"ירו בי ממרחק אפס. נהרג מי שנהרג ואני נפצעתי. לא ידעו שאני חי. אם היו יודעים שרק נפצעתי - היו גומרים אותי".
דגלים שחורים הונפו בשבוע האחרון ברחבי כפר קאסם. העיר הערבית שבשרון ציינה היום 60 שנים לטבח שאירע ביישוב ב-29 באוקטובר ב-1956, שבמהלכו נורו למוות על-ידי לוחמי יחידה של משמר הגבול 49 מתושבי המקום שחזרו לביתם לאחר שהוטל עוצר בימי הממשל הצבאי - למרות שמרביתם לא ידעו כי שעת העוצר הוקדמה.
לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
מחמוד פריג' (84) היה אז בן 24. הוא נפצע אך ניצל מהטבח. הוא נורה בירכו וזרועו כשחזר מעבודתו במחצבה ליד ראש העין. אחיו, אחמד פריג' ותושב נוסף עלי טהא, נרצחו מול עיניו. תושב רביעי שהיה איתם נמלט. הם הגיעו רכובים על אופניים מהעבודה כשכוח משמר הגבול שהגיע עם ג'יפ נעצר מולם ממש בכניסה לכפר, במקום שבו היום עומדת האנדרטה לזכר הקורבנות.
"ירו בי ממרחק אפס, נהרג מי שנהרג ואני נפצעתי", מספר מחמוד מוחמד פריג', שנפצע ברגלו וניצל מהטבח. "הם לא ידעו שאני חי. אם היו יודעים שנפצעתי היו גומרים אותי. כשנפלתי, בא עוד מישהו והם התעסקו איתו והשאירו אותי. שמעתי אנשים מדברים איתם, ידעתי לזהות אותם בקול שלהם, וידעתי שכל אחד שבא - הורגים אותו".
"מפקד המחלקה שאל אותם (הלוחמים - ע.ע): 'אתם מבסוטים?'", משחזר פריג' את ההתרחשויות. "כשענו 'כן' הוא הורה להם 'לקצור אותם'". לאחר מכן, כך הוא מספר, שכב זמן ממושך תחת אופניו ובין הגופות הפזורות מסביבו. בשארית כוחותיו זחל לכרם זיתים - שם הסתתר עד אור הבוקר.
"בכל פעם שבא מנהיג ישראלי גדול, אנחנו מבקשים ממנו שיכיר בטבח של כפר קאסם", הוא אומר "מבקשים שייקחו אחריות והם לא רוצים, עד עכשיו הם אומרים 'לא, לא עשינו'. אומרים 'הייתה טעות'. האחראים לטבח לא שילמו את המחיר. הם לא שילמו כלום. שילמו גרוש. עד היום יש אנשים שלא מאמינים שהיה טבח בכפר קאסם".
11 קצינים ושוטרי מג"ב הועמדו לדין בגין רציחתם של תושבי כפר קאסם, מרביתם קיבלו עונשי מאסר שלאחר מכן הומתקו וקוצרו בערעורים. רבים מתושבי הכפר סבורים שלא נעשה צדק והאחראים לטבח לא נענשו בהתאם למעשיהם. המשפט שעורר סערה ודיון ציבורי, הגדיר לעד את הסוגיה של פקודה בלתי חוקית בעליל, פקודה שדגל שחור מתנוסס מעליה ואין לבצעה.
השבוע התמלאו המרכז הקהילתי והמוזיאון לזכר קורבנות הטבח במבקרים, רובם ילדים, שערכו מופעים והשתתפו בפעילויות מיוחדות לציון אחד האירועים הקשים ביותר שידעו הערבים בישראל מאז קום המדינה.
היום, תחת הכותרת "לא נשכח ולא נסלח", השתתפו אלפי בני אדם ובראשם הנהגת הציבור הערבי בצעדה לציון 60 שנה לטבח. מארגני האירוע דחו כל ניסיון להזמין נציגי ממשלה כל עוד זאת לא הכירה והתנצלה על המעשה האכזרי, וחברי כנסת מהרשימה המשותפת האשימו את הממשלה דאז במעשה תוך שהם דורשים את חשיפת כל המסמכים מהארכיון.