קלי פישר עובד כבר כמה שנים בביטוח הלאומי כעוזר למנהל הסניף ואוהב את עבודתו מאוד. הוא סובל משיתוק מוחין ולכן מועסק דרך עמותת יהב, חברת כח אדם המתמחה בהשמה של אנשים עם מוגבלות בעבודה במסגרות ממשלתיות. אך באופן מקומם, פישר לא מקבל את התנאים להם זכאי עובד מדינה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
"אין השוואה ביני לבין עובד שעובד מולי בביטוח לאומי או עובד מן המניין", מספר פישר. "נורא מבאס שעובדים יוצאים לגיבוש ולימי חופש ולימי נופש ואני לא יכול לצאת איתם כי אני לא בוועד, כי אני עובד קבלן".
גם מיכל, עובדת עם מוגבלות פיזית מועסקת בגוף ממשלתי גדול. רק באמצעות חברת כח אדם היא הצליחה למצוא עבודה למרות שהיא בעלת תואר אקדמי, ועדיין היא מרגישה היטב את הפער בינה לבין יתר העובדים.
"אני מרגישה ממש שייכת למקום העבודה בגלל היחס של העובדים שמתנהגים בגובה העיניים אבל כשיש יום כיף כולם יוצאים ואני לא מסובסדת, זה גורם לאי נעימות". היא מספרת. "אין לי מתנות לחגים אין לי סבסוד לימי כיף, אני מועסקת באפס תנאים לעומת מישהו שמועסק כעובד מדינה".
מיכל היא עצמאית לחלוטין ומממנת את עצמה, אך בגלל שמועסקת דרך העמותה היא עובדת בחצי משרה ומרוויחה בקושי 4,000 שקלים. "אמרו לי: טוב לך? תעבדי. לא טוב לך? לכי הביתה, נחליף אותך תוך שניה".
חוץ מהתנאים הסוציאלים שהנכים לא מקבלים כמו יתר העובדים, גם אין שום ביטחון תעסוקתי במקום העבודה. מדי כמה שנים יש מכרז ויכולה לזכות עמותה חדשה ואז גם העובדים עם המוגבלות, בניגוד לעמיתיהם, עלולים למצוא את עצמם מחוסרי עבודה.
"כמעט ארבע וחצי שנים של עבודה מסירות נאמנות פתאום מודיעים לך שאתה הולך הביתה", מסביר פישר. "מה אני אעשה זה מרגיש כמו אי שוויון, חוסר הערכה חוסר פרגון".
תגובת יהב, האגודה לבריאות הציבור: "לפי מיטב ידיעתנו הם מקבלים תנאים מקבילים למועסקים שעתיים בשירות המדינה".
תגובת המשקם: "החברה היא המסגרת היחידה המקיימת יחסי עובד-מעסיק. המקרה הפרטני אינו מוכר לנו, נבדוק את טענותין ופתרונן ככל הניתן".
תגובת הביטוח הלאומי: "העובדים אינם מועסקים ישירות על ידנו אלא באמצעות חברות שזכו במכרז של החשכ"ל במשרד האוצר. העסקתם הינה במסגרת התנאים שנקבעו במכרז זה ואנו, כמו גם משרדים אחרים, איננו רשאים לחרוג מתנאים אלו".
תגובת משרד האוצר: "אגף החשכ"ל מאפשר את העסקתם של אנשים עם מוגבלויות באמצעות מיקור חוץ. המכרז משאיר לשיקול דעת המשרד המעסיק את כל הנוגע למתנות לחג".
מהקואליציה הארצית להעסקה ישירה נמסר: "מתוך מיליון ומאתיים אלף עובדים במגזר הציבורי, למעלה ממחצית הם עובדי קבלן. זה נתון בלתי נתפס. המדינה מעסיקה מחצית מעובדיה בתת תנאי שכר, ללא מרבית הזכויות הסוציאליות וללא ביטחון תעסוקתי. כאשר מדובר באנשים עם מוגבליות הרי שהעוול שנגרם לאותם עובדים הוא כפול ומכופל. למרות שהנתונים אודות העסקה קבלנית במגזר הפרטי לא מרוכזים עי גורם מוסמך, אנחנו יודעים שהיקפי התופעה דומים. רק מהלך אמיתי, שורשי, של הממשלה יוכל לצמצם את התופעה ואת ההעסקה הנצלנית הזו שמימדיה הולכים וגדלים ומובילה לכך שמאות אלפי עובדים בישראל הם עניים".