבר העמים ואחת יוצאת אתיופיה. זאת לעומת שיעור נמוך משמעותית בשנת 2013; אז מתוך 10 נשים שנרצחו בידי בני זוגן - אחת הייתה ערבייה, 5-יהודיות וותיקות ו-4 יוצאות מדינות חבר העמים.
בשנת 2015 התקבלו למעלה מ-14 אלף פניות של אזרחים ל-103 מרכזים למניעה וטיפול באלימות במשפחה שמפעיל המשרד ברחבי הארץ. מתוך הפניות טופלו כ-11 אלף איש, מהן 7,230 נשים ו-2,778 גברים ו-987 ילדים ונוער. בשנת 2015 שהו ב-14 מקלטים שמפעיל משרד הרווחה ברחבי הארץ כאלף ילדים ולמעלה מ-700 נשים, מהן למעלה מ-600 נשים חדשות וכמאה נשים ממשיכות, אשר נשקפת להם סכנה פיזית או נפשית מידית.
תכנית לאומית לטיפול באלימות במשפחה
"יש להיות זהירים מאוד במסקנות משום שכל מקרה רצח נוסף עשוי לשנות משמעותית את ההתפלגות", מסביר סאיד תלי, המפקח הארצי על טיפול באלימות במשפחה במשרד העבודה והרווחה. "יחד עם זאת, אנו עדים לכך כי בשלוש השנים האחרונות ישנה עלייה בשיעור הנשים הערביות מקרב הנרצחות".
עוד הוסיף תלי: "נוסף לשיעורן הגבוה מקרב הנרצחות בידי בן זוג, הן מהוות את רובן המכריע של קורבנות תופעת הרצח בידי קרוב משפחה שאינו בן זוג, המאפיינת בעיקר את החברה הערבית. עוד מראים הנתונים כי שיעור יוצאות מדינות חבר העמים מקרב הנרצחות בארבע השנים האחרונות גבוה ביחס לשיעורן באוכלוסייה וכי הגירה או רקע תרבותי ממדינות מוצא שונות תורמת לסיכון של נשים נפגעות אלימות".
שר העבודה והרווחה חיים כץ מסר הגיב לפרסום הדוח: "אלימות במשפחה היא תופעה על מגזרית בעלת השלכות הרסניות על כל התא המשפחתי. משרד העבודה והרווחה פועל להרחבת סל הכלים והתקציבים לטיפול בגברים מכים ולשיקום נשים נפגעות אלימות, במטרה לסייע להן לבנות חיים עצמאים ולספק בטחון לילדים. בימים אלו אנו מגבשים תוכנית לאומית למיגור האלימות במשפחה ויחד עם משרדי ממשלה נוספים נתווה דרך אפקטיבית לאיתור מוקדם ומניעה לצד שיקום, טיפול וענישה".